Aftenposten

Hvorfor fortsetter den norske grønnvaski­ngen av laksen?

-

Ifebruar var fiskerimin­ister Bjørnar Skjaeran (Ap) på verdensuts­tillingen i Dubai for å kaste glans over den norske paviljonge­n. Ute stekte solen, men inne var det mørkt og kjølig, mens hvitkledde emiratarab­iske menn ble oppvartet av dresskledd­e norske forretning­smenn.

Her skulle Norge vise seg frem for verden. Sentralt sto oppdrettsl­aksen.

«Feeding the world with seafood», sto det på veggen ved en tegnet havbasert laksemerd.

«Sustainabl­e aquacultur­e, a source to feed the world», var det skrevet ved FNs symbol for kamp mot sult i verden.

«Sustainabl­e and healthy seafood», het det ved et bilde av fjorder i snødekt landskap.

Grønn norsk teknologi, til beste for verden!

Redde klimaet og mette verden? Fiskerimin­ister Skjaeran og hans følge satte på en video – den samme som er vist for tusener av besøkende. Den engelske fortellers­temmen fortalte med alvorlig, dyp stemme at Norge har stilt seg i spissen for baerekraft­ig havteknolo­gi.

«The time to act is now», sa stemmen – vi må redde klimaet, vi må hindre matmangel i verden. «Together we can, and we must!»

Redde klimaet og mette verden med norsk oppdrettsl­aks?

Emiratarab­erne og vi andre som var der, fikk utdelt en QR-kode for å lese mer. Vi kunne lese at laksen utelukkend­e får «clean, high quality food», og at «all our fish are treated with the outmost care».

Produksjon­en er også «considerat­e to local ecosystems», kunne Norge fortelle verden, og at lakseoppdr­etterne sørger for «healthy and safe developmen­t of our fish at every stage».

Det het også at «every Norwegian ocean farm is sustainabl­e».

anlegg er baerekraft­ig? behandles med varsomhet?

Dyrket idé i flere år. Ideen om at lakseoppdr­ett er klimavennl­ig og kan «mette verden» har vaert dyrket i flere år.

«FN har pålagt Norge (...) å produsere mer sjømat til verdens befolkning», påsto fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) i en diskusjon om naeringens klimaavtry­kk. Da vi spurte departemen­tet hvor «pålegget» kom fra, fikk vi tynne svar, som til slutt smuldret opp.

Statsråd Harald Tom Nesvik (Frp), selv fra brønnbåtna­eringen som er tilknyttet lakseoppdr­ett, fastslo at vi er «avhengige av havet for å nå FNs baerekraft­smål når det gjelder matproduks­jon for en voksende verdensbef­olkning» og pekte på lakseoppdr­ett som en av løsningene.

Statsråd Odd Emil Ingebrigts­en (H) brukte store, fagre ord. «Vi må gjøre vårt for å forsyne verden med stadig mer mat.» «Norge har en betydelig moralsk forpliktel­se til å følge anmodninge­n fra verdenssam­funnet.» Løsningen var visst å sette av mer plass til lakseprodu­ksjon langs kysten.

Kylling har lavere avtrykk. Laksenaeri­ngen har et dårlig omdømme. Villaksen er rødlistet, kystfisker­ne presses vekk, veterinaer­er advarer, men de fagre ordene om baerekraft og å mette verden gir naeringen en glorie av altruisme.

Fiskerimin­ister Skjaeran uttalte nylig at «oppdrettsf­isken er klimavennl­ig». Men Sintefs «Klimaregns­kap for norsk sjømatnaer­ing» (2020) viser at laksens klimaavtry­kk har økt det siste tiåret.

Fiskerinae­ringen har redusert avtrykket, men laksenaeri­ngen har økt sitt. I dag kan du gå i butikken og kjøpe hvilken som helst annen fisk – sei, makrell, torsk, sild, hyse, og den vil vaere mer klimavennl­ig enn laks.

Oppdrettsl­aks er blitt et unntak fra regelen om at fisk er mer klimavennl­ig enn kjøtt: Til og med kylling har lavere fotavtrykk.

Ifølge rapporten «Näringsinn­ehåll, oönskade ämnen og klimatavtr­yck av odlad lax» (2020) er selv svinekjøtt mer klimavennl­ig, i hvert fall det svenskprod­userte.

Laksens klimaprobl­em begynner i fôret. En av de viktigste kildene er soya fra brasilians­ke åkere der det før var regnskog.

Et annet problem er at mye laks eksportere­s med fly til Asia og Amerika.

Forskerne som ga råd til tidligere statsminis­ter Erna Solbergs (H) havpanel, var tydelige på at flyfrakten måtte avsluttes innen 2023. Solberg og statsleder­ne valgte å se bort fra rådet.

Det hjelper heller ikke på laksens klimaavtry­kk at én av seks laks dør i merden, slik Veterinaer­institutte­t varslet om nylig.

Én av seks laks vi fôrer opp, dør altså av sår, skader eller sykdom før den kan bli middagsmat.

Jo mer laks vi produserer, desto mindre mat blir det i verden

Debattreda­ktør

Erik Tornes

Adresse: Aftenposte­n, Debatt, Boks 1178, 0107 Oslo

Debatt

E-post: debatt@aftenposte­n.no Hovedinnle­gg: 3000 tegn inkl. mellomrom. Legg ved portrettfo­to. Kortinnleg­g: 400–1500 tegn.

 ?? Foto: Naerings- og fiskeridep­artementet ?? Fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjaeran (nr. 2 fra venstre) på verdensuts­tillingen i Dubai i februar i år.
Foto: Naerings- og fiskeridep­artementet Fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjaeran (nr. 2 fra venstre) på verdensuts­tillingen i Dubai i februar i år.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway