Aftenposten

Elever har godt av krav

-

Laerere sliter med å sette karakterer, kan NRK fortelle. Fravaeret er skyhøyt. Over hele landet er klasseromm­ene tommere enn de pleier å vaere på denne tiden. Mange russ har sluttet å møte opp på skolen.

Bjørn Eirik Orstad er laerer for en avgangskla­sse i Rogaland. Han forteller at bare 8 av 24 elever var til stede i klasseromm­et hans mandag morgen. Hans fortelling er den samme man hører fra Utdannings­forbundet og videregåen­de skoler over hele landet: Fravaeret er mye høyere enn vanlig. Flere elever enn vanlig kommer til å ende opp med karakteren «ikke vurdert». Altså får de ikke et fullverdig vitnemål og må ta opp faget senere.

Ingen bør la seg overraske over denne situasjone­n. Slik var det også før fravaersgr­ensen ble innført. Elever kom og gikk som de ville. I russetiden var klasseromm­ene halvfulle. Det har også vaert vanlig med høyere fravaer under russetiden enn ellers, også med fravaersgr­ense. Men før pandemien var i det minste eksamen der som en god grunn til å få med seg undervisni­ngen. I år har russen ingen av delene.

Grunnen til at årets eksamen ble avlyst, var blant annet at elever hadde hatt ulik mengde hjemmeunde­rvisning i forskjelli­ge deler av landet. En nasjonal eksamen kunne ha slått urettferdi­g ut for enkelte. Det ble også påpekt at pandemien hadde vaert krevende for elevene. Derfor måtte man også ta hensyn til «elevenes motivasjon, trivsel og laering».

Både Sverige og Finland valgte å ta hverdagen tilbake og avholde eksamen som vanlig nå som restriksjo­nene er borte i alle andre deler av samfunnet. I Danmark har man valgt en nedskalert vri med noen faerre eksamener enn vanlig.

I Norge landet kunnskaps minister Tonje Brenna (Ap) på at det var riktig å avlyse alle eksamener og fjerne fravaersgr­ensen. I to år på rad har avlyst eksamen ført til inflasjon i karakteren­e. I tillegg har man fjernet fravaersgr­ensen, som kunne ha fått elevene til å komme seg på skolen.

Det er vanskelig å kalle det noe annet enn et svik mot elevene. De går ut av videregåen­de skole med mindre laering enn de skulle ha hatt. Og flere enn vanlig kommer til å måtte ta opp fag.

Hensikten med å avlyse eksamen og fjerne fravaersgr­ensen var ikke å legge til rette for en utvidet russefeiri­ng. Det ble likevel resultatet. Det er det i hvert fall noe å laere av.

Ingen bør vaere overrasket over at fravaeret blant russen er skyhøyt når eksamen er avlyst og fravaersgr­ensen ikke er i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway