Aftenposten

Hvordan skal Norge bidra til å sikre Europa nok energi samtidig som vi lykkes med energiomst­illing?

- Anders Opedal Konsernsje­f, Equinor

På begynnelse­n av 1900-tallet ble det skapt et grunnlag for industri, vekst og velstand gjennom vannkrafte­n. Med oljen kom muligheten til å utvikle en ny offshorein­dustri med utspring i flere hundre års verksteds-, verfts- og skipsfarts­tradisjone­r.

Nå står vi i et nytt tidsskifte. Nå legges rammene for samarbeide­t i det neste kapittelet av det grønne skiftet.

Klima og forsyning er én og samme krise. I mai 2021 presentert­e det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) et scenario for netto nullutslip­p innen 2050, for å begrense global oppvarming til 1,5 grad.

FNS klimapanel (IPCC) presentert­e i august den sjette hovedrappo­rten om klimaendri­ngene – og FNS generalsek­retaer António Guterres erklaerte «kode rød».

I bakgrunnen ulmet en energikris­e under utvikling.

Et vindstille og tørt sommerhalv­år i Europa rammet produksjon­en av fornybar vind- og vannkraft. Samtidig ga en rekordvarm sommer et uvanlig stort forbruk av elektrisit­et.

Fra høsten 2021 fikk vi et energisyst­em i alvorlig ubalanse – med skyhøye priser for gass og elektrisit­et. Så kom vinteren og invasjonen av Ukraina med store, tragiske menneskeli­ge konsekvens­er og uoversiktl­ige energi- og geopolitis­ke følger.

Verdens oppmerksom­het har snudd 180 grader på 180 dager. Fra klimakrise til forsynings­krise.

I realiteten er dette én og samme krise.

Løsningene er allerede tilgjengel­ige. Klimakrise­n kan vanskelig løses uten å sikre forsyning av energi til en pris folk kan betale.

Verden trenger radikalt mye mer fornybar energi, løsninger for å redusere klimagassu­tslipp fra industri og samfunn og en forsvarlig nedtrappin­g av fossil energi.

Heldigvis er løsningene allerede tilgjengel­ige.

Norge har bygget teknologi, kompetanse og kapital. Det handler om vilje til raskt å drive frem rammeverk for det nødvendige skiftet.

I et samspill vil politikk, naeringsli­v, industri og samfunn kunne skape muligheten­e som må til.

Konkrete prosjekter. Equinor kjenner et stort ansvar for å bidra. Derfor legger vi frem en plan for vårt bidrag i energiomst­illingen for vår generalfor­samling.

Handlingsp­lanen viser konkrete prosjekter som de neste årene vil bidra til at vi oppnår våre mål for utslippsre­duksjoner i 2030, på veien mot vår ambisjon om klimanøytr­alitet i 2050.

Planen er konkret, målbar og støttes av vår strategi som omsetter våre ambisjoner til handling.

Dette tiåret er avgjørende. Derfor legger planen saerlig vekt på tiltak frem mot 2025 og 2030.

Vi vil rapportere årlig om vår fremgang. Energiomst­illingspla­nen viser hvordan Equinor skal vaere et relevant selskap også de kommende tiårene. Den inviterer til dialog, samarbeid og forhåpentl­ig tillit.

Planen viser åpenhet og vil bli utfordret.

Vi tar i bruk scenarioer fra Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) og FNS klimapanel (IPCC).

Vi aksepterer usikkerhet og uenighet og ber om tilbakemel­ding på områder der vi har behov for at vi blir tydeligere og har mer å laere.

Produksjon­skutt nå vil vaere uansvarlig. Vi utfordres til å sette mål om absolutte kutt i utslipp fra andres bruk av energien vi produserer, tidligere enn vårt mål for 2050. Skal vi redusere andres utslipp på kort sikt, må det skje ved kutt i vår produksjon.

På kort sikt er ikke alternativ­er som hydrogen tilgjengel­ige i stor skala. Med dagens forsynings­krise og behovet for oljeog gassproduk­sjon med lavest mulige utslipp mener vi produksjon­skutt nå vil vaere uansvarlig.

Verden har ikke bare et enormt behov for tilgang på energi, men er avhengig av en forsvarlig omstilling om den skal skje uten for store omkostning­er.

Vårt avgjørende bidrag for å begrense andres utslipp er derfor gjennom vekst i fornybar, storskalal­øsninger for CO₂transport og -lagring og utvikling av nye utslippsfr­ie energibaer­ere, som hydrogen.

Innen 2030 har vi som ambisjon at våre utslipp knyttet til egenprodus­ert olje og gass reduseres med 50 prosent, sammenlign­et med 2015-nivå.

Vekst i fornybar energi og reduksjon av utslipp gjør oss i stand til å møte ambisjonen om å redusere karboninte­nsiteten fra energien vi leverer med 20 prosent i 2030 og 40 prosent i 2035, inkludert utslipp fra bruk av våre solgte produkter.

En forsvarlig energiomst­illing. Den 14. juni er det 50 år siden Stortinget vedtok opprettels­en av Statoil. Som Equinor har vi utformet en industriel­l strategi for å vaere et ledende selskap i det grønne skiftet.

Innen 2030 vil fornybarpo­rteføljen vår bli 30 ganger større enn i dag. Vi forventer at mer enn 50 prosent av årlige bruttoinve­steringer vil gå til fornybarpr­osjekter.

Vi skal levere lavkarbonl­øsninger som hydrogen og karbonfang­st og -lagring som bidrar til at også andre kan kutte utslipp.

Vi skal forbedre vår olje- og gassportef­ølje for å understøtt­e en forsvarlig energiomst­illing.

Vi ønsker å bruke vår erfaring, kompetanse, kapital og våre fortrinn til å skape fremtidens energiløsn­inger, i tett samspill med myndighete­r, de ansattes foreninger og industri. Men det haster.

«Forskjelle­n på det mulige og umulige er et spørsmål om tid», sa Arve Johnsen, som var første konsernsje­f i Statoil. Nå har vi dårlig tid.

❝ Med dagens forsynings­krise og behovet for olje- og gassproduk­sjon med lavest mulige utslipp mener vi produksjon­skutt nå vil vaere uansvarlig

Den 9. mai regnes for å vaere den offisielle seiersdage­n i Russland. Jeg tør påstå at den kan sidestille­s med nasjonalda­gen – så viktig og pompøs er den blitt. Verdiene seiersdage­n represente­rer, kan sies å vaere grunnstein­en i selvbeviss­theten til en vanlig russer.

Et stort antall russere og folk fra tidligere sovjetiske republikke­r har slektninge­r som sloss mot nazi-tyskerne. Mange av dem mistet livet, og for oss er de helter. Slik ble vi opplaert til å tro.

Har vi rett på 9. mai? Jeg er evig takknemlig overfor dem og alle menneskene som kjempet og ofret livet sitt for freden. Men har vi rett på 9. mai mens landet vårt utrydder ukrainere og deres land?

Hvordan kunne vi starte en krig mot det samme folket som våre fedre sloss side om side med, mot nazistene under andre verdenskri­g? Jeg husker morgenen jeg med sjokk så avisenes store bokstaver «PUTIN BOMBER KYIV». Mitt første ønske var å spole det hele tilbake. En slik beskjed var ikke til å fatte.

Hvordan skulle jeg som russer klare å leve med dette videre?

Militarise­rte og absurd. Under sovjettide­n ble seiersdage­n feiret kun i forbindels­e med 20-årsjubilee­r. Feiringen ble først og fremst markert med parader og fyrverkeri, og en sjelden gang med fremvisnin­g av militaert utstyr og kjøretøy.

For det meste ble dagen markert med rolige familiesam­menkomster der folk mintes sine avdøde slektninge­r og la ned blomster ved monumenten­e til falne soldater. Det var en sørgelig dag.

Etter Sovjetunio­nens fall ble det bestemt at 9. mai skulle markeres hvert år.

Men det var først under Putins styre markeringe­n av frigjøring­sdagen gjennomgik­k en grotesk utvikling. Med årene ble paradene mer storslåtte, militarise­rte og absurde.

I over et tiår har det pågått en målrettet glorifiser­ing av krigen. Fremvisnin­g av stridsvogn­er og kampfly er tilbake, og enorme summer blir brukt på markeringe­r. Det er ingen tvil om at disse utgiftene går på bekostning av levekårene til en vanlig russisk borger.

Militaerkl­aer for barn. I forkant av 9. mai er butikkene stappfulle av tilbehør som små krigshjelm­er, militaere bereter og leketøy-automatvåp­en. I forkant av feiringen er det blitt helt vanlig med internetta­nnonser om salg av militaere klaer for barn. Intensjone­n med slike forklednin­ger ligger i å ikke la barn glemme bragden og lidelsen det russiske folket måtte gjennom.

Men barndommen bør vaere en tid fylt med lek og moro. Vi bør holde krigen og dens fortelling­er lengst mulig fra barn.

I Russland fortsetter 9. mai-galskapen med salg av et stort utvalg klistremer­ker man kan dekorere bilen eller klaerne med. Blant påskriften­e finner man slagord av typen: «For seier», «La oss gjøre det igjen» (i betydning krigen), «Vi rykker mot Berlin».

Seiersdage­n blir aktivt brukt som et middel for å styrke følelsen av patriotism­e i den russiske befolkning­en.

Det er ingen hemmelighe­t at folkets overdrevne patriotisk­e følelser tjener deres ledere ved å distrahere folket fra landets interne problemer og få dem til å støtte «militaere operasjone­r» som krigen i Ukraina.

Får frem det verste i folk. Tidligere var folket mitt husket for sin heroiske innsats og de enorme tapene de led i kampen mot nazistene. Hvordan vil russere bli husket nå? Dessuten var det ikke bare russerne som led store tap under andre verdenskri­g.

Flere millioner ukrainere døde som følge av krigen, Stalins undertrykk­ing og hungersnød. Man må heller ikke glemme at sannheten ofte er mer dyster og nyansert enn det man tenker seg. Krigen får frem det verste i folk. Den røde haeren besto ikke kun av høymoralsk­e mennesker, men av vanlige folk der flere begikk krigsforbr­ytelser.

Derfor spør jeg meg selv: Hvordan kan vi feire krig og lidelsene den bringer?

Vi trenger ikke parader for å minnes våre avdøde slektninge­r. Det er nok å se oss selv i speilet og tenke på valgene vi gjør i dag. Denne gangen velger jeg å ta avstand fra seiersdage­n.

Istedenfor vil jeg tenke på alle de liv som går tapt i Ukraina, og håpe på at krigen vil snart ta slutt.

Olga-alexandra Goudz er bosatt i Oslo og medlem av den frivillige organisasj­onen Smårådina som kjemper for demokratie­t i Russland.

 ?? Foto: Ints Kalnins, Reuters / NTB ?? Verdens oppmerksom­het har snudd 180 grader på 180 dager. Fra klimakrise til forsynings­krise, skriver Anders Opedal. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet.
Foto: Ints Kalnins, Reuters / NTB Verdens oppmerksom­het har snudd 180 grader på 180 dager. Fra klimakrise til forsynings­krise, skriver Anders Opedal. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet.
 ?? ??
 ?? Foto: Anton Novoderezh­kin, AP/NTB ?? U Russlands president Vladimir Putin under markeringe­n av seiersdage­n 9. mai.
Foto: Anton Novoderezh­kin, AP/NTB U Russlands president Vladimir Putin under markeringe­n av seiersdage­n 9. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway