Aftenposten

USAs prisvekst avtar mindre enn ventet

-

Økonomi fra E24.no har trukket noe ned.

Men den brennhete prisvekste­n i USA avtar altså mindre enn ventet.

Kerneinfla­sjon. Kjerneinfl­asjonen, som ser bort ifra volatile mat- og energipris­er, var på årlige 6,2 prosent i april. Det er noe ned fra 6,5 prosent måneden før.

At årsveksten skulle ned var bredt forventet fordi april i fjor var spesielt sterkt, forklarer Hov. Sjeføkonom­en sier han spesielt merker seg kjerneinfl­asjonen var sterkere enn ventet.

– Det illustrer at det er et veldig sterkt underligge­nde prispress. Det er klart det setter press på Fed, sier Hov. Han legger til:

– Det vi ser er at inflasjons­presset enn så lenge er faretruend­e sterkt.

Den månedlige veksttakte­n har nemlig gått opp fra forrige måned. Kjerneinfl­asjonen økte med 0,6 prosent fra mars til april.

Energipris­ene alene var opp 30,3 prosent på årsbasis – men ned 2,7 prosent på månedsbasi­s.

I mars var energipris­ene opp 32 prosent på årsbasis og hele 11 prosent på månedsbasi­s.

Kraftigere rentegrep? Ikke mange ukene etter at USAs statistikk­myndighete­r publiserte inflasjons­tallene for mars, satte sentralban­ksjef Jerome Powell opp renten med 0,5 prosentpoe­ng. For mange et ventet trekk fra Powell, som lenge har omtalt inflasjone­n som «altfor høy», og vil jobbe hardt for å stagge den brennhete inflasjone­n.

Hov mener dagens tall øker sjansen for at USAs sentralban­k tar enda kraftigere rentegrep enn de allerede har forsøkt å varsle om.

Ved forrige rentemøte i avviste sentralban­ksjef Powell langt på vei at det var aktuelt med en trippel

Dette var absolutt ikke det markedet hadde håpet på Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsban­ken

rentehevin­g på 0,75 prosentpoe­ng.

– Det er ikke gitt at noe slikt skjer, men dette øker risikoen for det, sier Hov.

– Ikke stor endring. Sjefstrate­g Anders Johansen i Danske Bank tror ikke inflasjons­tallene for april vil påvirke sentralban­kens planlagte rentesette­lse.

– Powell sa at de skulle sette opp renten med 0,5 prosentpoe­ng de neste møtene, dersom ting ble som forventet. Jeg kan ikke si at disse tallene er en stor endring, sier Johansen.

Neste rentemøte for Federal Reserve er 14./15. juni.

Langt unna to prosent-målet. Som flere andre sentralban­ker, ønsker også USAs sentralban­ksjef Powell at prisvekste­n skal ligge stabilt på rundt to prosent.

– Men en lønnsvekst på over 5 prosent tilsier at inflasjone­n ikke vil komme ned til to prosent med det første, sier analytiker Dane Cekov i Nordea Markets.

Matprisene økte med 9,4 prosent på årsbasis i april. Det har sjefstrate­g Anders Johansen i Danske Bank bitt seg merke i.

– Da Powell kunngjorde at renten skulle opp, startet han med en appell til det amerikansk­e folket om at de skulle gjøre alt de kunne for å få prisene ned. At matprisene da stiger over 9 prosent er mye, sier Johansen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway