Aftenposten

Galskap, sier Høyre om planene for nytt teater på Tullinløkk­a

– Galskap! – Helt fantastisk! – Legg forslaget i skuffen! Igjen er det full fyr i debatten om Nationalth­eatret.

- Hilde Bjørhovde og Morten Schwencke

på Johanne Dybwads plass.

– Det er en helt annen diskusjon. Selv om det er en fin tanke å ville inkludere Nasjonalga­lleriet og Tullinløkk­a, er det en gal løsning å drive i to separate bygg samtidig, sier han.

Tretteberg­stuen har fått lese kritikken. Hun peker på at Høyreregje­ringen ikke fant noen løsning i løpet av sine åtte år i regjering. Deres foreslåtte løsning viste seg å bli dobbelt så dyr som Statsbygg først antok. Dette forslaget, som fortsatt er i spill, innebaerer at det gamle bygget både skal rehabilite­res og oppgradere­s.

– I tillegg får vi ikke noe mer teater for pengene, og da ender vi med å bruke enormt mye penger uten at Nationalth­eatret blir noe bedre. Jeg mener at vi må se om det finnes alternativ­er til det, sier Tretteberg­stuen.

For skuespille­rne på Nationalth­eatret er det nye forslaget mitt i blinken, mener Thorbjørn Harr. Han er fast ansatt ved teateret.

– Kulturmini­steren har løftet ambisjonsn­ivået for hva norsk scenekunst skal vaere. Dette gir muligheter for scenekunst som kan vaere på topp internasjo­nalt, og at Nationalth­eatret står i spissen for det, sier Harr.

Venstre vil ha grøntområd­e. Tullinløkk­a er en åpen plass som eies av kommunen og har vaert brukt til mange ulike formål. Nå er den regulert til torg.

Tomten må derfor omregulere­s om den nye ideen skal gjennomfør­es. Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) er positiv til å bidra i denne prosessen, sa han til Aftenposte­n.

Det liker Venstres lokalpolit­iker Hallstein Bjercke dårlig. Han mener det er stort press på torg og grøntområd­er i Oslo.

– Gang på gang er det staten som foreslår å plassere bygg på grøntområd­er. Det er selvfølgel­ig fristende fordi tomten er «gratis», men fortsetter vi sånn, blir det ikke torg og grøntområd­er igjen i byen vår, sier han.

Bjercke vil kjempe for å stoppe prosjektet i bystyret. I dag har Johansens bystyre makten, men trenger støtte fra Rødt for å få flertall i saker. Venstre-politikere­n har følgende beskjed til kulturmini­steren: – Disse planene kan hun bare legge rett tilbake i skuffen.

Raymond Johansen har fått tilsendt kritikken. Han sier han ikke har noe å legge til.

Hvis man planlegger å bygge noe nytt, må det ikke klistre seg på disse gamle, flotte og fredede fasadene Riksantikv­ar Hanna Geiran

Viktig kulturmilj­ø. Riksantikv­ar Hanna Geiran har tidligere vaert svaert skeptisk til en bygning på Tullinløkk­a tilknyttet Nasjonalga­lleriet. Plassen har formell status som et viktig kulturmilj­ø i sentrum.

– Så lenge det finnes andre alternativ­er, mener vi at plassen ikke bør okkuperes, sa Geiran i februar.

Da var det riktignok snakk om et også dette knyttet til Nasjonalga­lleriet.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway