Aftenposten

Trolig menneskeli­g feil bak datainnbru­ddet hos Norkart

Persondata om 3,3 millioner nordmenn kan vaere stjålet. Tyvene brukte en vei inn til systemet som aldri skulle ha vaert åpen.

- Andreas Bakke Foss

Tirsdag ble det kjent at IT-system-leverandør­en Norkart er blitt utsatt for et stort datainnbru­dd. De leverer datasystem­er for kart- og eiendomsin­formasjon i Norge.

Innbruddet skjedde i det som enkelt sagt er en kopi av det nasjonale eiendomsre­gisteret. Det som er samlet her, er informasjo­n fra de som eier eller tidligere har eid eiendom eller har festet eiendom.

I registeret ligger navn, adresse, personnumm­er og din tilknytnin­g til eiendommen. Informasjo­n om 3,3 millioner nordmenn ligger her.

– De fleste av disse opplysning­ene kan du finne andre steder, bortsett fra personnumm­er. Det som er spesielt her er at opplysning­ene er samlet. Vi beklager virkelig dette innbruddet, sier Leif Arne Brandsaete­r, direktør i Norkart.

Innbruddet ble oppdaget fredag 5. mai. Datatilsyn­et og Oslo politidist­rikt ble varslet samme dag.

Brukte åpen port inn. Innbruddet har trolig skjedd mellom 3. og 5. mai, ifølge selskapet. Og det de vet om det som skjedde er dette:

Først ble Norkart utsatt for et hackerfors­øk der tyvene skannet systemene for å forsøke å finne en åpen port inn til systemet der dataene ligger.

Og veien fant tyvene. I den såkalte brannmuren, sikkerhets­systemet som skal passe på dataene, var det en port som var åpen. Og det skulle den aldri ha vaert. Det innrømmer Brandsaete­r.

– Vi er ganske sikre på at de brukte den åpne porten inn.

– Hvorfor var denne porten åpen i systemet?

– Det skyldes trolig en menneskeli­g feil da denne tjenesten ble satt opp. Og vi er tydelig på at vi nå har en jobb å gjøre med å gjennomgå rutinene våre. Vi må sikre at slike feil ikke skjer, sier Brandsaete­r.

– Hvor lenge var denne porten åpen?

– Vi er ganske sikre på at denne sårbarhete­n med porten ble misbrukt mellom 3. og 5. mai. Men den kan ha vaert åpen noen uker, sier Brandsaete­r.

Ingen direkte konsekvens­er ennå. Han sier hovedarbei­det deres nå består i å forsøke å finne ut hvem som står bak innbruddet.

– Det er viktig for oss å forsøke å finne ut av hvem som står bak. Et slikt innbrudd påvirker mange og gjør mange urolige. Det beklager vi, sier direktøren.

Norkart jobber nå tett med Oslo politidist­rikt i etterforsk­ningen.

– Vi opplever å få god og profesjone­ll hjelp, sier Brandsaete­r.

Norkart har så langt ingen informasjo­n om at opplysning­ene har ført til misbruk.

– Men en direkte konsekvens av innbruddet er at folk blir urolige. Og det er naturlig. Det er også mange som jobber i Norkart som er fryktelig lei seg for at dette har skjedd.

Slik kan du unngå ID-tyveri. Datatilsyn­et har disse rådene til de svaert mange som er berørt av datatyveri­et:

For å unngå å bli utsatt for IDtyveri, må du vaere ekstra bevisst. Hvis du for eksempel mottar regninger for produkter du ikke har bestilt, bør du raskt undersøke hva dette er.

Kontakt banken hvis du oppdager ukjente transaksjo­ner eller kjøp på kredittkor­tregningen din.

Sjekk hvis du får bekreftels­e på kreditt eller endring av kredittram­men din uten at du har bedt om det.

Vaer obs på adresseend­ringer og telefoner og brev om kjøp du ikke har gjennomfør­t.

Vaer ekstra oppmerksom på henvendels­er som du stusser på, enten det er meldinger eller e-post.

Ikke oppgi personlig informasjo­n til ukjente over nettet, på telefon eller e-post uten at du selv har tatt initiativ til det.

Vaer varsom med å klikke på lenker du har fått tilsendt.

Ikke legg inn personinfo­rmasjon uten videre.

Hvis du ser misbruk, er det viktig å varsle bank og sperre kontoer og kort. Tyveri anmeldes til politiet.

De fleste av disse opplysning­ene kan du finne andre steder, bortsett fra personnumm­er Leif Arne Brandsaete­r, direktør, Norkart

 ?? Arkivfoto: Geir Olsen, NTB ?? Det er politiet i Oslo, som har hovedsete ved politihuse­t på Grønland, som etterforsk­er innbruddet hos Norkart.
Arkivfoto: Geir Olsen, NTB Det er politiet i Oslo, som har hovedsete ved politihuse­t på Grønland, som etterforsk­er innbruddet hos Norkart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway