Aftenposten

Nord-Korea bekrefter sitt første koronautbr­udd

Først meldte de om ett positivt tilfelle. Så et helt utbrudd. Like etterpå ble det beordret nedstengin­g.

- Sondre Moen Myhre Cha Song Ho, AP/NTB

Iover to år har koronaviru­set herjet over hele verden. Men i diktaturet Nord-Korea har det ikke vaert bekreftet et eneste positivt tilfelle. Før nå. Det skjedde natt til torsdag norsk tid. Og da en undervaria­nt av omikron ble påvist hos en person fra hovedstade­n Pyongyang, begynte ballen å rulle fort. Like etterpå ble det bekreftet at det var snakk om et utbrudd. Prøvene skal vaere tatt 8. mai, skriver Reuters.

Det er ikke kjent hvor stort utbruddet er, men det er i hvert fall stort nok til å uroe landets diktator Kim Jong-un. Naermest umiddelbar­t beordret han nedstengin­g av byer i hele landet. Statlige nyhetsmedi­er omtaler det som en «nasjonal nødssituas­jon».

Uten vaksinepro­gram. NordKorea og Eritrea er de eneste landene i verden som ikke har begynt å vaksinere befolkning­en sin, ifølge Financial Times.

Kim Jong-un skal ved flere anledninge­r ha nektet å motta vaksiner som Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har tilbudt dem gjennom det internasjo­nale vaksinepro­grammet Covax. Nord-Korea har også uttrykt bekymring for sikkerhete­n til Astra Zeneca-vaksinen og sagt nei til tilbud om vaksiner fra både Russland og Kina.

I Eritrea er det på sin side meldt om koronatilf­eller helt tilbake fra da pandemien startet i mars 2020. Ifølge WHO er det bekreftet rundt 10.000 positive prøver og litt over hundre døde.

Frykter nye varianter. Med en befolkning som antas å vaere så godt som uvaksinert, og et utbrudd av uant størrelse, skriver Washington Post at flere eksperter mener Nord-Korea nå kan bli et episenter hvor nye varianter av viruset kan utvikle seg.

Et større utbrudd kan også bli et problem for Kim Jong-uns regime.

– På grunn av en dårlig vaksinasjo­nssituasjo­n, svak testkapasi­tet og generell helseinfra­struktur – pluss mangelen på intensivav­delinger – er det potensial for mange døde, sier Lim Eul-chul til Reuters. Han er professor i NordKorea-studier

Med tiden vil Nord-Korea sannsynlig­vis kunne få alvorlig matmangel Cheong Seong-chang, Nord-Korea-ekspert, Sejong-institutte­t i SørKorea

på Kyungnam universite­t i Sør-Korea.

Det kom også rapporter om at innbyggere i hovedstade­n Pyongyang skal ha hamstret i panikk, og at det allerede var mangel på varer.

Nord-Korea-ekspert ved Sejong-institutte­t i Sør-Korea, Cheong Seong-chang, mener det fort kan bety problemer.

– Med tiden vil Nord-Korea sannsynlig­vis kunne få alvorlig matmangel. Og som Kina opplever nå, stor uro i befolkning­en, sier han.

To land. Det er nå to land i verden som ikke har registrert en eneste positiv koronaprøv­e, viser WHOs oversikt.

Det ene er det sentralasi­atiske diktaturet Turkmenist­an. Landet er blitt kritisert fra flere hold for å skjule koronautbr­udd.

Det andre landet er den lille øystaten Tuvalu. Landet ligger mer eller mindre isolert langt ute i Stillehave­t. Tuvalu er den tredje minste staten i verden målt i folketall, med sine drøyt 10.000 innbyggere.

Disse landene opplever for tiden det største smittetryk­ket i verden, sortert etter registrert­e koronasmit­tede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Tall i parentes viser registrert­e dødsfall pr. 100.000 i samme periode.

Australia: 2343 smittede (2 døde)

New Zealand: 2118 smittede (3,5 døde)

Portugal: 1707 smittede (2,7 døde)

Tyskland: 1182 smittede (2,5 døde)

Sør-Korea: 1174 smittede (2,1 døde)

Kypros: 1092 smittede (1,7 døde)

Italia: 1067 smittede (2,9 døde)

Luxembourg: 951 smittede (1,4 døde)

Finland: 946 smittede (9,3 døde)

I Norge er det registrert 74 nye smittetilf­eller og 2,4 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. I Sverige er tallene 1,3 døde og 207 smittede og i Danmark og 2,3 døde og 225 smittede og mindre enn ett dødsfall på Island. Så langt har 519.482.924 mennesker fått påvist smitte på verdensbas­is. 6.258.356 mennesker er døde hittil i pandemien. (NTB)

Seks personer er tiltalt for hvitvaskin­g av bedrageriu­tbytte fra Navs lønnskompe­nsasjonsor­dning i forbindels­e med koronapand­emien. Beløpene personene er tiltalt for, varierer fra 150.000 til 1,35 millioner kroner. Rettssaken­e er berammet i Oslo tingrett frem mot sommeren, opplyser politiet i Oslo.

Oslo tingrett dømte i desember en av bakmennene til fem og et halvt års fengsel for grov utnyttelse av stønadsord­ningen. Ifølge dommen var mannen ansvarlig for at mer enn 300 stjålne identitete­r ble registrert som arbeidstag­ere i 11 selskaper. (NTB)

 ?? ?? En elev blir sprayet med desinfiser­ende middel før hun får gå inn på skolen i Pyongyang i november.
En elev blir sprayet med desinfiser­ende middel før hun får gå inn på skolen i Pyongyang i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway