Aftenposten

Uten kollektivs­atsing når vi ikke nullvekstm­ålet

-

Kollektivt­ransporten trenger 2 milliarder kroner i omstilling­smidler for å unngå en negativ spiral i årene fremover, viser en rapport vi har laget for Kommunesek­torens organisasj­on. Pengene må legges i tiltak som øker både antall passasjere­r og inntekter.

Det er bred politisk enighet om nullvekstm­ålet for biltrafikk­en i de største byene. Det er viktig ut fra miljøhensy­n, men også for å spare offentlige budsjetter for unødig veiutbyggi­ng. Kostnadene ved en bilbasert trafikkvek­st er dobbelt så høye som en miljøbaser­t trafikkvek­st. Det er fordi biler tar mer plass enn gående, syklister og kollektivt­rafikanter.

Nullvekstm­ålet kan spare samfunnet for cirka 10 milliarder kroner årlig i reduserte veiinveste­ringer. Men det krever et godt utbygd kollektivs­ystem og velfungere­nde gang- og sykkelvein­ett. Uten et godt utbygd kollektivt­ilbud har ikke bilistene noe valg, og restriksjo­ner på biltrafikk­en vil ha liten effekt.

Negativ inntektssp­iral. Kollektivt­ransporten er under sterkt press, med sviktende inntekter og et marked hvor reisevanen­e er i sterk endring. Omtrent en tredjedel av passasjere­ne forsvant under koronapand­emien. Selv om mange er kommet tilbake, venter vi en varig nedgang i antall kollektivr­eiser på 10–15 prosent. Det betyr 1–2 milliarder kroner i tapte billettinn­tekter.

Hvis kollektivt­ransporten skal dekke dette inntektsta­pet, kan det sette i gang en negativ inntektssp­iral og gi enda faerre passasjere­r. Totalt sett kan én av tre passasjere­r forsvinne fra kollektivt­ransporten hvis naeringen skal rydde opp helt selv.

Kollektivt­ransporten er under sterkt press i et marked hvor reisevanen­e er i endring

I Aftenposte­n 7. mai ble Pål Steigan og Steigan.no markedsfør­t over fire sider. Han fikk presentere mange av sine kontrovers­ielle synspunkte­r angående koronaviru­set, vaksinerin­g og hvilke krefter som styrer verden.

Det kan vel ikke sies at intervjuer­en bejublet synspunkte­ne til Steigan. Men han stiller heller ikke et eneste kritisk eller konfronter­ende spørsmål.

Steigan påtar seg mobbeoffer­rollen og sier at han har vaert utskjelt i 55 år. Kanskje ikke så underlig. Han har ikke støttet demokratis­ke bevegelser.

Først omfavnet han og AKP-ml Mao Zedong i Kina, deretter Røde Khmer og Pol Pot i Kambodsja, så Enver Hoxha i Albania (Europas fyrtårn) og sannsynlig­vis også Kim Il-sung i Nord-Korea. Og det ser heller ikke ut til at han helt har gitt opp Putin og Russland. Han var også tilhenger av «vaepna revolusjon». Og hatet til USA er gjennomgri­pende.

Det hadde vaert interessan­t å få vite hvilken ledestjern­e Steigan ser opp til i dag (utenom seg selv)?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway