Aftenposten

– Ukraina i ferd med å presse russiske soldater i Kharkiv tilbake til grensen

Den ukrainske motoffensi­ven i Kharkiv-regionen gjør betydelige fremskritt. Russiske styrker blir trolig presset tilbake til grensen, mener tankesmie.

- Sigrid Gausen og NTB

❝ Ukrainerne har gjort fremskritt på store områder rundt Kharkiv. Dette er en bekymring for russerne. Enten må de ofre eller trekke tilbake styrker i området Tom Røseth, Forsvarets Høgskole

En amerikansk tenketank skriver i sin daglige oppdaterin­g at motoffensi­ven har suksess. Russiske styrker kan vaere i ferd med å gjøre en begrenset retrett i møtet med de suksessrik­e ukrainske angrepene.

Ifølge Institute for the Study of War vil de ukrainske styrkene trolig nå den russiske grensen i løpet av de kommende dagene eller ukene.

Ødelagt broer

Russiske styrker skal ha ødelagt broer i området for å hindre fremmarsje­n til ukrainerne.

ISW påpeker at dette normalt sett bare gjøres hvis den ene parten i en krig ikke tror de kan gjøre forsøk på å krysse elvene i motsatt retning den kommende tiden.

Det er derfor lite sannsynlig at russiske styrker kan gjøre et forsøk på å ta den nordlige utkanten av Kharkiv i naer fremtid.

– En bekymring for Russland. Russiske styrker som egentlig skulle ha blitt sendt andre steder, må nå sendes til Kharkiv-regionen for å hindre for store tap. Men den ukrainske motoffensi­ven har så stor suksess at selv ikke dette vil kunne hindre ukrainerne i å nå den russiske grensen, mener ISW.

Tom Røseth er hovedlaere­r i etterretni­ng ved Forsvarets høgskole. Han sier ukrainerne har gjort fremskritt på store områder rundt Kharkiv.

– Dette er en bekymring for russerne. Enten må de ofre eller trekke tilbake styrker i området.

Et alternativ er å prioritere om styrkene russerne har bygget seg opp i Izyum.

– Dette er viktige fremskritt på ukrainsk side og gjør at Kharkiv ikke har konstant artillerib­eskytning lenger.

Advarer. Røseth advarer mot å blåse opp seierene til Ukraina og at man ikke ser russernes fremskritt.

Han peker på at russerne blant annet holder på å ta byen Sievjerodo­netsk og at de har klart å skyte ned to ukrainske fly i området, samt et ammunisjon­slager i Kramatorsk.

 ?? Foto: Felipe Dana, AP/NTB ?? En av de mange utbombede bygningene i byen Kharkiv. Byen er Ukrainas nest største by.
Foto: Felipe Dana, AP/NTB En av de mange utbombede bygningene i byen Kharkiv. Byen er Ukrainas nest største by.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway