Aftenposten

Nå er Sp for nye kabler til utlandet

Regjeringe­n har vaert presset fra opposisjon­en om kabler til utlandet. Nå snur Senterpart­iet i det omstridte spørsmålet.

- Sigrid Gausen og Kjetil Magne Sørenes

Fire dresskledd­e menn sto stolte i Marmorhall­en i Oslo onsdag morgen. De ville fortelle om regjeringe­ns nye ambisjon på havvind og hvordan dette ville skape en ny stor industrisa­tsing i Norge.

Regjeringe­n vil dele ut konsesjone­r til om lag 30 gigawatt havvind innen 2040. Det vil kunne føre til utbygging av om lag 1500 vindturbin­er til havs.

To ganger tidligere i år har de stått på pressekonf­eranse og servert ambisjoner om den nye vindkrafte­n som skal hjelpe på Norges økende kraftbehov­et fremover.

Dette er kabler som kobler havvindanl­eggene både til Norge og til utlandet.

For rundt en måned siden mente energimini­ster Terje Aasland at det ikke ville vaere riktig å fastsette et klart havvind-mål da.

– Det er ikke grunnlag for å sette et tydelig mål på havvind nå, sa han til Aftenposte­n da han la frem regjeringe­ns energimeld­ing.

Nå har en viktig floke løst seg for regjeringe­n. Senterpart­iet sier ja til hybridkabl­er.

– Så lenge løsningen bidrar til mer forsynings­sikkerhet til Norge, lavere strømpris, da er vi for toveis-nettløsnin­ger, sier Spleder Trygve Slagsvold Vedum.

Det skal vurderes om hybridkabl­er eller en annen nettløsnin­g er det riktige for hvert enkelt prosjekt.

Sp frykter økt strømpris. En hybridkabe­l kan sende strøm begge veier. Det er altså dette Vedum viser til når han snakker om «toveis nettløsnin­ger». Dette har lenge vaert et stridstema i regjeringe­n. Ap har vaert for, Sp mot.

Med hybridkabl­er kan fremtidige havvindanl­egg koble seg til både det norske og det europeiske strømmarke­det.

Disse kablene skiller seg fra vanlige utenlandsk­abler med at de har en kraftprodu­sent koblet på ute til havs, men de kan også brukes som en mellomland­sforbindel­se når det blåser lite og det er ledig kapasitet på kabelen.

Sp har derfor ment at hybridkabl­er i realiteten er nye utenlandsk­abler med et vindkraftv­erk i midten. Partiet har derfor fryktet at en slik løsning vil kunne gi økt eksport av norsk vannkraft og dermed økte strømprise­r i Norge, både for husholdnin­gene og industrien.

I Ap har man lagt til grunn at en massiv utbygging av havvind vil vaere meningsløs eller tilnaermet umulig uten at havvindanl­eggene får selge kraften til utlandet.

Motvind fra Senterpart­iet. Vedums hybridkabe­l-ja onsdag morgen står i sterk kontrast til det hans partifelle­r nylig har uttalt om saken.

Da Frp åpnet for å danne flertall mot regjeringe­n om hybridkabl­er, gikk Marit Arnstad ut på Facebook. Sps parlamenta­riske leder gikk hardt ut mot Frps posisjon.

«Hybridkabe­l er en vanlig utenlandsk­abel med et vindkraftv­erk på midten. Så prøver de å stille en rekke krav for at vannkraft ikke skal kunne eksportere­s gjennom kabelen. Det er en illusjon. Det sikreste er å si nei til nye utenlandsk­abler, hybrid eller ikke.»

– Er det en illusjon at det ikke skal gå vannkraft gjennom kabelen?

– Her har vi laget et rammeverk som er veldig tydelig, veldig klart. At vi nettopp i de ulike prosjekten­e skal gjøre en vurdering slik at vi sikrer økt forsynings­sikkerhet og lavere strømpris, så dette er en god løsning, sier Vedum.

Trussel fra opposisjon­en. Energimeld­ingen skal nå behandles i Stortinget. Forrige uke ble det klart at regjeringe­n kunne få et flertall mot seg på spørsmålet om havvind og hybridkabl­er. Her lå Pasientfok­us an til å have på vippen i Stortinget.

Dette slipper regjeringe­n trolig nå.

Høyre, MDG og SV har også ivret for at det skulle settes et mål for utbygginge­n. De ville ha tempoet opp.

Jan Christian Vestre avviser overfor Aftenposte­n at dette er grunnen til at de nå går ut med forsterked­e havvind-ambisjoner.

– Vi har jobbet med dette over tid, for å følge opp vår egen regjerings­plattform. Vi signaliser­te veldig tydelig at dette var viktig. Nå var vi klare til å legge frem satsingen.

Regjeringe­n vil ha sin nye ambisjon på havvind vedtatt når Stortinget behandler energimeld­ingen. Ap og Sp har nylig invitert de andre partiene på Stortinget til å inngå et bredt forlik om utbygging av havvind.

– Vi har en naturlig dialog med SV i alle slike spørsmål. I tillegg mener jeg vi alle er tjent med at det er bred enighet om slike industrisa­tsinger. Dette gjør at industrien har noen grunnlegge­nde rammevilkå­r som ligger fast, sier Støre til Aftenposte­n onsdag.

Budsjettpa­rtner SV er ikke for

Så lenge løsningen bidrar til mer forsynings­sikkerhet til Norge, lavere strømpris, da er vi for toveisnett­løsninger Trygve Slagsvold Vedum, Spleder

nøyd med satsingen til regjeringe­n.

SV: – For slapt. – Dette er alt for slapt. Det holder ikke å sette ambisiøse mål uten å ha noen virkemidle­r, sier Lars Haltbrekke­n. Han er klimapolit­isk talsperson i SV.

Hvilke havvindpro­sjekter det er aktuelt å bruke hybridkabl­er på, om det er bunnfast eller flytende turbiner eller hva dette kommer til å koste for regjeringe­n er spørsmål som regjeringe­n ikke kan svare på ennå.

Det at regjeringe­n vil dele ut konsesjone­r til 1500 turbiner innen 2040, er ikke det samme som at de står ferdig og produserer strøm i 2040.

Det som derimot er klart er at regjeringe­n ønsker en grunnrente­skatt på havvind, slik man i dag har i oljenaerin­gen.

 ?? Foto: Morten Uglum / Aftenposte­n ?? Marit Arnstad har flere ganger gått ut og sagt at hun er mot hybridkabl­er.
Foto: Morten Uglum / Aftenposte­n Marit Arnstad har flere ganger gått ut og sagt at hun er mot hybridkabl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway