Aftenposten

Var forskninge­n dominert av dem som stemmer Høyre, KrF og Frp, ville man fått en annen debatt

- Send tiSle: LeggLveegd­g fvueldltfu­nlaltvna,vfnød,fsøedlsdel­asdtoa,to, adreassder­eosgseteol­geftoelnen­founmnumme­rm. fAålrlesfv­åarrsivnan­r einnterne AnAsnvsava­rlrilgig: :InAgmeablo­iergLeSree­nnnge.set FøFløglgos­ossppååInI­nssttaaggr­ram:: InAsfttaeg­nrpaomst:ena

bra at han tar opp et tema som mange andre avfeier.

(Det må sies at undersøkel­sene vi har over partiprefe­ranser hos forskere, inneholder usikkerhet fordi en del av de som spørres, ikke svarer. Det er teoretisk mulig at alle de som ikke svarer, stemmer Høyre og Frp.)

Frp-ere inn i forskninge­n. Rogne plukker opp min påstand fra 2013 om at det kan vaere et demokratis­k problem dersom nesten alle forskere stemmer rødt. Det er viktigere å få flere Frp-ere inn i forskninge­n enn flere kvinner, skrev jeg.

Men hvis man fikk Frp-ere inn i folkehelse­forskning, ville de endret seg som resultat av forsknings­funnene i fagfeltet og begynt å stemme røde partier, mener Rogne.

Jeg tror det er feil. Men det ville vaere interessan­t å finne ut mer om dette.

Inntil videre tror jeg det er andre årsaker til at det ikke finnes Frp-ere ved universite­tene. Og jeg mener fortsatt at det er en problemsti­lling som bør tas på alvor.

Kulturene reproduser­er seg selv. Rogne foreslår altså en forklaring hvor

dytter forskerne i retning av røde partier og i retning av politiske løsninger med vekt på offentlig inngripen, som sukkeravgi­fter.

Her blir jeg skeptisk. Forsknings­funn oppstår i store institusjo­ner med kulturer nedfelt i institutte­r og fagfelless­kap. Kulturene reproduser­er seg selv, i hvert fall i noen grad.

Det er uunngåelig at studenter og stipendiat­er (og etablerte forskere for den saks skyld) påvirkes av institusjo­nene i valg av problemsti­llinger og perspektiv­er på fag.

Hvis situasjone­n var snudd på hodet. Det som er pussig, er at forskere som identifise­rer seg med venstresid­en, ikke har fantasi til å forestille seg at situasjone­n var snudd på hodet.

Tenk om samfunnsvi­tenskapene og humaniora (og gjerne folkehelse­forskning) var helt dominert av forskere som stemte Høyre, KrF og Frp. Da tror jeg man ville fått en annen debatt.

Den ville sannsynlig­vis dreiet rundt begreper som representa­sjon, mangfold og legitimite­t.

Man ville hørt at det er viktig at også unge mennesker på venstresid­en føler seg represente­rt i forskninge­n, at de kan forestille seg selv bak kateteret i forelesnin­gssalen.

Vi ville hørt at folk flest bør føle seg represente­rt, slik at forskninge­n beholder sin legitimite­t, også innen kontrovers­ielle temaer som for eksempel innvandrin­g og klima.

Man ville hørt at vi trenger mangfold, ikke bare langs dimensjone­r som kjønn og etnisitet, men også med hensyn på verdensbil­der og politisk ståsted.

Men konservati­ve og liberalist­er faller kanskje utenfor våre begreper om ønsket mangfold?

Byggeforbu­d er et inngripend­e virkemidde­l som bør brukes med forsiktigh­et

Overført til bil. Ikke alle de tapte passasjere­ne bør tilbake på kollektivt­ransporten. Én av tre passasjere­r har enten begynt å gå, sykle eller jobbe mer hjemmefra. Dette har en positiv miljøgevin­st. Samtidig er to tredjedele­r av reisebortf­allet fra kollektivt­ransporten overført til bil. Det er disse vi må få tilbake til kollektivt­ransporten for å redusere klimagassu­tslipp og trengsel på veiene.

Økt bruk av hjemmekont­or gir også faerre bilreiser. Det kan isolert sett spare samfunnet for 1,9 milliarder kroner årlig i reduserte veiinveste­ringer. Imidlertid spises 1,6 milliarder kroner av denne gevinsten opp av dem som har byttet ut kollektivt­ransporten med bil. Det er god samfunnsøk­onomi å få disse passasjere­ne tilbake til kollektivt­ransporten.

God samfunnsøk­onomi. Det er ikke bare pandemien som har utfordret kollektivt­ransporten­s markedspot­ensial de siste årene. Det har også tilbudet av ny mobilitet og økende elbilandel. Et bedre samspill mellom de ulike miljøvennl­ige transportf­ormene kan samlet sett øke potensiale­t for å nå nullvekstm­ålet og møte utfordring­ene etter pandemien. Vi har sett på tiltak som kan gi minst 30 prosent flere kollektivr­eiser uten økte tilskudd, hvis kollektivt­ilbudet kombineres med nye mobilitets­former.

Økt satsing på kollektivt­ransport etter pandemien vil vaere god samfunnsøk­onomi. Men mer penger er ingen garanti for at tilbudet utvikles i riktig retning.

Staten må gi byene incentiver til å samordne og utvikle helhetlige mobilitets­tilbud som øker andelen miljøvennl­ig transport. Byene må ha ansvar for den lokale virkemidde­lbruken. Staten kan legge til rette ved å utvikle finansieri­ngsordning­ene, stille krav om full fremkommel­ighet og bidra til integrerte digitale løsninger som gjør det enkelt å velge miljøvennl­ig transport.

Norsk Lektorlag har slått alarm om en russefeiri­ng som er i fri flyt. Derfor har de utfordret Elevorgani­sasjonen til å ta tak i det som er et stort problem for mange elever (Aftenposte­n 27. april). Svaret er et bomskudd.

Det handler ikke om skolemiljø­et eller at laereres negative holdninger til elever er med på å påvirke elevers holdninger til hverandre. Norske laerere har gode relasjoner til elevene (OECD, Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling).

Tiltak som holdningss­kapende arbeid vil ha null effekt. Man har trolig aldri hatt bedre holdninger i skolen enn nå og har aldri brukt mer ressurser på inkluderin­g.

Det er feil som de påstår, at man ikke kan vedta seg frem til en bedre feiring. Med enkle grep kan det skapes en bedre skolehverd­ag med økt gjennomfør­ing og bedre laering ved at man korter ned russetiden til én uke etter eksamen.

Da vil det ikke lenger gi mening for elevene å investere mye tid/penger på grunn av én festuke. Elevene vil ta tilbake eierskapet til russetiden, og alle kan feire i fellesskap til rett tid.

Kanskje er det på tide at også Elevorgani­sasjonen erkjenner at rammer ikke alltid er et onde, men også en støtte for dem som trenger det mest.

deg

21 år nsiddt@il:asfidte@npafotsetn­epno.nstoen.noAlle

er. tdraegdear­g. er.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway