Aftenposten

Ny europautre­dning? Ja takk!

-

Denne våren har det boblet opp en slags europadeba­tt. Den er det all mulig grunn til å ta. Fredag oppnevnte regjeringe­n et utvalg som skal lage en ny europautre­dning.

Det er ti år siden den forrige. Siden er det skjedd svaert mye. Som utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) sier: Det har vaert ti år med en rivende utvikling i Europa, i EU og i Eøs-samarbeide­t.

Mandatet for utredninge­n peker på flere områder som gjør den både aktuell og nødvendig.

Et av dem er energisama­rbeidet. Et annet er klima. Et tredje er erfaringen­e fra pandemien. Der har koronakomm­isjonen alt pekt på hvor viktig et naert forhold til EU var, og hvor viktig et tett og godt samarbeid med EU er for norsk beredskap.

Et fjerde er hvordan samarbeide­t om utenriks- og forsvarspo­litikk utvikler seg i EU, og hvordan Eøs-avtalen kan brukes som en plattform for at Norge kan bli med også på det. Der er selvsagt krigen i Ukraina det aktuelle bakteppet.

I mandatet ligger også et ønske fra Senterpart­iet om at utvalget skal se på erfaringen­e andre land utenfor EU har. Konkret pekes det på Sveits, Storbritan­nia og Canada. Det ville vaert meningsløs­t om utredninge­n bare skulle handle om det. Så fra Høyre og Venstre har det vaert uttrykt skepsis.

Sp og SV ville ha en utredning av alternativ­er til Eøs-avtalen, dog bare alternativ­er med mindre tett samarbeid med EU. Men dette er heldigvis ikke den utredninge­n Sp ønsket seg. I stedet er det lagt til rette for en ny og ganske bred europautre­dning. Innsikt i andre lands erfaring er ikke farlig. Men enda mer relevant enn Sveits’ erfaringer utenfor EØS, ville vaere å se på for eksempel Sveriges erfaring innenfor EU.

I mandatet står det at utredninge­n skal vaere «poengtert, kortfattet og lett tilgjengel­ig også for ikke-spesialist­er». Den bør også vaere basert på solid kunnskap og forskning.

Eøs-avtalen er svaert viktig for Norge. Samarbeide­t med EU gjennom Eøs-avtalen og andre avtaler er i stadig utvikling. Utvalget vil forhåpentl­ig bidra med oppdatert kunnskap og gode vurderinge­r. Det kan gi et bedre grunnlag for debatten om Norges forhold til EU.

Inkludert debatten om fullt norsk medlemskap. Som er det som egentlig burde utredes.

❝ Det blir forhåpentl­ig utredninge­n Norge trenger, ikke utredninge­n Senterpart­iet ville ha

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway