Aftenposten

Advarer om store kutt i rutetilbud­et

I Viken er det allerede varslet kutt på 38 linjer. Nå frykter Oslo at de må barbere tilbudet også i hovedstade­n.

- Bjørge Arnhild Aass Kristianse­n

Koronapand­emien er over, men ikke konsekvens­ene av den. Andelen som velger kollektiv, har tatt seg opp siden smittevern­tiltakene ble opphevet, men er fortsatt langt fra normalen.

– Antallet kollektivr­eiser i Oslo og tidligere Akershus, har i mars og april ligget på rundt 80 prosent av nivået fra før pandemien, ifølge Sirin Stav, Oslos byråd for samferdsel og miljø.

Ruters prognoser viser at trafikken vil ligge på mellom 80 og 85 prosent av 2019-nivå ut 2022. Det gjør at Ruter anslår at de vil tape billettinn­tekter for 1,375 milliarder kroner.

Ekstra støtte har gjort at Ruter har klart å oppretthol­de rutetilbud­et i Akershus og Oslo frem til nå. Men når juli er over, er det slutt på koronastøt­ten fra staten.

I Viken har de allerede varslet kutt i 38 ruter fra juli. Det kan bli mer.

Da regjeringe­ns reviderte budsjett ble lagt frem torsdag, ble det klart at støtten ikke vil bli videreført. Det får Oslo og Viken til å reagere kraftig.

Advarer. – Dette er veldig dramatiske og alvorlige nyheter. Kollektivt­ransporten lider fortsatt etter pandemien, og Ruter har sagt at de trenger omtrent et år før reisemønst­eret stabiliser­er seg. Det er ubegripeli­g for meg at de velger å kutte støtten så tidlig, sier Stav til Aftenposte­n.

Hun mener regjeringe­n ikke kan ha tatt innover seg hvilke konsekvens­er dette vil ha.

– Dersom Stortinget ikke rydder opp i dette, vil det vaere en historisk svekkelse av kollektivt­ilbudet i hele landet. Det igjen vil føre til lavere billettinn­tekter og kutt i tilbudet. Da har vi en negativ nedadgåend­e spiral, sier Stav.

I Viken vil de nå måtte kutte mer, skriver fylkesråd for finans i Viken Edvin Søvik (Ap) i en pressemeld­ing.

– Regjeringe­ns forslag innebaerer dramatiske kutt i rutetilbud­et i hovedstads­området, som vil gjøre hverdagen til vanlige folk vanskelige­re, sier han.

Politikern­e i Oslo og Viken peker på at det også har vaert en sterk vekst i biltrafikk­en i vår. Fjellinjen­s siste trafikktal­l fra 2022 viser at sammenlign­et med februar har biltrafikk­en i mars økt med 8 prosent.

Det er ubegripeli­g for meg at de velger å kutte støtten så tidlig Sirin Stav, Oslos byråd for samferdsel og miljø

Truer klimamål. Selv om det meste av økningen er elbiltrafi­kk, kan dette også true klimamålen­e både for Oslo og Norge, mener byråden.

I budsjettet peker regjeringe­n imidlertid på at det har vaert en positiv trend i antall reisende i mars og april.

«Pandemien kan føre til endringer i reisemønst­re også på lang sikt, og det er nødvendig at fylkeskomm­unene tilpasser kollektivt­ilbudet til en ny normal», heter det i begrunnels­en for at støtten strupes.

Stav peker på at Stortinget har vedtatt at kollektivt­rafikken ikke bare skal opp på samme nivå som før pandemien: De har bedt regjeringe­n sørge for at andelen kollektivr­eisende øker i årene fremover for å bidra til at klimamålen­e skal nås.

Mens man i Viken vil kutte alt fra juli av, har Oslo satt av egne midler som kan holde tilbudet oppe noe lenger. Men ifølge Stav kan det komme betydelige kutt som vil svekke tilbudet også i Oslo.

– Pandemien er over. Hvorfor skal staten da finansiere et kunstig høyt tilbud?

– Det er fortsatt under tre måneder siden vi hadde smittevern­tiltak. Vi trenger å se hva som blir den nye normalen, men vi kan ikke vaere passive. Vi må faktisk påvirke hvordan nivået skal bli. Man må i alle fall ikke kutte i tilbudet for tidlig. Da risikerer vi en historisk svekkelse av kollektivt­ilbudet, sier Stav.

Mer om revidert nasjonalbu­dsjett side 20–31.

 ?? Foto: Stein J. ?? Kollektivt­rafikken i Stor-Oslo er fortsatt rammet av pandemien. Uten forlenget støtte, kan det bli en historisk svekkelse i kollektivt­rafikken, advarer Oslo og Viken.
Foto: Stein J. Kollektivt­rafikken i Stor-Oslo er fortsatt rammet av pandemien. Uten forlenget støtte, kan det bli en historisk svekkelse i kollektivt­rafikken, advarer Oslo og Viken.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway