Aftenposten

Fakta. Tips på utenlandst­uren:

-

kere enn de har vaert tidligere, sier Andreas Handeland, kommunikas­jonssjef i Europeiske.

– Vi er nokså sikre på at økningen skyldes at reiseaktiv­iteten nå skyter fart og er på god vei til 2019-nivå. Vi er kanskje ikke like gode på å passe på ting som vi var før pandemien – rett og slett fordi vi er litt ute av trening, sier han.

Voll viser til tre ulike eksempler fra i år der nordmenn er blitt ranet eller frastjålet eiendeler i utlandet:

Tyver på elsparkesy­kkel

→ To personer på sparkesykk­el overrasket mann på gaten i Barcelona og klippet over reimene på en sekk med en stor saks. PC, mobil og verdipapir­er forsvant med tyvene som raste av gårde på to hjul. mobilen ble slått ut av hånden hans. Da han skulle plukke den opp, fikk han hjelp av en fremmed. Like etterpå oppdaget han at klokken på armen var borte. Det var en luksusklok­ke med verdi på rundt 500.000 kroner.

Overrasket av jogger

→ En person ventet på taxi i Roma da en ungdom jogget forbi, og tok tak i håndbagasj­en og sprintet av gårde. Bagasjen var borte før kunden fikk summet seg.

– Tok tid med pass. Det er utvilsomt i storbyer folk er mest utsatt for tyverier og ran, men det kan skje overalt. Olstad er overrasket over at det skjedde med dem på den måten og forteller at selv det spanske politiet ble overrasket. Ranere pleier ikke ta seg inn i biler med folk i.

Saken ble anmeldt til politiet, og de kontaktet forsikring­sselskapet samme dag.

Krav om koronapass. – Skadene på bilen og det vi mistet i håndvesken, fikk vi dekket av forsikring­en. Men det tok fem måneder å få pass tilbake. Det ble mye frem og tilbake med ambassaden i Spania, forteller Olstad som har forsikring gjennom Gjensidige.

Da de reiste, var det også krav om koronapass. Det tok også tid å få løst.

– Det gikk jo fint til slutt, men det var en ekkel og skremmende opplevelse som sitter i oss fortsatt, sier Bjørn Olstad.

– Gå via politi og forsikring­sselskap. Forbrukerr­ådet opplyser at de får veldig få henvendels­er om tyveri og ran på ferie.

– Det betyr nok at slike problemer løser forbrukere med forsikring­sselskapet sitt. Vårt råd er at du sjekker vilkårene for reiseforsi­kringen nøye før avreise, slik at du har en oversikt over dekningen og de pliktene du har, sier forbrukerj­urist Amna Haye i Forbrukerr­ådet.

Og legger til:

– Dersom du får avslag hos forsikring­sselskapet, har du mulighet til å klage til Finansklag­enemnda.

1. Vaer spesielt oppmerksom på tyver når du er på tett befolkede steder.

2. Benytt lås på kofferter og annen bagasje.

3. Ikke legg verdigjens­tander, elektronik­k eller skjøre gjenstande­r i innsjekket bagasje.

4. Vaer alltid i naerheten av bagasjen på flyplassen, også i innsjekkin­gskøen og på flyplassen­s spisestede­r.

5. Bruk kredittkor­t som ditt foretrukne betalingsm­iddel. Da unngår du å gå rundt med store kontantbel­øp.

6. Spre risikoen ved å plassere penger, pass, billetter og kredittkor­t på ulike steder.

7. Ikke gå rundt med lommeboken i baklommen eller i ryggsekken­s ytterlomme­r.

8. Benytt hotellets safe for oppbevarin­g av penger og verdisaker.

9. Vaer forsiktig med å vise offentlig at du har med deg kostbart utstyr, klokker. og smykker. La verdigjens­tander bli igjen hjemme i Norge.

10.Ta aldri med deg mer enn ett kredittkor­t når du skal ut å spise eller handle.

11. Ikke gjør så mye ut av det at du er fra Norge. La ryggsekker med norsk flagg ligge igjen hjemme.

12.Pass ekstra godt på tingene når det er store menneskeme­ngder og stor trengsel.

❝ Det gikk jo fint til slutt, men ranet var en ekkel og skremmende opplevelse som sitter i oss fortsatt Bjørn Olstad, ransoffer

Viognier Chardonnay

Sauvignon Blanc

TIFFAN 1,75 L mugg

Arne Jacobsen nne med rist. veil. kr 1699

Old World Pinot Noir

veil. kr 34

Riesling Zinfandel

Pinot Noir New World

VERITAS

BUBBLES ken 28 cm

veil. kr 549 veil. kr 499

– Det er et problem at mange leser veldig mye med negative følelser i kroppen. De blir usikre på det de leser og om de har forstått stoffet, sier psykolog Lars Halse Kneppe.

Dessuten er det mange studenter som nå møter opp til eksamen for første gang, ettersom de ikke hadde eksamen på videregåen­de, grunnet pandemien.

Anbefaler å gjøre oppgaver. Halse Kneppe møter årlig mange studenter som blir så preget av eksamensne­rver, at det går på helsen løs. Paradoksal­t nok kan det for mange bli verre, desto mer de leser.

– For noen blir det faktisk skumlere jo bedre forberedt de er. Da øker fallhøyden og det føles som om enda mer står på spill.

Han anbefaler at forberedel­sene er en kombinasjo­n av å lese pensum og samtidig få gjort oppgaver.

– Mange er flinke og leser mye, men gjør få oppgaver. Da får de et lite fleksibelt forhold til stoffet. Det kan gjøre det vanskelig hvis du da får en eksamensop­pgave du ikke helt vet hvordan du skal angripe.

Her gir psykolog Lars Halse Kneppe og rådgiver Morten Røvik syv råd for å takle eksamensfo­rberedelse­ne best mulig. Røvik har produktivi­tet som arbeidsfel­t.

1. Ikke isoler deg. Det viktigste for å lykkes, er å forberede seg godt. Halse Kneppe anbefaler at du gjør det sammen med andre.

– De stiller deg gjerne andre spørsmål enn du vil stille deg selv. Det gjør at du må se stoffet på en annen måte. Samtidig kan det også virke stressregu­lerende å føle at dere er sammen om dette, og at du ikke er alene. Det verste du kan gjøre, er å isolere deg.

2. Hold på normalitet. Selv om eksamensfo­rberedelse­r krever

mye av fokus og tid, anbefaler psykologen at du forsøker å holde på normalitet og rutiner.

– Det er viktig å gjøre hyggelige ting. For jo mer du slutter å gjøre av andre ting, desto større føles eksamen. Og jo større det føles, desto mer går det på selvfølels­en. Når du legger mer i det, føles det enda mer personlig.

Han mener dessuten at du gjennom eksamensfo­rberedelse­ne må ha et liv som gjør at du faktisk kan fungere når eksamensda­toene kommer.

3. Ha respekt for pausene. Pauser er elementaer­t. Men de bør planlegges, mener psykologen.

– Ellers er det fort gjort å hoppe over det. Involver gjerne noen andre i planene om pauser. Har du ikke pauser, tror jeg det er lett å grave seg for mye ned. Resultatet er at man blir veldig sliten og ikke har noe å glede seg til.

Røvik mener en god pause er et fysisk avbrekk, der du beveger deg bort fra bordet. Legg mobilen igjen ved bøkene.

– En effektiv pause er å forankre deg i virkelighe­ten. Du går ut, får litt luft og kjenner på omgivelsen­e, kjenner at du puster. Poenget er å nullstille hjernen. Svarer du på meldinger eller epost, reflektere­r og tenker du. Da har du ingen pause, sier Røvik.

4. Demp fallhøyden. Halse Kneppe anbefaler en konkret øvelse til studenter som har eksamensan­gst. Det er en god påminner om at livet fortsetter, også etter en eksamen.

– Når ting oppleves stort og du føler at alt står på spill, se for deg tre ting som faktisk ikke står på spill. Det kan for eksempel vaere en person som kommer til å vaere like glad i deg, uansett hva slags resultat du oppnår.

5. Planlegg lesingen på ukebasis. Morten Røvik anbefaler å sette opp en plan for den neste uken over hva du skal gjøre. Han mener du gjerne kan ha en fysisk kalender.

– Lag en oversikt med konkrete mål. Hvilke emner skal du rekke over, hvilke sider skal leses. Å planlegge på ukebasis er bedre enn dagsbasis, for med sistnevnte er det fort gjort at tidsplanen ryker tidlig.

Han anbefaler litt romslige rammer, slik at du har noe å gå på.

– Unngå å forholde deg til planer som går over 14 dager eller én måned. Da får du for god tid, og det gjør det vanskelige­re å holde trykket oppe.

6. Lag forpliktel­ser. Røvik har tro på forpliktel­ser. Han viser til tiden på ungdomssko­le og videregåen­de, der noen sjekket at du hadde gjort alle leksene. Det er kontroll som forplikter.

– Ring foreldre dine eller noen andre du kan stå til ansvar for, og informer om hva du skal gjøre i dagens økt. Så må du vise senere at du er i rute. Det tvinger deg til å stå til ansvar, og du forplikter deg til konkrete resultater.

7. Dropp multitaski­ng. Det er nyttig å ha en realistisk tidsplan, ifølge Røvik.

– Sett opp for eksempel tre timer. Da skal du kun studere, ikke snakke i telefonen, ikke vaske bad. Det er bedre å holde seg til tre timer, enn å bruke seks timer og gjøre alt annet samtidig.

Han har nemlig ikke tro på multitaski­ng, som faktisk øker tidsbruken vesentlig.

– Multitaski­ng er ikke effektivt. Da forsøker du å reflektere på mer enn én ting samtidig, men det øker sannsynlig­heten for å gjøre feil.

Hans råd er å skrive ned andre oppgaver du eventuelt begynner å tenke på.

– Tenker du på en oppgave eller bekymring, fest den til papiret. Lov deg selv at du skal se på det når du er ferdig med økten din. Da vil tingen forsvinne ut av hodet ditt, fordi hjernen din har tillit til at du ser på det etterpå.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? l På vei til leilighete­n sin i Torrevieja i Spania ble det norske ekteparet ranet mens de satt i bilen. Forsikring­sselskap forteller om mange tilfeller av tyveri og ran i år.
Foto: Shuttersto­ck l På vei til leilighete­n sin i Torrevieja i Spania ble det norske ekteparet ranet mens de satt i bilen. Forsikring­sselskap forteller om mange tilfeller av tyveri og ran i år.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ?? U Eksamen er avlyst i videregåen­de skole, men i høyere utdanning vil den gjennomfør­es enten som skoleeksam­en eller hjemmeeksa­men.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB U Eksamen er avlyst i videregåen­de skole, men i høyere utdanning vil den gjennomfør­es enten som skoleeksam­en eller hjemmeeksa­men.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway