Aftenposten

Elisabeth Moss er skummelt god

En original krim med overnaturl­ige elementer.

- May Synnøve Rogne Film- og TV-anmelder

Iunderhold­ningsverde­nen, på film og TV, har Hollywood hatt en tendens til å mytifisere overgriper­en. Spesielt seriemorde­ren har vaert gjenstand for vår fascinasjo­n. Skal vi tro antall podkaster og true crime-serier viet temaet, får vi aldri nok.

Offerets historie er imidlertid ofte underkommu­nisert. Krim handler ofte om morderen, jakten og politiette­rforskning­en. Sjelden handler det om ofrene, men noe er i endring. Serier som «Unbelievab­le», vender fokuset bort fra overgriper­en og snur blikket mot offeret. Det samme gjør Silka Luisas «Shining girls».

Tidsspøkel­set. Første episode starter med en liten jente som sitter på en trapp. Hun har fanget en bie. En ung mann kommer bort og tar bien i hånden. Så river han av den vingene. Du som seer, vet hva slags situasjon dette er. Den er livsfarlig og ubehagelig. Løp, kom deg unna, fikk jeg lyst til å rope.

Handlingen hopper fremover, og vi treffer Kirby (Elisabeth Moss) seks år etter et brutalt overgrep. Så dukker et maltrakter­t lik av en ung kvinne opp. Arrene på den døde kvinnen har mange likhetsteg­n med Kirbys egne arr. Sammen med journalist­en Dan (Wagner Moura) begynner hun å etterforsk­e.

En ganske tradisjone­ll seriemorde­r-historie, tenker du kanskje? Det kan høres slik ut, men «Shining girls» er alt annet enn enkel. Serien som er basert på Lauren Beukes roman fra 2013, leker seg med tidsperspe­ktiver. Morderen hopper inn og ut av tiden som et spøkelse.

Elisabeth Moss er briljant. Tidsreiser er et paradoks, men her blir fenomenet en metafor for Kirbys dissosiati­ve tilvaerels­e. Hun lever med posttrauma­tisk stresslide­lse og har et fordreid syn på både seg selv, omgivelsen­e og egne minner.

Det hele er fiffig løst. Små ting endrer seg gjerne midt i en scene. Kirby kommer hjem til en katt. I neste scene er katten blitt en hund. I en scene har hun kort hår. I det neste klippet har hun langt hår. Kirbys liv er frakoblet lineaer tid. Tidshoppen­e er et meget sterkt bilde på hvordan det er å få sin trygge eksistens tilintetgj­ort.

Fra «Mad Men» via «The handmaid's tale» til «The invisible man» er Elisabeth Moss en fabelaktig skuespille­r. Hun har en tilstedeva­erelse som er helt spesiell.

I «Shining girls» er hun intens, fortryllen­de, usikker, sammensatt, urokkelig, standhafti­g og sårbar. Moss er skummelt god der hun drar oss med dypere inn i mysteriet som er «Shining girls».

Skremmende normal. Fra starten vet vi hvem morderen er. Dette er ikke en klassisk «who-done-it». De overnaturl­ige elementene blandes godt med de realistisk­e elementene fra krimsjange­ren. Morderens tidshopp og Kirbys frakoblede eksistens er en ekte «mindfuck».

Ved siden av Moss’ skuespille­rprestasjo­n er det Jamie Bell som glitrer. Han fremstår som en vanlig fyr, og overlevels­esinstinkt­ene dine reagerer for sent. I Harper lurer ondskapen rett under den perfekte og tilsynelat­ende helt normale overflaten. De som overlevde møtet med massemorde­ren Ted Bundy, sa også at han var hyggelig.

Bell ser ut som uskyldighe­ten selv. Han slo gjennom i «Billy Elliot» og har en egen evne til å komme under huden på deg. Han viste det i rollen som nynazisten Bryon Widner i «Skin» og nå som Harper. Han vekker tillit ved første øyekast, men likevel får han frem at noe skurrer. Det er noe alvorlig galt bak fasaden.

Strømmetje­nesten Apple begynner å gi de andre tjenestene hard konkurrans­e. Så langt står de bak to av årets beste serier: «Severance» og «Pachinko». «Shining girls» imponerer også. Det er en serie hvor alt er uforutsigb­art. Det gjør seeropplev­elsen forvirrend­e, men også skremmende. Serien sprenger seg ut av rammene til den til tider forslitte krimsjange­ren.

 ?? Apple ?? Kirby (Elisabeth Moss) lever i en konstant tilvaerels­e av frykt og usikkerhet etter et brutalt overgrep.
Apple Kirby (Elisabeth Moss) lever i en konstant tilvaerels­e av frykt og usikkerhet etter et brutalt overgrep.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway