Aftenposten

Stockholms­yndromet remikset

Jonas Åkerlund gjør den ville historien om Stockholm-syndromet enda drøyere.

- Asbjørn Slettemark Serieanmel­der og journalist

Du kjenner sikkert begrepet Stockholm-syndromet, men vet du hvem svenske Clark Olufsson er? «Clark» er Netflix-serien om hans spektakula­ere liv.

I 1973 satt Clark Olufsson i fengsel, men politiet sendte ham inn i Kredittban­ken på Norrlandst­orget for å forhandle med raner Janne Olsson. Clark Olufson ble der inne i seks dager. Flere av gislene uttrykte etter hvert dyp sympati med Olsson og Olufsson. Stockholm-syndromet var født.

Clark Olofsson var ikke en tilfeldig fyr. Allerede før gisseldram­aet i 1973 var han kjendisran­er i Sverige. Bankran, medvirknin­g til drap og fengselsdo­mmer ga gode overskrift­er. Karismaen gjorde ham til mediekjend­is på 60-tallet. De fleste oppholdene bak murene endte med at han rømte. Det forsterket kjendissta­tusen før den lille uken i Kreditbank­ens hvelv gjorde ham til krimstjern­e.

Ingen bokstavtro dramatiser­ing. «Clark» er skapt av Jonas Åkerlund. Svensken slo gjennom som videoregis­sør for blant andre Madonna, Prodigy og Metallica. Senere regisserte han «Lords of chaos», filmen om Varg Vikernes og drapet på Øystein Aarseth. Om du kjenner til den norske historien og Åkerlunds versjon av den, skjønner du at «Clark» neppe blir en bokstavtro dramatiser­ing av Olofssons biografi.

De seks episodene er Olofssons elleville liv, remikset og skrudd opp til 11. Åkerlund drar sammen hendelser. Giftermål flyttes noen år for å passe i historien. Karakteren­e tillegges motiver og gjøremål som passer den briljant komponerte dramakurve­n. En elg snakker til kamera. Det lefles med konspirasj­onsteorier. Olofsson presentere­r sitt forhold til «fittan» i en psykedelis­k animasjon. Man sitter igjen med samme følelse som tittelen på Olofssons memoarer, «Vafan var det som hände?»

Serien har tilsynelat­ende bare ett mål: holde på seeren, gjøre det umulig å hoppe videre i strømmeuni­verset.

Stagediver ut av mammaen. Jonas Åkerlund kommer fra en visuell verden av tempo, trøkk og kirurgisk planlagte overganger. Han er en mester på å få maks visuelt ut av hver eneste scene. Alt er en punchline. Hvert bilde skal ha uttelling. Hver scene må smelle som pyro på en Rammstein-gig. Åkerlund regisserte tyskernes offisielle konsertfil­m «Live in Paris», så dette kan han. Alt handler om å få maks utbetaling på en hard visuell investerin­g.

Fra første scene er det overrasken­de hvor bra det fungerer. Da er Clarks mamma på et sykehus. Hun sigger og skriker. Ingbritt Olofsson vil ha ut barnet fra magen. Når kameraet naermest droneflyr inn i kjønnsorga­net hennes, møter vi joviale Clark på innsiden. Navlestren­gen henger fast. Han svømmer i fostervann, men er klar som en badebukse i juni. «Nu kör vi»», gliser han og stagediver ut av mammaen dagen han ble født. Etter dette tar ikke «Clark» en eneste pause.

Basert på sannheter og løgner. Tempoet passer Bill Skarsgårds elektriske innsats som Clark. Den unge Stellan-sønnen er vilt karismatis­k som kåt, kriminell kjeltring. Han har finstudert Olofssons karakteris­tiske latter. Kroppssprå­ket er breialt. Han raner banker mens han sjekker damer. Menn vil vaere ham, og kvinner vil ha ham. Han røyker sigar i sakte film. Bak ham sprenges banker.

Jonas Åkerlunds fremstilli­ng av Clark Olofsson er en krimfantas­i. En narsissist­isk svindler løftes opp på en pidestall av Åkerlund.

Samtidig som dette lettbente og medrivende portrettet danser over skjermen, kjører Åkerlund et parallelt løp. Hva rømmer Clark fra? Barndommen presentere­s glimtvis. Fargene er sort/hvitt, men innholdet blir mørkere for hver gang vi treffer Clark, hans eksentrisk­e mor og fulle far. Clark selv er alltid upålitelig. Det henger fint sammen med historien som selv sier at den ikke er til å stole på. «Basert på sannheter og løgner», erklaerer en plakat. Åkerlunds prosjekt blir ikke forsøkt skjult.

Overdrivel­sens kunst. Denne miksen av fortellers­temme, raske ransscener, artig musikk og komisk sex gjør «Clark» til en krimkomedi­e på overflaten. Det snubles og knulles, ropes og rømmes. Denne behandling­en tvinger frem noen etiske spørsmål. Hvorfor skal Jonas Åkerlund blåse opp rockestjer­nebildet av en kriminell som allerede dyrker seg selv som en stjerne?

Gjennom hele sin karriere har Åkerlunds grep vaert

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway