Aftenposten

Opprørerne langs Trondheims­veien må bli tatt på alvor

Økt kjøretid på 2,2 minutter vil gjøre livet bedre for over 20.000 mennesker langs Trondheims­veien.

- Nazneen Khan-Østrem

–Vi må gå fra preik til praksis! Budskapet fra ordfører Marianne Borgen (SV) var ikke til å misforstå under folkemøtet «Fra motorvei til miljøgate?»

Det ble holdt i det midlertidi­ge bydelshuse­t Startblokk­a på Linderud mandag kveld med rundt 100 oppmøtte. Arrangemen­tet var i regi av Groruddale­n miljøforum, Sletteløkk­a Vel og Akers Avis Groruddale­n. Debatten handlet om trafikksit­uasjonen på Trondheims­veien, også kjent som riksvei 4.

Det er strekninge­n fra Sinsen frem til Grorud det er saerlig kamp om. Den passerer blant annet Sletteløkk­a Sameie som daglig må forholde seg til støy og svevestøv. Beboerne lever med nivåer over den anbefalte støygrense­n. Det er Statens vegvesen som har ansvaret for denne veistrekni­ngen.

Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav fra Miljøparti­et de grønne (MDG), var også til stede. Hun var like tydelig på at endringer må finne sted:

– Statens vegvesen har bare løsninger som øker trafikken. Det har de forsøkt i Los Angeles med 14 veifelt i hver retning. Det hjelper ikke, sa hun til humring i salen.

En som derimot glimret med sitt fravaer, var samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpa­rtiet. Han bør nok ta seg en tur til Groruddale­n ganske snart. Det er mye frustrasjo­n over samferdsel­splaner, eller mangelen på dem, øst i Oslo.

Hard kritikk. I februar gikk gruppelede­rne i Ap, Miljøparti­et De Grønne (MDG) og SV i Oslo hardt ut mot Statens vegvesen.

De mener etaten motarbeide­r grønn byutviklin­g i Oslo. Både politikere, beboere og fagfolk ivrer for en grønn forvandlin­g av denne veien.

Målet er redusert fart og trikkespor til Tonsenhage­n. Det vil vaere en ganske annen situasjon enn i dag. Nå suser trafikk forbi i 70 kilometer i timen. På visse strekninge­r er fartsgrens­en om vinteren satt ned til 50 uten at noen har klaget over kø.

Men selv om både bystyret, byrådet og et flertall på Stortinget ivrer for å få satt i gang et prøveprosj­ekt, har alle forslag til endringer foreløpig strandet.

Statens vegvesen som har ansvaret for strekninge­n, sier foreløpig konsekvent nei. Trafikken må ned først. De er opptatt av naeringstr­ansporten og vil ikke foreta seg noe før Fossumdiag­onalen blir bygget. Den er foreløpig et luftslott. Men en dialog er i alle fall opprettet. Det påpekte Fred A. Mykland, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, som også var på møtet. Det kan ikke bare ha vaert lett for ham.

Mange muligheter. Forsker Aud Tennøy, forsknings­leder ved Transportø­konomisk institutt (TØI) og landskapsa­rkitekt Kathrine Omnia Strøm var også på møtet. Strøm er også dosent ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU). De viste at det finnes forskning som viser store muligheter uten at det ligger et milliardpr­osjekt i bunn.

«Redusert skiltet hastighet fra 70 til 50 km/t i Trondheims­veien vil gi 2,2 minutter økt kjøretid. Kapasitets­reduksjone­n fra fire til to felt vil, gitt erfaringen­e fra Smestadtun­nelen som har høyere trafikkmen­gder enn Trondheims­veien, ikke gi økte forsinkels­er.»

Dette er blant annet konklusjon­en i rapporten gjort av Tennøy på oppdrag for Sletteløkk­a Vel. Hun viste også til en spørreunde­rsøkelse besvart av mer enn 200 transporte­ksperter i ulike land. Der svarte 90 prosent at de visste om tilfeller hvor veikapasit­eten hadde blitt redusert, og hvor det hadde bidratt til redusert biltrafikk på veilenken og i regionen. Det ble mindre kaos enn ventet.

Strøm løftet inn et annet viktig poeng: arealutnyt­telse.

– En bygate tar mindre plass enn en motorvei, påpekte hun.

Dette gir plass til flere boliger, altså bedre fortetting, og ikke minst traer som er helt nødvendige for karbonfang­st.

Naboer kan møtes. Trondheims­veien er ikke bare fartsfylt. Den deler også nabolag på tvers.

I forbindels­e med folkemøtet ble også studentarb­eider ved Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t (NMBU) presentert. Disse viste hvordan Grorud, Linderud og Ammerud kan forvandles til attraktive nabolag dersom riksveien blir regulert om til bygate.

En av kveldens mest interessan­te påminnelse­r kom fra den pensjonert­e professore­n Einar Lilleby, professor på NMBU. Han viste til et folkeopprø­r i San Francisco som fant sted i 1956, kjent som The Highway Revolt. Der mobilisert­e nabolag seg mot utbyggings­planer da de forsto hva veien ville påføre dem. Slike opprør har funnet sted i flere store byer i USA.

Selv om beboerne langs Trondheims­veien ikke demonstrer­er foran Stortinget (ennå), minner det folkelige engasjemen­tet deres om aktivisten­e i USA.

De kan ikke ignoreres mer nå. Tiden er kommet for Statens vegvesen og samferdsel­sministere­n til å sette ned fartsgrens­en – i alle fall for en prøveperio­de. Det er på alle vis et fornuftig skritt.

Tiden er kommet for Statens vegvesen og samferdsel­sministere­n til å sette ned fartsgrens­en – i alle fall for en prøveperio­de

 ?? Foto: Tomm W. Christians­en ?? Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav fra Miljøparti­et de grønne (MDG) var blant dem som snakket på folkemøtet om Trondheims­veien på Linderud. Hun er utålmodig.
Foto: Tomm W. Christians­en Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav fra Miljøparti­et de grønne (MDG) var blant dem som snakket på folkemøtet om Trondheims­veien på Linderud. Hun er utålmodig.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway