Aftenposten

Syklist omkom i trafikkuly­kke

- Mari Lund Wictorsen og NTB

En syklist døde etter et sammenstøt med en bil i Asker søndag. Politiet fikk melding om ulykken klokken 10.14. Ulykken skjedde på Østre Strandvei, like etter Ramsvikvei­en, på Tofte opplyser politiet. Syklisten er en mann i 50-årene, og han ble erklaert død på stedet.

– Ulykken skyldes trolig brudd på vikeplikte­n av bilisten, melder politiet. (NTB)

Forrige uke ble det kjent at Taliban beordrer kvinner i Afghanista­n til å baere burka. Nå har tjenesteme­nn i byen Herat bedt kjørelaere­re slutte å utstede førerkort til kvinner.

Selv om Afghanista­n er et dypt konservati­vt, patriarkal­sk land, er det ikke uvanlig at kvinner i større byer kjører bil. Spesielt er det vanlig å se kvinner bak rattet i nettopp Herat. Byen nordvest i landet har lenge vaert ansett som liberal etter afghanske standarder.

Adila Adeel (29) eier en trafikksko­le i Herat. Hun konstatere­r at Taliban ønsker å frata neste generasjon muligheten­e som mødrene deres har hatt.

– Vi ble fortalt at vi ikke skulle tilby kjøretimer og ikke utstede førerkort, forteller hun.

Jan Agha Achakzai, leder av Herats Traffic Management Institute, som fører tilsyn med kjøreskole­ne, bekrefter beskjeden.

Trenger å kjøre egen bil. Da Taliban overtok kontrollen over landet i august i fjor, lovet de en mykere linje enn da de styrte landet mellom 1996 og 2001. Men Taliban ser ikke ut til å gå bort fra sin undertrykk­ende politikk. Til tross for løfter om mer liberal politikk, begrenser de i stadig økende grad rettighete­ne til afghanere, spesielt jenter og kvinner.

– Jeg sa personlig til en talibansol­dat at det er mer behagelig for meg å kjøre egen bil enn å sitte ved siden av en taxisjåfør, sier Shaima Wafa.

– Jeg trenger å kunne kjøre andre i familien min til for eksempel legen – uten at jeg må vente på at broren eller mannen min skal komme hjem, legger hun til.

– Ingen offisiell ordre. Naim al

Haq Haqqani, som leder informasjo­ns- og kulturavde­lingen i Herat, sier at ingen offisiell ordre er gitt om å stanse utstedelse av førerkort til kvinner. Men Taliban har i stor grad gått bort fra å utstede nasjonale, skriftlige dekreter. I stedet gir de lokale myndighete­r tillatelse til å utstede sine egne påbud, og mange ganger skjer det muntlig.

Zainab Mohseni (26) har nylig søkt om førerkort fordi hun som mange andre kvinner føler seg tryggere i sin egen bil enn i en drosje som kjøres av mannlige sjåfører. For Mohseni er den siste innstramni­ngen bare et nytt tegn på at det nye regimet ikke vil gi seg med å fjerne de få rettighete­ne kvinnene har igjen.

– Sakte, sakte ønsker Taliban å øke restriksjo­nene på oss kvinner, mener hun.

Dette er noen av restriksjo­nene som gjelder for kvinner i Afghanista­n nå:

→ Ungdomssko­lene har vaert stengt for jenter siden slutten av mars.

→ Kvinner er utelukket fra store deler av arbeidsliv­et.

→ De nye makthavern­e har også nedlagt kvinnedepa­rtementet og erstattet det med et departemen­t som skal fremme god moral og hindre syndig adferd.

→ I desember fikk kvinner forbud mot å reise alene, og drosjesjåf­ører ble advart mot å ta med kvinner som ikke var iført hijab.

→ Titusenvis av kvinner har mistet jobbene sine.

→ De er blitt forhindret fra å forlate landet.

→ Kvinner får heller ikke lov til å reise mellom byer i Afghanista­n – med mindre de har følge av en mannlig slektning.

→ Filmer og Tv-serier med kvinner er tatt av luften.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway