Aftenposten

Går sine egne veier

Sharon Van Etten lykkes med mer neddempet popmusikk også.

- Eivind August Westad Stuen

Sharon Van Ettens «Remind me tomorrow» var i mine ører et av de sterkeste slippene fra forrige tiår. Den amerikansk­e sangeren har lenge markert seg som en saeregen låtskriver, og med platen i 2019 skapte hun et spesielt sterkt verk.

Nå, tre år og en pandemi senere, er hun tilbake med sitt sjette album. «We've been going about this all wrong» viser at Van Etten fremdeles er en kompromiss­løs popartist.

En helhet. Dette er et album av den gamle skolen, ment å høres som en helhet fra a til b. Låtene er flettet i hverandre med et finslipt uttrykk som binder dem sammen. Van Etten har sluppet noen singler nylig, men ingen av dem er med her. Isteden velger hun å slippe alt på en gang, et grep de fleste i popverden har beveget seg vekk fra.

Jeg synes det fungerer godt. Hvert spor er like nytt og spennende, noe som skaper en engasjert lytteroppl­evelse.

Van Etten er mer tankefull denne gangen. Det er ikke like mange umiddelbar­e hits som sist, da hun manet frem nostalgisk­e poplåter med bred appell. Dette er en mer lavmaelt affaere med sanger som vokser på deg etter noen lytt. Hør «Darkish», en skikkelig vakker, drømmende låt jeg liker bedre for hver gang.

Ikke at vi ikke får noen energiutlø­sninger, altså. Tidlig kommer for eksempel «I'll try», en seig synthpoplå­t med godt driv. Men stort sett holder Van Etten seg i mer atmosfaeri­ske lydlandska­p fylt av duse synthlyder og lag av detaljer det er gøy å dykke ned i. Tendensen er at komposisjo­nene over tid bygger seg opp fra spinkle arrangemen­t til storslåtte forløsning­er.

En verden i endring. Låtene er som nevnt laget for å skape en enhet, men det betyr ikke at det mangler på variasjon. Midt på platen går vi fra industriel­le rytmer og tung bass i «Headspace» til nedstrippe­t kassegitar i nydelige «Come back». Det funker veldig bra og holder på interessen.

Sistnevnte låt er for øvrig et godt eksempel på platens lyriske tematikk. «We've been going about this all wrong» er nemlig også et mer ettertenks­omt album når det kommer til tekstene. Platen «artikulere­r skjønnhete­n og kraften som kan reddes fra vrakene våre», som det heter i presseskri­vet.

I klartekst handler det om en verden i endring, og om hvordan ting kan gå i oppløsning. På «Come back» kaller Van Etten naermest mennesket tilbake fra kanten av stupet. Ikke et ukjent tema i moderne popmusikk, men hun har en god penn som her henter frem flere nyanser i både allmenne og personlige følelser.

Ikke minst har hun sin sterke og passe røffe røst som virkelig baerer låtene. Som vanlig er hun en fryd å høre på.

Egne veier. Alt er ikke bare melankolsk heller. Mot slutten av albumet er Van Etten tilbake med fengende pop i låten «Mistakes», en fandenivol­dsk hyllest til feilene vi alle gjør. Jeg liker tanken på at dette er en plate ment for å høres fra begynnelse til slutt, men hvis du allikevel vil hente ut én låt til sommerens spillelist­er, er dette en klar kandidat.

Den går over i avsluttend­e «Far away», hvor platen oppsummere­s i et svevende lydbilde. Det er fristende å kalle det en lydmassasj­e, for de som liker blomstrend­e språk. Det er i hvert fall lett å trykke play på nytt når tonene ebber ut.

Sharon Van Etten går sine egne veier med musikken, og igjen synes jeg hun treffer svaert godt. Dette er et album det kan ta lengre tid å komme inn i, men når du først er innenfor, er sjansen stor for at du er solgt. → Van Etten spiller på festivalen Loaded i Oslo torsdag 9. juni.

 ?? Amy Harris / Ap ?? Sharon Van Etten viser seg igjen som en kompromiss­løs popartist, mener vår anmelder.
Amy Harris / Ap Sharon Van Etten viser seg igjen som en kompromiss­løs popartist, mener vår anmelder.
 ?? ?? ALBUM We've been going about this all wrong Sharon Van Etten å5
ALBUM We've been going about this all wrong Sharon Van Etten å5
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway