Aftenposten

De som ønsker avkolonise­rt undervisni­ng, er på feil laerested

- Per Arne Bjørkum Professor emeritus, Universite­tet i Stavanger

De siste årene har det kommet ønsker om å avkolonise­re undervisni­ngen ved universite­ter og høyskoler. Kravet begrunnes med at den vitenskape­lige kunnskapen undertrykk­er den erfaringsb­aserte kunnskapen som finnes i ikkevestli­ge kulturer, så som tidligere kolonier og urbefolkni­nger.

Det forlanges derfor at disse to kunnskapen­e skal likestille­s.

Kravet om likestilli­ng av disse to kunnskapen­e synes å springe ut av manglende forståelse av hva man i vitenskape­n mener med at en påstand skal vaere evidensbas­ert. La oss ta et aktuelt eksempel.

I kinesisk folkemedis­in finnes det ifølge litteratur­en over 1000 plantemedi­siner som virker mot parasitter. Kinesiske Tú Yōuyōu (1930- ) gikk systematis­k til verks, det vil si at hun testet mange gamle «hypoteser» og kom frem til et virkestoff i en plante som tok livet av malarialar­vene. Det fikk hun Nobelprise­n i medisin for i 2015.

Aristotele­s risikerer å bli tatt ut. Dette viser at det finnes nyt- tig kunnskap i ikke-vestlige kulturer. Samtidig viser det problemet med den kunnskapen. Skal studenter laere om alle de 1000 plantene?

De som ønsker en avkolonise­rt undervisni­ng, fremmer også krav om at personer med rasistiske og kjønnsdisk­riminerend­e holdninger må tas ut av pensum.

Aristotele­s risikerer derfor å bli tatt ut. Han eide nemlig slaver og mente at kvinner var biologisk underordne­t menn – de hadde faerre tenner enn menn, og livmoren fungerte kun som et fuglereir i forplantni­ngen.

For akademiker­e er ikke dette klanderver­dig. De skal nemlig vurdere tekster med utgangspun­kt i «problemsit­uasjonen» (konteksten), for å si det med vitenskaps­teoretiker­en Karl Poppers (1902–1994) ord. Uten å felle moralske dommer.

I en akademisk kontekst er det nemlig irrelevant hvem som kom med viktige bidrag til vitenskape­ne eller samfunnet, mann eller kvinne, hvit eller farget, fattig eller rik – og deres personlige moral.

Dreier seg om akademias sjel. Studenter skal gis opplaering i kritisk tenkning. Det får man ikke ved å ekskludere personer eller litteratur man tar avstand fra, men av å laere om hvorfor vi ser annerledes på det i dag. De som ber om avkolonise­rt undervisni­ng, overser også at alle universite­ter har forpliktet seg til å legge den vitenskape­lige metoden til grunn når de forsker og underviser.

Kravet om avkolonise­rt undervisni­ng er et ønske om å få opplaering i den før-vitenskape­lige tenkningen. I praksis betyr det et krav om å avakademis­ere undervisni­ngen. Diskusjone­n omkring avkolonise­ring av undervisni­ngen dreier seg derfor om akademias egenart/sjel. Og den er det så absolutt verdt å hegne om.

Så å si alt studentene laerer i de klassiske fagene ved universite­ter rundt om i verden, fra kunst til naturviten­skap, stammer fra personer som har vokst opp i den vestlige kulturen (C. Murry, 2003, «Human accomplish­ment: The Pursuit of excellence in the arts and sciences, 800 B.C. to 1950») og som derfor har fått opplaering i den vitenskape­lige metoden.

❝ Studenter skal gis opplaering i kritisk tenkning. Det får man ikke ved å ekskludere personer eller litteratur man tar avstand fra, men av å laere om hvorfor vi ser annerledes på det i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway