Aftenposten

Eksperter spår rekordår for svenskehan­del i 2023

Nå strømmer nordmenn til Sverige for å handle igjen. Økte matvarepri­ser kan føre til at enda flere vil reise over grensen, tror DNB.

- NTB og Miriam Lund Knapstad

–Det er markant økning i svenskehan­delen utover andre kvartal 2022. De siste tallene viser at vi nesten er tilbake på normale nivåer, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransf­ormasjon i DNB.

I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige fordelt på 423.000 dagsturer, viser tall fra DNB over nordmenns kortbruk i Sverige.

Dermed er antallet reiser og omsetninge­n på vei tilbake til gamle høyder.

I 2019, som var et rekordår for grensehand­el, var nordmenn på 527 000 dagsturer i Sverige i mars og brukte totalt 760 millioner kroner.

Samtidig viser tallene for årets fire første måneder at nordmenn hittil i år har vaert på 1,2 millioner dagsturer til Sverige.

Til sammen ble det handlet varer for drøyt 2 milliarder kroner, som tilsvarer 1700 kroner pr. dagstur.

Det er langt høyere enn i fjor da nordmenn fra januar til april dro på 66.000 dagsturer og la igjen 60 millioner kroner.

Fristes av alkohol og tobakk. NHO mener tallene fra DNB er som forventet.

– Vi har hele tiden lagt til grunn at grensehand­elen ville ta seg opp etter pandemien, all den tid norske myndighete­r ikke har foretatt seg noe for å dempe de viktigste incentiven­e, sier NHOdirektø­r for mat og drikke, Petter Brubakk, til Aftenposte­n.

Den 1. januar i år ble det dyrere å kjøpe både alkohol og tobakk her til lands.

– SSB gjorde et dypdykk i grensehand­elen i 2019 som viste at over halvparten av handlekurv­ene var fylt med tungt avgiftsbel­agte varer. Nå er avgiftene på brus og sukker fjernet, men det er fortsatt slik at en tredjedel av varene som handles, er alkohol og tobakk, sier Brubakk.

Norge må se til Danmark. NHO anbefaler norske myndighete­r å se til Danmark.

– Der har de analysert folks

I 2019, som var et rekordår for grensehand­el, var nordmenn på 527.000 dagsturer til Sverige i mars og brukte totalt 760 millioner kroner.

I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige fordelt på 423.000 dagsturer, viser tall fra DNB over nordmenns kortbruk i Sverige. grensehand­el og justert avgiftsniv­åene for å ta kundene tilbake til Danmark. Økte strømprise­r og krigen i Ukraina vil føre til høyere matpriser i alle land, men det er viktig at vi unngår saernorske kostnadsøk­ninger.

Koronapand­emien og strenge innreisere­striksjone­r gjorde at grensehand­elen stupte i 2020 og i første del av 2021. Det førte til et omsetnings­hopp for norske dagligvare­butikker og for Vinmonopol­et.

– Og dette viste jo nettopp hvor mye Norge har å vinne på at kundene ikke forsvinner til Sverige, mener Brubakk.

– 2023 kan bli et rekordår. Gjennomsni­ttsbeløpet pr. dagstur økte fra 1400 kroner i 2019 til 1700 kroner i 2021, ifølge DNB.

Det er en økning på 21,5 prosent.

Den siste tiden har matvarepri­sene i Norge og ellers i verden steget kraftig.

Samtidig har matproduse­ntene varslet at krigen i Ukraina og økte strømprise­r vil føre til at de vil måtte sette opp matprisene enda mer den kommende tiden.

Nå tror Ine Oftedahl i DNB at prisstigni­ngen kan gjøre at enda flere nordmenn tar turen over grensen i år og neste år.

– På bakgrunn av inflasjon i matvarepri­sene, som slår ut i både Norge og Sverige, mener DNB at vi i tiden fremover kan se utslag hvor kunder føler det i større grad lønner seg med en tur over grensen, uten at det nødvendigv­is vil vaere mer å spare. Dette kan føre til et rekordår i grensehand­elen i 2023, sier hun.

 ?? Foto: Annika Byrde, NTB ?? U I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige.
Foto: Annika Byrde, NTB U I mars i år handlet nordmenn varer for 710 millioner kroner i Sverige.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway