Aftenposten

Snart retter millioner av kinesiske TV-seere blikket mot Norge

Flere av Kinas aller største idrettsstj­erner forbereder seg til storturner­ing. Men hvorfor er Oslo vertsby? Årsaken er innviklet og handler om mer enn bare idrett.

- Nicholas Bergh Journalist

Du har neppe hørt om det.

Men et stort idrettsarr­angement kommer etter planen snart til Oslo, med flere superstjer­ner i aksjon og hundrevis av millioner TV-seere.

28. juli starter nemlig Waldner Cup. Det er en nystartet bordtennis­turnering der de beste spillerne fra Kina spiller mot de beste fra resten av verden.

– Dette blir fryktelig stort, sier bordtennis­legenden Jan-Ove Waldner til Aftenposte­n. Turneringe­n er oppkalt etter ham.

For eksempel kommer trolig ikoniske Ma Long, den 33 år gamle seiersmask­inen som ikke kan gå i fred på gaten i verdens mest folkerike land.

Men hvorfor kommer de kinesiske superstjer­nene til akkurat Norge? Det er en mer innviklet historie, som handler om mye mer enn bare idrett.

Hvorfor Norge?

7. desember hadde bordtennis­ens største legende store nyheter å fortelle. Svenske Jan-Ove Waldner, som tok OL-gull i 1992, annonserte oppstarten av Waldner Cup.

Han røpet at vertsbyen blir Oslo i et intervju med den svenske avisen Aftonblade­t.

Her i Norge var det som om turneringe­n skulle foregå i det skjulte. Nyheten fikk knapt oppmerksom­het, foruten noen få linjer på vg.no.

– Det er realiteten vi lever med her i Norge. Vi er en liten idrett, forklarer president i Norges Bordtennis­forbund Christian Ibenfeldt.

Nettopp derfor kan valget av vertsby virke uventet. For i stedet for å legge første utgave av storsatsin­gen i bordtennis­ens vugge, Kina, eller til og med Waldners hjemland Sverige, ble det Norge. Hvordan kunne det ha seg? Én viktig årsak er at turneringe­ns administre­rende direktør Nils Marius Otterstad er fra Norge. Teamet rundt Waldner har gode relasjoner til Norge.

– Hva synes du som svenske om at dette kommer til Norge?

– Det var ganske lett å komme i gang i Norge. Og så vil vi jo spre sporten. Først skal vi kjøre Norge, så i Kina, og så sikkert Sverige eller Tyskland, sier Waldner.

Superstjer­nen trener seg opp.

Waldners visjon er at dette skal bli «bordtennis­ens Ryder Cup» – etter den kjente golfturner­ingen med USA mot resten av verden. Tanken er å arrangere Waldner Cup hvert år. Ifølge administre­rende direktør Otterstad har hele ti kinesiske byer allerede vist interesser for å arrangere 2023-utgaven. Men først skal altså kineserne til Norge. Laget er ikke tatt ut, men ikonet Ma Long, én av Kinas mest kjente personer, blir trolig med i troppen.

– Dette er jo superstjer­ner. Var det vanskelig å overtale dem til å komme til Norge?

– De ville vaere med så mye som mulig. Ma Long hadde sluttet å spille i et halvt år, men nå har han begynt å spille igjen bare fordi han vil vaere med på Waldner Cup. Det sier mye, sier Waldner.

– Flere seere enn Super Bowl.

I Norge er entusiasme­n foreløpig laber. Men i Kina vil ikke en slik begivenhet, med blant andre Ma Long, gå upåaktet hen. Arrangøren tror på enorme seertall.

– TV-tallene kan bli enda større enn Super Bowl, sier Otterstad.

Superbowl-sendingene i USA pleier å ha et snitt på rundt 100 millioner seere. Waldner Cup kan nå opp mot 300 millioner seere, tror Otterstad.

– Hvorfor tror du det?

– Dette er Kinas nasjonalid­rett, som langrenn i Norge. Når statskanal­ene sender de største finalene der, blir det store tall. I tillegg er det stor interesse i land som Japan, Sør-Korea, Thailand, Malaysia, Tyskland og Brasil, sier Otterstad.

Til sammenlign­ing hadde bordtennis­kamper under Tokyo-OL totalt 350 millioner unike seere – og det bare i Kina, ifølge det internasjo­nale bordtennis­forbundet.

Avviser kobling til omstridt avtale.

Den avgjørende mannen å overbevise var Liu Guoliang. Han er president i det kinesiske bordtennis­forbundet og visepresid­ent i det internasjo­nale bordtennis­forbundet.

Christian Ibenfeldt mener valget av Oslo må sees i sammenheng med Guoliangs kongstanke for utviklinge­n av idretten.

– Han har gang på gang uttrykt at han ønsker å spre bordtennis­sporten. Han ønsker at land som Norge også får øyne opp for

TV-tallene kan bli enda større enn Super Bowl

Nils Marius Otterstad

idretten, sier bordtennis­president Ibenfeldt.

Han tror også Norges «politiske posisjon» kan ha spilt inn. Arrangemen­tet er nemlig ikke bare en bordtennis­turnering, men også en konferanse der forretning­sfolk og politikere fra Kina og Vesten skal møtes, blant annet for å diskutere det grønne skiftet.

– Den forrige regjeringe­n inngikk en idrettsavt­ale med Kina, som blant annet ble omtalt i Brennpunkt. Er denne turneringe­n inkludert i den?

– Absolutt ikke. Dette er et samarbeid mellom Waldner og Guoliang om å promotere sporten, sier Otterstad.

Korona kan spolere.

Flere svaert kjente politikere og naeringsli­vstopper kommer til konferanse­delen av Waldner Cup (se faktaboks).

Aftenposte­n har også sett dokumenter som viser at Alan Walker skal spille en konsert i tilknytnin­g til turneringe­n. Det ønsker imidlertid ikke arrangøren å kommentere.

Det jobbes dessuten for å kunne avholde bordtennis­turneringe­n på Operahuset i Oslo.

Det er riktignok skjaer i sjøen for de store planene. Det er fortsatt svaert strenge koronatilt­ak i Kina. Dermed kan turneringe­n bli utsatt.

Otterstad tror den endelige beskjeden fra kinesiske myndighete­r kan komme denne uken. «Vi venter i spenning», sier han.

– Uansett blir dette noe av, med verdens største bordtennis­profiler. Det er bare et spørsmål om når, sier Otterstad.

❝ Han har gang på gang uttrykt at han ønsker å spre bordtennis­sporten.

Christian Ibenfeldt, bordtennis­president

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Paul Kleiven, NTB ?? Oslo får snart et stort idrettsarr­angementet til byen: Waldner Cup, bordtennis­ens svar på Ryder Cup. Spillested­et er ikke endelig bekreftet, men operahuset i Bjørvika har vaert aktuelt.
Foto: Paul Kleiven, NTB Oslo får snart et stort idrettsarr­angementet til byen: Waldner Cup, bordtennis­ens svar på Ryder Cup. Spillested­et er ikke endelig bekreftet, men operahuset i Bjørvika har vaert aktuelt.
 ?? ?? Jan-Ove Waldner tok opp kampen med de kinesiske stjernene på 80- og 90-tallet. Han er fortsatt en superstjer­ne i Kina.
Jan-Ove Waldner tok opp kampen med de kinesiske stjernene på 80- og 90-tallet. Han er fortsatt en superstjer­ne i Kina.
 ?? ?? Kinas kanskje mest kjente idrettsman­n, Ma Long, kommer trolig til Norge.
Kinas kanskje mest kjente idrettsman­n, Ma Long, kommer trolig til Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway