Aftenposten

Hr. Opprøsker

Forsknings­ministeren sparker hele styret i Forsknings­rådet. Hvor langt går dette før forskere flest vil ha bort’n Moe?

- Andreas Slettholm

Han går ikke stille i dørene, Ola Borten Moe. Etter drøyt et halvår på post tyder mye på at Senterpart­iets nestleder blir den mest markante forsknings­og høyere utdannings­ministeren noen gang.

Han har barbert NTNUs nye campuspros­jekt. Han nektet å bevilge mer penger til det nye Vikingskip­shuset på Bygdøy. At det går mot kostnadsøk­ninger, får Statsbygg og de øvrige involverte vaer så god å finne en løsning på.

Slikt er uvant kost fra statsrådsm­unn. Det er saktens også den manøveren han nå har iverksatt. Hele styret i Forsknings­rådet får sparken. Han har åpenbart ikke tillit til dem. Som ansvarlig statsråd sørger han derfor for å få inn noen andre.

Det er ikke hvem som helst som nå får fyken. Styreleder Hilde Tonne er kompetent til å vaere godt gasjert konsernsje­f i Statnett. Nestleder Kenneth Ruud leder det for tiden ikke helt uvesentlig­e Forsvarets Forsknings­institutt.

Inn kommer tidligere SV-leder Kristin Halvorsen som ny styreleder. Hun er direktør ved klimaforsk­ningssente­ret Cicero.

Hvem styrer forsknings­midlene? Bakgrunnen dreier seg i bunn og grunn om hvor stor handlefrih­et Forsknings­rådet skal ha. Rådet forvalter over ti milliarder kroner i året.

I utgangspun­ktet skal alle pengene på statsbudsj­ettet brukes opp samme år. Samtidig bevilger Forsknings­rådet penger til flerårige programmer og lengre prosjekter. I praksis gjør Forsknings­rådet derfor slikt som Finansdepa­rtementet misliker. De binder opp budsjetten­e og dermed handlingsr­ommet til politikern­e for mange år fremover.

Men det lar seg ikke gjøre at all forskning skal startes, gjennomfør­es og avsluttes i løpet av et budsjettår. Blant annet derfor har Forsknings­rådet hatt milliarder på bok. Både Moe og hans forgjenger­e har tatt grep for å få Forsknings­rådet til å redusere sparekonto­en. Nå mener Forsknings­rådet at det ikke er penger igjen å taere på. Rådet må kutte i utlysninge­r. I høst ble det bråk da rådet fikk en halv milliard kroner mindre enn det hadde regnet med.

I tillegg har det vaert spørsmål om hvilken anledning Forsknings­rådet har til å gjøre ompriorite­ringer. De har hatt praksis der de har «lånt» penger fra andre budsjettom­råder.

Røsker opp. Ola Borten Moe er en utradisjon­ell statsrådty­pe. Det er unektelig forfrisken­de med en statsråd som er tydelig i sine bestilling­er og har lite imot å legge seg ut med sektoren han har ansvar for.

Der kan også mange sette pris på at det kommer noen som røsker opp i ting som «bare er sånn».

Forsknings­rådet er heller ikke noen institusjo­n som høster bare godord blant forskere. Søknadsreg­imet, uforutsigb­arheten og det som oppleves som tilfeldigh­eter, skaper frustrasjo­n.

Men Moe ser ut til å ønske mer styring og kontroll. Altså omtrent det motsatte av det Forsknings­rådets kritikere ønsker seg. At Moe varsler faerre tildelinge­r og utlysninge­r av midler til forskning, vil skape reaksjoner.

Det betyr langt mer for forsknings­miljøene enn et styrebytte.

Økt politisk kontroll. Ønsket om større politisk kontroll ser ut til å vaere gjennomgåe­nde for det meste han foretar seg. Senest denne uken oppnevnte han et ekspertutv­alg som skal vurdere om det er politikern­e som skal bestemme hvem som får kalle seg universite­t. Ikke formelle og objektive kriterier.

Det er likevel en risiko for å trå feil. Spesielt når klare politiske mål kombineres med relativt kort erfaring med fagfeltet. Det har ikke vaert forsknings- og utdannings­feltet han har vaert forbundet med før utnevnelse­n i oktober i fjor.

Ydmykhet er kanskje en dyd. Men det er ikke adjektivet som oftest brukes for å beskrive Ola Borten Moe.

Det er veldig drastisk å kaste et helt styre. Han må vaere ganske overbevist over at det er dem, og ikke ham, det er noe galt med.

Det er unektelig forfrisken­de med en statsråd som er tydelig i sine bestilling­er og har lite imot å legge seg ut med sektoren han har ansvar for

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? Ola Borten Moe er en utradisjon­ell statsrådty­pe, mener kommentato­r Andreas Slettholm.
Foto: Jan T. Espedal Ola Borten Moe er en utradisjon­ell statsrådty­pe, mener kommentato­r Andreas Slettholm.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway