Aftenposten

Mdg-ledelsen fikk smekk på fingrene av sine egne

Et betydelig mindretall på MDGS landsmøte i helgen ønsket utskiftnin­ger i toppen.

- Arnhild Aass Kristianse­n og Birgitte Iversen

Misnøyen med partiledel­sens innsats kom tydelig frem da partiets nestledere skulle velges søndag. Sittende nestleder Arild Hermstad ble utfordret av helsepolit­isk talsperson Kristoffer Robin Haug. Han førte an i kritikken og kuppet nesten nestlederv­ervet fra Hermstad.

Une Bastholm ble gjenvalgt uten motkandida­ter og med langvarig og høylytt akklamasjo­n på landsmøtet på Fornebu i helgen.

Dette var første landsmøte etter valgskuffe­lsen, der MDG igjen mislyktes med å komme seg over sperregren­sen.

Til Aftenposte­n sier Kristoffer Robin Haug at han har savnet driv fra partiledel­sen i å omstille seg og følge opp signalene fra velgerne, og partiets egne selvkritis­ke evaluering­en som kom etter valget.

Under voteringen mot Hermstad var det tydelig at mange delte kritikken.

Hermstad vant med 125 stemmer, men «protestkan­didaten» Haug fikk hele 78 stemmer. To stemte blankt.

– Kjenner oss ikke igjen. Også valgkomite­ens foretrukne kandidat som den andre nestledere­n i partiet – Ingrid Liland – fikk et benkeforsl­ag mot seg.

Både Kristoffer Robin Haug og fylkesvara­ordfører i Vestland Natalia Golis stilte til kampvoteri­ng mot Liland, men tapte.

Golis sier hun stilte fordi hun mener det er viktig at partiet har flere aktive politikere i ledergrupp­en.

– Ellers blir det sånn som i dag, at vi ikke kjenner oss igjen i det som kommer fra ledelsen, sa Golis.

Hun utdyper:

– Jeg mener vi har en tendens til å bli veldig tillitsval­gtstyrte, profesjone­lle og administra­tive uten å anerkjenne den innsatsen som blir gjort av politikern­e og de folkevalgt­e. Som aktiv politiker er du i skyttergra­vene hver dag, du har pulsen på politikken, uttalte Golis til Aftenposte­n før valget.

Avviser splittelse. Arild Hermstad sier at han ikke er overrasket over misnøyen som ble uttrykt.

– Nei, jeg har jo ledet evaluering­en av valget selv. Jeg er for så vidt enig i at vi skal gjøre ting annerledes, sier han til Aftenposte­n.

Han sier det viktige for partiet fremover blir å «vinne flere hjerter».

– Vi skal også kjempe for andre saker enn miljø. Det har vi alltid gjort, men vi skal få frem den biten av politikken bedre, sier nestledere­n.

Partileder Une Bastholm avviser at de mange protestste­mmene kan tyde på at MDG er et splittet parti.

Hun sier hun oppfatter resultatet som at flere ønsker at partiet skal inkludere flere ved måten de kommuniser­er på.

Ikke smalt ensakspart­i. MDG skal bort fra stempelet som et smalt ensakspart­i. Det slo partiet fast da de vedtok en ny langtidsst­rategi som skal vise vei for partiet frem mot 2030.

Flertallet på landsmøtet sa likevel nei til å løfte nye, konkrete saksfelt som partiet skal markere seg på.

Forslag om å løfte frem naeringspo­litikk, sosialpoli­tikk og enten oppvekstpo­litikk eller boligpolit­ikk, i tillegg til klima- og miljø, ble stemt ned.

I stedet samlet salen seg om en formulerin­g om at partiet skal bygge troverdigh­et på flere politikkom­råder der de i dag ikke har sakseiersk­ap.

Bastholm er ikke redd for at en såpass ullen formulerin­g vil gjøre det vanskelig å fremstå som noe annet enn et ensakspart­i.

– Jeg tror ikke det. Jeg tror at nå som vi har fått en ny ledelse, må vi sette oss ned og gjøre noen valg, sier Bastholm.

Hun mener også det er tidlig å peke ut saksområde­r nå, for en strategi helt frem til 2030.

– Så er vi jo et såpass lite parti fortsatt, at vi må se litt til hva som preger verden. Akkurat nå er det utenrikspo­litikken. Da er vi opptatt av å få frem at vi er et parti som er opptatt av internasjo­nalt samarbeid, sier Bastholm

Gjennom helgen har blant annet landsmøtet slått fast at ikke vil utrede kjernekraf­t i Norge, og at de aktivt skal bidra til å løfte en debatt om norsk Eu-medlemskap.

❝ Vi er et såpass lite parti fortsatt, at vi må se litt til hva som preger verden. Akkurat nå er det utenrikspo­litikken. Une Bastholm, partileder i MDG

 ?? Foto: Birgitte Iversen ?? Mdg-leder Une Bastholm håper å få partiet i form igjen etter valgnederl­aget. Under landsmøtet ledet den tidligere aerobicins­truktøren en god treningsøk­t for et knippe av MDGS medlemmer.
Foto: Birgitte Iversen Mdg-leder Une Bastholm håper å få partiet i form igjen etter valgnederl­aget. Under landsmøtet ledet den tidligere aerobicins­truktøren en god treningsøk­t for et knippe av MDGS medlemmer.
 ?? Foto: Ole Bergrusten, ?? Kristoffer Robin Haug utfordret nestleder Arild Hermstad på MDGS landsmøte i helgen. Han fikk støtte fra 78 delegater. NTB
Foto: Ole Bergrusten, Kristoffer Robin Haug utfordret nestleder Arild Hermstad på MDGS landsmøte i helgen. Han fikk støtte fra 78 delegater. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway