Aftenposten

Haerland vant Gullrutens hederspris

-

Komiker Anne-kat. Haerland vant hederspris­en under lørdagens Gullruten-utdeling i Bergen. Haerland er blant annet kjent for å ha vaert fast deltager i underholdn­ingsprogra­mmet «Nytt på Nytt» på NRK fra 1999 til 2007. Hun har også hatt sitt eget talkshow på Tvnorge og har opptrådt som standupkom­iker i mange år. Hun har varslet at hun i 2022 vil komme med en ny podkast, laget for Aller, skrev Dagbladet i januar. (NTB) ringen har sagt de vil utrede, velkommen. En slik lov vil presisere at sex uten samtykke er voldtekt.

– Kunne synes synd på ham. Nedrejord ønsker også et oppgjør med hvordan litteratur­en har forholdt seg til voldtekt og overgrep. Hun hevder skjønnlitt­eraere forfattere har hatt en tendens til å nyanserer voldtekt. Hun mener synet på voldtekt bør fremstå mer svart-hvitt.

«Jeg savner at noen kaller en skurk for en skurk», skriver hun i boken.

Hun har likevel valgt å skrive om egen voldtekt i romanform. Hun mener hun blir for forsiktig i sakprosa:

– Jeg føler temperamen­tet går ut av teksten når jeg må stå inne for det og til enhver tid si at jeg mener det.

Nedrejord erkjenner at hun selv noen ganger ender opp i gråsonene. Som da hun i romanens siste setning skriver «Jeg er han takknemlig». Det fordi voldtektsm­annen ikke anket dommen.

– Så du nyanserer slik du misliker at andre forfattere g jør?

– Jeg er fullt klar over at jeg med denne boken motsier meg selv. Men jeg synes paradoksen­e er spennende å utforske. Jeg er hele tiden uenig med meg selv.

Lolita slår tilbake. Nedrejords roman kommer i kjølvannet av en ny bølge innenfor fransk litteratur, forteller hun. Noen kaller det en ny fase av den franske #metoo-bevegelsen.

Vanessa Springoras «Samtykket» har fått saerlig mye oppmerksom­het. I boken forteller

Egentlig burde «Faderen» av August Strindberg vaere håpløst utdatert. Ikke bare har stykket en antihelt med et 200 år gammelt kvinnesyn. Strindberg lar også hele intrigen spinne rundt et farskap.

Er Rittmester­en virkelig ikke far til Bertha? Eller er tvilen om farskapet plantet av kona fordi han vil sende datteren vekk for å studere?

Blir gal. Rittmester­en blir gal av tvilen. I løpet av tre akter går han fra å vaere familieove­rhode til potensiell drapsmann. Strindberg er ikke redd for å plassere skylden på kona Laura.

Etter Eirik Stubøs oppsetning gikk jeg rystet og fascinert hjem. Jeg klarte hverken sove eller pimpe naturvin. Isteden leste jeg samtlige av Aftenposte­ns «Faderen»-anmeldelse­r siden 1931. Jeg fant ut at det gikk et skille rundt årtusenski­ftet: Strindberg­s sørgespill gikk fra å vaere utdatert, til å bli håpløst utdatert. I 1992 kom

 ?? ??
 ?? ?? U Kathrine Nedrejord ønsket å forstå mannen som voldtok henne. Det resulterte i romanen «Forbryter og straff».
U Kathrine Nedrejord ønsket å forstå mannen som voldtok henne. Det resulterte i romanen «Forbryter og straff».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway