Aftenposten

– Moralsk uholdbart for sjakken

Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet (Fide) straffer russere, men har selv russisk president. Sjakkekspe­rt Atle Grønn mener sjakken nå er «et gissel» i storpoliti­kken.

- Nicholas Bergh

Russland nektes å arrangere internasjo­nale sjakkturne­ringer. Russiske spillere må konkurrere under nøytralt flagg. Den Putin-vennlige russiske sjakkstjer­nen Sergej Karjakin er blitt helt utestengt.

Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet har stått bak de avgjørelse­ne. Men organisasj­onens president, Arkadij Dvorkovits­j, er selv russisk – og blir sittende.

Dvorkovits­j er tidligere minister i Vladimir Putins regjering. Han sitter også i styret i det russiske sjakkforbu­ndet, sammen med Putins talsmann Dmitrij Peskov og forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu.

Nå tar flere til orde for at Dvorkovits­j må gå av.

– Dette er moralsk uholdbart for sjakken, sier Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn.

– Rir to hester. Mye tyder på at Dvorkovits­j blir gjenvalgt under

Fide-kongressen i månedsskif­tet juli/august. Men hva Ukraina-krigen betyr for posisjonen hans, er det delte meninger om.

Det er ubestridt at han har hatt flere viktige roller i russisk samfunnsli­v, blant annet i rollen som visestatsm­inister fra 2012 til 2018.

Men hvor står han nå? To uttalelser har skapt forvirring:

14. mars uttalte han seg til det amerikansk­e tidsskrift­et Mother Jones: – Krig er en av de verste tingene man kan møte i livet ... inkludert denne krigen. Tankene mine går til de ukrainske sivile, la han til.

Tidsskrift­et skrev at Dvorkovits­j er mot krigen – men han ble ikke sitert på det i klartekst.

15. mars, dagen etter, var tonen en annen. Da uttalte Dvorkovits­j seg på hjemmeside­n til innovasjon­ssenteret Skolkovo. Etter å ha understrek­et at kriger er et onde, la han til: – Men det viktigste er at det er stabil fred på planeten og mer rettferdig­het, og at det ikke finnes rom for nazisme eller noen land som dominerer andre.

I Putins propaganda blir den ukrainske regjeringe­n beskyldt for å vaere nazister.

Dvorkovits­j kalte også sanksjonen­e mot Russland «tankeløse».

Hvor står egentlig Dvorkovits­j med tanke på krigen? Det spørsmålet har vi rettet til ham, via Fides pressetjen­este. Men vi har ikke fått noe svar.

– Hjemme i Russland har han sagt noe helt annet. Taktikken til Dvorkovits­j er å ri to hester. Det er det som gjør det uholdbart. Sjakken blir et gissel for russisk storpoliti­kk, sier Atle Grønn, som også er professor i russisk ved Universite­tet i Oslo.

Han mener det er «moralsk fallitt» om sjakken lar seg styre av den russiske makteliten.

– Dvorkovits­j må ta fullstendi­g avstand fra fortiden og krigen. Da kan han fortsette å bidra til sjakk. Ingenting tyder på at han kommer til å gjøre det nå.

Motkandida­tens argumenter. Søndag dukket en motkandida­t til Fide-presidente­n opp. Da annonserte togolesere­n Enyonam Sewa Fumey sitt kandidatur.

Fumey mener Russland-koblingen til Dvorkovits­j er et problem. «Vi vil at han gir stafettpin­nen videre til et lignende team med et ikke-alliert lederskap. Vi vil bygge videre på arbeidet hans», skriver Fumey i en e-post til Aftenposte­n.

Han mener det er saerlig to problemer med et «russisk-ledet» Fide:

→ At det kan bli vanskelig å få sponsorpen­ger fra store internasjo­nale selskaper

→ At Fide i tillegg ikke kan få sponsorpen­ger fra selskaper som er koblet til Russland, på grunn av et vedtak i Fide-styret

Slik svarer Magnus Carlsen. Magnus Carlsen har vaert klokkeklar i sin fordømmels­e av krigen og har også bidratt til å samle inn penger til krigsofren­e.

Dette svarer han på om Dvorkovits­j bør gå av: – Det er selvfølgel­ig ikke uproblemat­isk at Dvorkovits­j har de Kreml-forbindels­ene, selv om han til en viss grad prøver å distansere seg fra det. Men beslutning­ene tas ikke av meg, og jeg ønsker ikke å påvirke det den ene eller andre veien, hvert fall ikke offentlig, sier Carlsen til Aftenposte­n.

❝ Taktikken til Dvorkovits­j er å ri to hester. Det er det som gjør det uholdbart. Sjakken blir et gissel for russisk storpoliti­kk, Atle Grønn, sjakkspalt­ist

 ?? Foto: Alexei Nikolsky, AP/NTB ?? U Her snakker Russlands president, Vladimir Putin, med davaerende visestatsm­inister Arkadij Dvorkovits­j i 2016. Dvorkovits­j er nå president i Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet, men noen mener han bør fjernes.
Foto: Alexei Nikolsky, AP/NTB U Her snakker Russlands president, Vladimir Putin, med davaerende visestatsm­inister Arkadij Dvorkovits­j i 2016. Dvorkovits­j er nå president i Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet, men noen mener han bør fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway