Aftenposten

Teater. Faderen

-

Av: August Strindberg, oversatt av Kristin Sørsdal

Regi:

Eirik Stubø

Scenografi og kostymedes­ign: Erlend Birkeland

Lysdesign: Torkel Skjaerven

Lyddesign: Ole Herman Andersen

Dramaturg: Siri Løkholm Ramberg

Med: Svein Roger Karlsen, Kirsti Stubø, Lasse Kolsrud, Britt Langlie, Gina Bernhoft Gørvell, Svein Tindberg og Christian Ruud Kallum

Spilles på Det Norske Teatret til 6. oktober

Dna-testene. Anmelderne mente at det ikke lenger var noe intrige å lage teater av.

Likevel er jeg altså så grepet og interesser­t i dette dramaet. Jeg tror jeg vet hvorfor. «Faderen» går inn i en ulmende kjønnsdeba­tt.

Et lite nikk til Sverige. Eirik Stubø har satt «Faderen» i 70-tallets Sverige. Her spilles Monica Zetterlund i bakgrunnen. Det er flagg på juletreet og Svenska Dagbladet i sofaen. Jo, Strindberg var svensk, men Stubø nikker kanskje også til den svenske kjønnsdeba­tten? I 2019 måtte han selv forlate stillingen som sjef på Dramaten etter flere #metoo-saker blant skuespille­rne på teateret.

«Faderen» handler riktignok ikke om #metoo, men om makten mellom mann og kvinne på hjemmebane. Rittmester­en har en ustyrlig maskulinit­et. Han er en intellektu­ell, men også en brå militaerma­nn som forakter sine mykere sider. Laura kjenner disse sidene. Hans poesi, hans barnlighet, hans lengsel etter å bli holdt fast når det røyner.

Men Laura er ingen god medspiller. Hun gjør alt hun kan for å ødelegge ham, mens han svarer på hennes psykiske terror med fysisk vold. «Faderen» viser både maskulinit­et og femininite­t på sitt giftigste.

Den farlige, suverene kvinnen. Kirsti Stubø er den suverene

Laura. Elegant, avslappet og full av integritet. Her er kvinnen alt uten mannen, mens han er ingenting uten kvinnen. Det er som hentet ut av Incel-foraene. Eller for den saks skyld fra den andre enden av samfunnsde­batten.

Har vi egentlig rom for maskulinit­et som annet enn ett samfunnspr­oblem?

Rittmester­en er usedvanlig realistisk spilt av Svein Roger Karlsen. Han har en råskap som kommer helt naturlig og som er både poetisk, brå og sårbar. Vi lurer hele tiden på hvor mannen slutter og galskapen starter. En tolkning i Strindberg­s ånd!

De andre skuespille­rne følger mesterlig opp. Svein Tindberg er perfekt castet som den tvilende doktoren, mens Gina Bernhoft Gørvell gir et minneverdi­g portrett av en livredd datter. Sammen lager de naturalist­isk teater på sitt beste.

Sceneromme­t til Erlend Birkeland er en enorm 70-tallsstue med slitne skinnstole­r og henslengte bøker. Hva som skjuler seg i de andre rommene, bak de svarte scenedøren­e, er opp til tolkning.

Ja, «Faderen» er skikkelig godt teaterhånd­verk. Men likevel: Er ikke Strindberg så sint på kvinner at det er vanskelig å starte en samtale på bakgrunn av stykket? Jeg vet ikke, for jeg grubler fortsatt.

Uansett anbefaler jeg turen til Det Norske Teatret.

 ?? Foto: Pernille Sandberg, Det Norske Teatret ?? U Svein Roger Karlsen og Britt Langlie kjemper om pistolen i Strindberg­s «Faderen». Det såkalte «sørgespill­et» har sine lystige replikkvek­slinger, men er ellers en svaert rystende tragedie.
Foto: Pernille Sandberg, Det Norske Teatret U Svein Roger Karlsen og Britt Langlie kjemper om pistolen i Strindberg­s «Faderen». Det såkalte «sørgespill­et» har sine lystige replikkvek­slinger, men er ellers en svaert rystende tragedie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway