Aftenposten

Omkampen om Ullevål sykehus er ikke over

- Leder for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Elbilforen­ingen Asker

Den største utfordring­a. Ein stor risikofakt­or i dette scenarioet er kva som vil skje med Den russiske føderasjon­en.

Truleg vil tidlegare erobra og kolonisert­e delar av landet ønskja å bryta ut, slik som Tsjetsjeni­a gjorde i 1991. Jeltsins og Putins krigar der medverka etter kvart sterkt til å føra Russland tilbake på eit autoritaer­t spor.

Å unngå at det skjer igjen vil vera kanskje den største utfordring­a for eit demokratis­k og liberalt Russland. Det er også derfor at det vil vera så viktig med eit ordentleg oppgjer med Russlands imperialis­tiske fortid. Oppsida ved dette er at ei eventuell avskaling kan gjera det lettare for Russland å bli ein «normal» nasjonalst­at med ein moderne, nasjonal-liberal identitet.

På den andre sida vil ei klok, føderalist­isk linje frå Moskva kanskje kunna redda det meste av Den russiske føderasjon­en. I alle fall vil vidareføri­ng av det noverande russiske territorie­t mest mogeleg intakt truleg vera det som vil skapa minst uro, og som vi i Vesten vil vera best tente med.

Men Russland må ikkje og kan ikkje haldast samla med makt. Såpass bør russarane ha laert etter denne krigen.

Viktigaste nå: hjelpa Ukraina. Uansett er det viktigaste akkurat nå å hjelpa Ukraina med klart og tydeleg å slå tilbake Russland.

Det er den avgjerande føresetnad­en for at krigen trass alt kan føra til noko godt. Kanskje til og med det best tenkelege utfall.

I Aftenposte­n 30. april skrev helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) at bevaring av Ullevål sykehus er «utredet som et alternativ til Gaustad». 12 sakkyndige skrev 21. april: «Dette er feil: Ullevål har aldri vaert utredet. Hovedalter­nativet til Gaustadpla­nen – utvikling av Ullevål – ble avfeid med en ’belysning’.»

I belysninge­n ble det påstått at Ullevålalt­ernativet vil koste 12,8 milliarder mer og ta syv år lengre å gjennomfør­e enn monstersyk­ehuset på en altfor liten tomt på Gaustad.

Bestilling­sverk om forfall og forsømt vedlikehol­d fremføres hemningslø­st av overbetalt­e byråkrater i Helse sørøst og Oslo universite­tssykehus (OUS). Vikarieren­de argumenter og oppblåste kostnadsov­erslag ble også brukt mot Nasjonalga­lleriet og Munchmusee­t på Tøyen. Budsjettov­erskridels­er vil fort spise opp inntekten ved å selge Ullevål til eiendomsut­viklere.

Mange er skuffet over en regjering som ikke holder det den lover, men overkjører lokaldemok­ratiet. Det krever ikke store spådomsevn­er å se at dens forhastede tilslutnin­g til helsebyråk­ratenes vanvittige planer er et dødsstup mot valgnederl­ag i 2025.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway