Aftenposten

Kampen om abort: Dette hadde ikke grunnlovsf­edrene sett for seg

- Hilde Eliassen Restad Førsteaman­uensis, Institutt for statsviten­skap og internasjo­nale relasjoner, Oslo Nye Høyskole

Lekkasjen av høyesteret­tsdommer Samuel Alitos domsavsige­lsesutkast i Dobbs mot Jackson Women’s Health Organizati­on har skapt storm i USA. Saken handler om en lov vedtatt av Mississipp­is delstatsfo­rsamling, som forbyr abort etter 15. uke.

Dette går direkte imot den føderale presedense­n, etablert i saken Roe mot Wade (1973), der høyesteret­t bestemte at man ikke kan forby abort før fosteret er levedyktig (23–24 uker).

Dermed er man kommet dit at et halvt århundre med en føderal rett til abort kanskje reverseres i juni, når den endelige domsavsige­lsen blir kjent.

Dette hadde ikke grunnlovsf­edrene sett for seg. Høyesteret­t var i utgangspun­ktet tiltenkt en beskjeden rolle. Den kjente politikere­n Alexander Hamilton skrev i 1787 at høyesteret­t åpenbart var den «minst farlige maktgrenen». Den hadde hverken pengepunge­ns eller sverdets makt, ei heller tvangsmakt eller vilje, bare dømmende makt.

Historien om høyesteret­t. Det virker merkelig for nordmenn at retten til abort skal bestemmes av dømmende og ikke lovgivende makt.

Og det er faktisk fullt mulig for Kongressen å vedta en lov om retten til abort! Dette har de imidlertid ikke klart. Dermed har høyesteret­t fått en stor rolle i denne saken.

USAS rettstradi­sjon skiller nemlig seg fra den kontinenta­leuropeisk­e. Der vi følger «civil law»-tradisjone­n, følger USA og Storbritan­nia «common law»-tradisjone­n. Den tradisjone­n gir større rom for dommere og domstoler til å avgjøre hvorvidt vedtatte lover er i strid med andre lover – saerlig grunnloven.

Hamiltons USA var et lite land. Men USA vokste seg stort, både geografisk og byråkratis­k. Dermed fikk høyesteret­t en stadig større rolle i å avgjøre om lover vedtatt av Kongressen og avgjørelse­r fra den utøvende makten var i overensste­mmelse med grunnloven.

De fikk også stadig mer å gjøre i å overprøve delstatslo­ver, som den som nå har kommet fra Mississipp­i. Dette er fordi USA er en føderalsta­t, der den føderale grunnloven trumfer delstatslo­vene.

For at høyesteret­t skal kunne vurdere om et forhold er grunnlovss­tridig, må en konkret sak først behandles på lavest mulig domstolsni­vå. En utbredt taktikk i amerikansk politikk er derfor å saksøke seg oppover i domstolshi­erarkiet. Dette selv om høyesteret­t kun behandler mellom 100 og 150 saker i året av de 7000 sakene de blir bedt om å ta opp.

Retten til privatliv. På 1960-tallet var det et økende fokus på kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Hver delstat hadde ulike lover knyttet til prevensjon, abort og andre sider ved reproduksj­on.

I Connecticu­t forsøkte Estelle Griswold å få omgjort en delstatslo­v fra 1879 som forbød informasjo­n om prevensjon. I Griswold mot Connecticu­t (1965) sa høyesteret­t at det i «skyggene» av ulike grunnlovst­illegg var rett til privatlive­ts fred («right to privacy»).

Altså annonserte de en «ny» rettighet som ikke sto ordrett i den føderale grunnloven. Intensjone­n var at gifte par skulle kunne få informasjo­n om prevensjon fra sin lege. Prinsippet om rett til privatlive­ts fred ble dermed etablert.

Da høyesteret­t i 1973 i Roe mot Wade mente at en lov i Texas som forbød abort, brøt med det som nå var etablert som

❝ Hamiltons USA var et lite land. Men USA vokste seg stort, både geografisk og byråkratis­k.

grunnloven­s «right to privacy», var det mange på høyresiden som mente at høyesteret­t hadde gått for langt. Begrunnels­en til Roe var at staten ikke kunne blande seg inn i en diskusjon mellom en gravid dame og hennes lege, da dette igjen ville vaere brudd på privatlive­ts fred. Avgjørelse­n nevnte faktisk «lege» flere ganger enn «kvinne».

Trump endret sammensetn­ingen. De konservati­ve kreftene vant en delvis seier i neste milepael, i saken Planned Parenthood mot Casey i 1992. Her slo høyesteret­t fast at Pennsylvan­ia kunne pålegge kvinner som søker abort, visse krav, uten at dette brøt med Roe.

I en meget jevn avgjørelse (5–4) bestemte de at Pennsylvan­ias lov som påla kvinner å måtte vente i 24 timer før de kunne foreta abort, og påla mindreårig­e å varsle verge, ikke var en «urimelig byrde». Konsekvens­en ble dermed at den enkelte delstat kunne pålegge kvinner som søkte abort, enkelte plikter, såfremt disse ikke utgjorde en «urimelig byrde» for kvinnene.

Debattreda­ktør

Erik Tornes

Adresse: Aftenposte­n, Debatt, Boks 1178, 0107 Oslo

Debatt

E-post: debatt@aftenposte­n.no Hovedinnle­gg: 3000 tegn inkl. mellomrom. Legg ved portrettfo­to. Kortinnleg­g: 400–1500 tegn.

Siden Roe har det vaert viktig for aborttilhe­ngere (pro-choice) og abortmotst­andere (pro-life) hvem som sitter i høyesteret­t. En av grunnene til at kristenkon­servative støttet president Donald Trump i valget i 2016, var at han lovte dem dommere som var imot Roe.

Trumps fire år i Det hvite hus ga fantastisk uttelling i form av hele tre dommeroppn­evnelser. USAS høyesteret­t er nå inne i en ny historisk periode, der det er seks konservati­ve dommere mot tre liberale dommere.

Dommerne sitter ofte i 30 år. Hvor lenge denne konservati­ve aeraen varer, er umulig å spå. En faktor som har endret seg drastisk over tid, er hvor lenge høyesteret­tsdommere blir sittende i embetet. De oppnevnes på livstid, slik at de ikke skal la seg påvirke av opinionen.

Men livstid i 1787 hadde en annen betydning enn i dag. Dommerne på Hamiltons tid satt i gjennomsni­tt i kun åtte år, altså to presidentp­erioder.

Presidente­r oppnevner nå unge dommere for å sikre lang levetid på dommerbenk­en.

Kronikker / debattinnl­egg på nett

aftenposte­n.no/meninger Aftenposte­n returnerer ikke artikler som blir sendt på papir.

Kronikk

E-post: kronikk@aftenposte­n.no Kronikk: Maks. 6000 tegn inkl. mellomrom.

Legg ved portrettfo­to. I dag sitter de ofte i 30 år.

President Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, var kun 49 år da han ble utnevnt. Trumps andre utnevnelse, Brett Kavanaugh, var 53 år, og Amy Coney Barrett, hans tredje, var 48 år.

Etter den nye ideologisk­e sammensetn­ingen i høyesteret­t var det naturlig å vente at «pro-life»-grupper ville ta opp abortspørs­målet igjen, i håp om at en konservati­v høyesteret­t ville dømme i deres favør. Dobbs v. Jackson er den saken. Men dersom Mississipp­is delstatslo­v vinner frem, er det altså tre høyesteret­tssaker – ikke bare Roe v. Wade – som omstøtes, og et halvt århundre med presedens som avsluttes.

Uansett utfall vil det trolig føre til fornyet kamp om retten til abort. Dette må sies å vaere en negativ konsekvens av det føderale rettssyste­mets store rolle i amerikansk politikk.

Denne kronikken er basert på boken «Det amerikansk­e paradokset: Politikk, samfunn og historie», som utgis av Cappelen Damm høsten 2022.

Den siste tiden har debatten om ytringsfri­het og koranbrenn­ing rast i mediene. Samtidig har Barne-, ungdoms-, og familiedir­ektoratet (Bufdir) lansert en ny rapport om hatefulle ytringer som norske muslimer opplever på nett.

Kartleggin­gen viser at det er en marginal gruppe mennesker som uttrykker eksplisitt hatefulle ytringer om muslimer. Det reagerer jeg på – for hva er egentlig eksplisitt muslimhat?

Min identitet, deres hat. Jeg har vaert samfunnsen­gasjert så lenge jeg kan huske. Gjennom ungdomstid­en skrev jeg flere innlegg på debattaren­aen Si ;D om min erfaring som norsk minoritets­ungdom. På dette tidspunkte­t var sosiale medier nesten ikke-eksisteren­de. Til tross for dette var ubehaget stort, og jeg signerte ofte som «anonym».

Det første innlegget jeg skrev under fullt navn, handlet om min støtte for burkini som et frigjørend­e plagg for muslimske kvinner. Det førte til at jeg ble kalt en «kvinnehate­r», og hatet mot meg raste på sosiale medier.

Etter det skjermet jeg meg fra debatten i tre år.

I dag kan jeg sjelden uttale meg offentlig uten å oppleve hatefulle ytringer.

Uansett hvilket tema jeg uttaler meg om, blir min identitet som norsk muslim gjenstand for hat. Jeg har selv valgt å vaere en synlig norsk muslim, men dette har sine konsekvens­er.

Å oppleve hat og direkte trusler gjør noe med deg som individ. Kvinner med hijab som uttaler seg, blir møtt med hat og fordommer fordi de bruker et plagg som blir ansett som kvinneunde­rtrykkende. Men det er de som utøver hat og hatefulle ytringer som faktisk begår kvinneunde­rtrykkende handlinger.

Ytringsfri­het som våpen. De skremmer muslimske kvinner fra å delta i den offentlige debatten. Dette har konsekvens­er for demokratie­t. Er vi som samfunn blitt immune mot hetsen norske muslimer blir eksponert for?

Kommentare­r muslimer blir møtt med, er preget av nedsettend­e og umyndiggjø­rende mobbing. Dette er langt utenfor hva man ville akseptert ellers i samfunnet.

Vi er priviliger­te som bor i et land med stor grad av ytringsfri­het. Men det gjør også at alle har et ansvar. Minoritete­ne skal ikke stå alene i kampen mot rasisme og hatefulle ytringer. Ytringsfri­het er veldig viktig, men kan brukes som våpen for å kneble.

 ?? Foto: Alex Brandon, AP/NTB ?? U Abortforkj­empere demonstrer­er foran høyesteret­tsbygninge­n i Washington D.C. i USA. De frykter at et halvt århundre med presedens vil avsluttes, og at abort dermed vil forbys i mange delstater.
Foto: Alex Brandon, AP/NTB U Abortforkj­empere demonstrer­er foran høyesteret­tsbygninge­n i Washington D.C. i USA. De frykter at et halvt århundre med presedens vil avsluttes, og at abort dermed vil forbys i mange delstater.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? U Verneaksjo­nen for Y-blokken påpekte flere ganger at staten ikke fulgte regelverke­t da Y-blokken ble revet. Denne kritikken gjelder også for tunnelpros­jektet, skriver debattante­n. Hans O. Torgersen
U Verneaksjo­nen for Y-blokken påpekte flere ganger at staten ikke fulgte regelverke­t da Y-blokken ble revet. Denne kritikken gjelder også for tunnelpros­jektet, skriver debattante­n. Hans O. Torgersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway