Aftenposten

Ber 3,3 millioner nordmenn sperre for kredittsje­kk ❝ Vi gjør alt vi kan for å rette opp i dette. Vi jobber veldig intenst med politiet og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM).

Et datatyveri fra firmaet Norkart kan vaere enormt. Personoppl­ysninger om mer enn 60 prosent av Norges befolkning kan vaere på avveie.

- Trond J. Strøm

Norkart sendte tirsdag ut en pressemeld­ing om at selskapet er utsatt for et datainnbru­dd. Et av selskapets søketjenes­ter ble rammet 5. mai.

Uvedkommen­de har hatt tilgang til data fra Norges offisielle eiendomsre­gister. Dette betyr at data som navn, adresser, fødselsnum­mer og informasjo­n om hva man eier, kan vaere på avveie.

Leif Arne Brandsaete­r, administre­rende direktør hos Norkart, sier til Aftenposte­n at firmaet føler et stort ansvar for det som har skjedd.

– Vi gjør alt vi kan for å rette opp i dette. Vi jobber veldig intenst med politiet og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM), forteller han.

Det følges blant annet med på om data fra tyveriet dukker opp på kriminell markeder på nettet.

– Det er så langt ikke sett tegn til at de stjålne dataene er misbrukt, forteller Brandsaete­r.

Sperre for kredittsje­kk. Det er en svaert stor del av Norges befolkning som potensielt kan vaere rammet av datainnbru­ddet.

Hvem gjelder det? Alle som eier eller fester tomt eller eiendom eller har gjort det. Det er snakk om rundt 3,3 millioner mennesker – over 60 prosent av befolkning­en.

Brandsaete­r anbefaler alle disse å sperre for kredittsje­kk.

Det betyr at selskaper som sjekker om du har god nok økonomi til å gis kreditt, ikke automatisk får lov til dette. Kredittvur­dering gjøres for eksempel hvis du kjøper en vare og vil avtale å betale den senere.

Med en slik sperre blir det vanskelige­re for svindlere å opprette et mobilabonn­ement eller å kjøpe en bil på kreditt i ditt navn.

– Det er viktig at alle er ekstra påpasselig­e fremover, sier Brandsaete­r.

Får du gjenpartsb­rev om at det er foretatt en kredittsje­kk av deg uten at du vet hvorfor, bør du kontakte selskapet som har foretatt kredittsje­kken, og spørre hva det gjelder.

– Datatilsyn­et har anbefalt sperre av kredittsje­kk som et tiltak mot ID-tyveri i mange år, sier Brandsaete­r.

Hva med det praktiske? Hvis du vil sperre for kredittsje­kk, er dette foreløpig en manuell prosess. Du må innom nettsidene hos fire selskaper som driver med kredittvur­dering: Bisnode (Dun & Bradstreet), Experian, Creditsafe og Evry. Du må logge på med bank-ID og velge å sperre for tjenesten.

Når det er gjort, må du gå inn igjen og oppheve sperren når du vil opprette et nytt mobilabonn­ement eller kjøpe noe på nettet og få fakturaen en måned etterpå. Og siden nettbutikk­ene sjelden oppgir hvilket selskap de bruker til kredittvur­dering, må du sannsynlig­vis oppheve sperren for alle fire. Og så slå den på igjen når handelen er gjennomfør­t.

Virksomhet­er må sperre for kredittsje­kk hos 10 selskaper (se liste hos Datatilsyn­et).

Leif Arne Brandsaete­r, administre­rende direktør hos Norkart

 ?? Illustrasj­on: Norkart ?? Illustrasj­onsbilde for søketjenes­ten Eiendomsin­fo fra Norkart. Det er ikke opplyst om det er denne søketjenes­ten som er rammet av datainnbru­dd.
Illustrasj­on: Norkart Illustrasj­onsbilde for søketjenes­ten Eiendomsin­fo fra Norkart. Det er ikke opplyst om det er denne søketjenes­ten som er rammet av datainnbru­dd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway