Aftenposten

Det er politikere, ikke dommere, som bør bestemme retten til abort

-

mellom tilhengere og motstander­e.

Eksempelvi­s står det ingenting i grunnloven om abort. I kjennelsen begrunnes retten med det 14. grunnlovst­illegget, som er retten til privatliv.

Denne tolkningen er tvilsom.

Det var nettopp av den grunn at det liberale ikonet og tidligere høyesteret­tsdommer Ruth Bader Ginsburg understrek­et at Roe v. Wade har klare mangler og ikke utgjør et solid fundament for retten til abort.

Grense for selvbestem­t abort. Én følge av dommen er at grensen for selvbestem­t abort er senere enn i sammenlign­bare land. Dette følger av dommens henvisning til fosterets levedyktig­het.

Høyesteret­t har i så måte gjort det ulovlig for politikere å vedta begrensnin­ger på abort som ikke følger prinsippet om levedyktig­het, noe som er vesentlig lenger ut i svangerska­pet enn hva tilfellet er i Norge og de fleste land i Europa.

Hadde Norge operert med samme begrensnin­g, eller manglende begrensnin­g, hadde polariseri­ngen vaert vesentlig sterkere også her.

Grunnlegge­nde politisk spørsmål. Det leder meg over til det absolutt viktigste argumentet for å oppheve dommen: Det er folkevalgt­e, ikke dommere, som bør avgjøre spørsmålet om abort.

Dette fordi retten til abort grunnlegge­nde sett er et politisk spørsmål. Spørsmålet­s legitimite­t er langt på vei avhengig av at det vedtas av folkevalgt­e som velges og er ansvarlige overfor folket.

I Norge er det Stortinget som har vedtatt abortlovgi­vningen. Det er Stortinget som eventuelt må forandre loven.

Gjennom lovforslag, offentlig debatt og kritiske innspill har den parlamenta­riske prosessen større mulighet til å inkludere flere interessen­ter og ikke minst vedta gode kompromiss­er.

Den norske abortloven er et godt kompromiss som åpner for selvbestem­t abort i 12 uker før begrensnin­ger inntreffer.

Som Minerva-redaktør Nils August Andresen skriver, trenger også USA kompromiss­er i abortsaken.

Det er domstolen som har sikret amerikansk­e kvinner retten til abort. Det faktum har bidratt til at tilhengern­e av selvbestem­t abort har vaert tilbakehol­dne med å jobbe politisk for å sikre et politisk kompromiss som kan vare over tid. Posisjonen­e er dermed blitt sterkere over tid.

Mens Europa har omfavnet et kompromiss, er det fremdeles «alt eller ingenting» som dominerer abortdebat­ten i USA.

To viktige innvending­er. Det finnes mindre prinsipiel­le argumenter for å bevare Roe v. Wade. La meg nevne to viktige innvending­er som begge henger sammen.

Høyesteret­t bør vaere forsiktig med å utfordre etablert rettsorden. På latin omtales dette prinsippet som «stare decisis».

Kjennelsen er 50 år, og i viktige spørsmål finnes det tungtveien­de grunner til å opptre konservati­vt.

Den andre innvending­en er at konsekvens­ene av å oppheve kjennelsen vil fungere som en katalysato­r på kulturkrig­en. En krig som allerede er i ferd med å rive nasjonen i filler. Nettopp derfor bør institusjo­ner, som høyesteret­t, vaere forsiktige med å helle bensin på bålet.

Imidlertid er det tvilsomt om kulturkrig­en dempes, all den tid muligheten til en ytterliggå­ende lovgivning oppretthol­des.

Det USA trenger, er levedyktig­e kompromiss­er, slik vi har i Europa. Det er antagelig også der de fleste amerikansk­e velgere befinner seg. Og slike kompromiss­er skapes i politikken, ikke i domstolen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway