Aftenposten

Golf er bra for sjelen. Du blir så sint på deg selv at du glemmer å hate fiendene dine.

-

Will Rogers (1879–1935), amerikansk entertaine­r

test. Om ikke Guardiola innser at til den oppgaven er det å sløse med ressurser å bruke sin nyeste spiss. Dessuten må de justere litt hva som skal skje etter at spiss har mottatt ball.

Manchester City spiller ofte opp på en spiss som skal spille støtte med hensikt å åpne rom for det som fint heter «tredjemann­sløp». Det vil si at en annen starter. I Dortmund har de stort sett spilt opp på Haaland, fått støttepasn­ing, men spilt han selv gjennom etter at han har vendt opp.

Alt dette er justeringe­r, ikke hindringer. Det er mye mer som er likt enn ulikt i måten han er vant til å tenke på – og måten Guardiola vil at fotball skal spilles på. Et eksempel er at ingen av lagene slår saerlig mange «tradisjone­lle innlegg», av typen som skal heades i mål. Kanskje bør Manchester City gjøre det oftere nå.

Hodestyrke­n er nemlig en annen del av spillet Haaland har utviklet. Tre av 18 mål i Bundesliga har han headet inn, og det i et lag som slår nest faerrest innlegg av samtlige klubber i ligaen. Han har alle egenskaper som tilsier at han skal vaere en trussel i den delen av spillet også.

Den rette vinkelen. Det han må utvikle aller mest selv nå, er å bli enda flinkere til å skaffe seg riktig vinkel til den siste pasningen som skal spille ham fri til målsjanser. Manchester City spiller nesten alle lag så lavt, og har dessuten så mange pasningsko­mbinasjone­r naer motstander­s mål, at forskjelle­n på scoring eller ei for en spiss er å kunne avslutte raskt med bare en berøring. Da er det en fordel å ha riktig vinkel.

Selv om tre av de 18 målene i årets sesong har kommet med høyre ben, er han fortsatt klart best med venstre. Derfor bør han søke kroppsstil­ling som gjør at han så ofte som mulig kan avslutte med den foten.

Erling Braut Haaland kommer høyst sannsynlig til å gjøre Manchester City enda bedre. Manchester City kommer like sannsynlig til å utvikle jaerbuen ytterliger­e. Forskjelle­n på de beste overgangen­e og de andre er ikke å kjøpe en god spiller. Det er å kjøpe en riktig spiller. En som enten gir laget noe de trenger enda mer av, eller noe de ikke hadde fra før.

Erling Braut Haaland er spilleren Guardiola ikke hadde fra før. Det er dårlig nytt for alle motstander­e.

Det er mye mer som er likt enn ulikt i måten han er vant til å tenke på

 ?? Pfaffenbac­h, Reuters Foto: Kai ?? Erling Braut Haaland har vaert en sensasjon i Bundesliga.
Pfaffenbac­h, Reuters Foto: Kai Erling Braut Haaland har vaert en sensasjon i Bundesliga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway