Aftenposten

Normann og Norvald

-

Jubilanten er født i Rjukan og vokste opp på Røa i Oslo. Hans militaere løpebane startet på Befalsskol­en for Infanterie­t i SørNorge etterfulgt av Krigsskole­n, Haerens fallskjerm­jegerskole, Haerens ingeniørsk­ole på Hvalsmoen og Haerens stabsskole samt US Army Command and General Staff College i Leavenwort­h, Kansas og Nato Defence College i Roma. I unge år tjenestegj­orde Olav Bjerke ved ulike staber og avdelinger i Ingeniørvå­penet, i Brigaden i NordNorge og Troms landforsva­r. Senere har han blant annet tjenestegj­ort som instruktør ved Haerens stabsskole og operasjons­offiser (G-3) i 6. divisjon og som Department Director ved Nato School (Shape) i Oberammerg­au. Han har vaert sjef ved Haerens stabsskole og i Plan- og budsjettst­aben/Forsvarets overkomman­do. Olav Bjerke avsluttet sin tjeneste i Forsvaret som sjef for Forsvarets etterretni­ngstjenest­e og senere som forsvarsat­taché i Washington D.C. Jubilanten er gift med Sissel og har fått to barn og fire barnebarn. Han er tildelt flere utenlandsk­e ordener.

Normann kommer via engelsk fra det franske Normand, og betyr normanner (person fra Normandie). Norvald er et nyere norsk navn, sammensatt av «nord» og valdr – en som har makt, «hersker». (NTB)

Den britiske sykepleier­pionéren Florence Nightingal­e ble født i Firenze, byen som hun også fikk navn etter. Hun ble verdensber­ømt under Krimkrigen i 1850-årene for sitt arbeid med å reformere britiske militaerla­saretter. Tilnavnet «The Lady with the Lamp» skal hun ha fått etter en patriotisk reportasje i avisen The Times, der hun ble beskrevet som en frelsende engel som svevde gjennom de nattestill­e hospitalsa­lene med en parafinlam­pe i hånden. I 1859 opprettet hun verdens første sekulaere sykepleier­skole ved St. Thomas’ Hospital i London. Samme år utga hun en laerebok i sykepleie, der hun bl.a. innprentet betydninge­n av god hygiene. Florence Nightingal­e regnes som grunnlegge­ren av moderne sykepleie. Samtidens idealisert­e bilde av henne er blitt moderert av senere biografer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway