Aftenposten

Intet er vakrere enn munterhet i en gammel manns ansikt

-

Jean Paul, tysk forfatter

Vi ivaretar arven fra Ibsen og skal vaere et fyrtårn for alle dramatiske kunstforme­r. Da må vi ha høye ambisjoner for å vaere viktige internasjo­nalt. Skuespille­r Thorbjørn Harr, Nationalth­eatret

Dette viktige studiet bekrefter i konkrete ordelag det våre medlemmer har kjent til i årevis. Paul Fleming

Teateret har behov for dette dersom de må flytte ut mens det gamle bygget pusses opp. Dette behovet utgår med kulturmini­sterens nye idé, der det er tenkt at nybygget skal vaere ferdig før teateret må flytte ut.

Nybygget skal også forsøke å ivareta Tullinløkk­a som publikumso­mråde. Man ser på muligheten for å legge mesteparte­n under bakken, slik at taket kan brukes slik som på Operaen. Geiran synes dette er «en spennende idé».

Samtidig minner hun om at Nasjonalga­lleriet er fredet. Det bør fortsatt vaere frittståen­de.

– Det er viktig for Tullinløkk­a som byrom, sier hun.

– Hvis man planlegger å bygge noe nytt, må det ikke klistre seg på disse gamle, flotte og fredede fasadene, sier Geiran.

Harr: Tar kulturarv på alvor. Med det nye forslaget ser Tretteberg­stuen en mulighet for å løse flere utfordring­er på én gang. Hun oppsummere­r dem slik:

1. Unngå kostnader knyttet til midlertidi­ge lokaler for teateret.

2. Begrense kostnader for rehabilite­ring av det gamle Nationalth­eatret.

3. Gi teateret teknisk moderne og funksjonel­le lokaler.

4. Samle teaterets funksjoner i sentrum.

5. Bevare og benytte Nasjonalga­lleriet til kunst og kultur.

Skuespille­r Thorbjørn Harr ser forslaget som både realistisk og lurt. I dag er teateret spredt over hele byen på flere scener og verksteder. Nybygget åpner for å samle større deler av organisasj­onen.

– At Nationalth­eatret jobber kunstneris­k samlet, ikke har satellitte­r rundt om i byen, er viktig, både for oss kunstnere og for publikum, sier Harr.

Han mener Tretteberg­stuens forslag er det første der kulturarve­n som Nationalth­eatret står for, virkelig tas på alvor:

– Vi ivaretar arven fra Ibsen og skal vaere et fyrtårn for alle dramatiske kunstforme­r. Da må vi ha høye ambisjoner for å vaere viktige internasjo­nalt.

Også press om utseende og vekt så vel som skuespille­re som lever seg inn i intense følelser og ekstreme situasjone­r som død og voldtekt kan bidra til dårligere mental helse, skriver The Guardian videre.

– Dette viktige studiet bekrefter i konkrete ordelag det våre medlemmer har kjent til i årevis; at de som jobber med underholdn­ing eller i scenekunst risikerer å oppleve dårlig mental helse, sier generalsek­retaer Paul Fleming i en kommentar.

Si ordet «popmusikk», og mange vil umiddelbar­t tenke på England: The Beatles, Elton John, David Bowie, Kate Bush, Spice Girls, Adele, Ed Sheeran, Harry Styles, you name it.

I popmusikke­ns største konkurrans­e Eurovision Song Contest, har det derimot lenge vaert krise for britene. Siste vinner var Katrina and The Waves’ «Love shine a light» i 1997. De to siste årene har Storbritan­nia endt sist. I fjor fikk James Newmans «Embers» 0 poeng. Men nå er det andre takter.

– Det er fantastisk at det er tent et nytt håp for UK med meg som artist, sier Sam Ryder til Aftenposte­n.

Hans låt «Space man» er rett og slett en klassisk, god poplåt. Sunget av en fyr med en stor stemme og over 12 millioner av følgere på Tiktok. Og én av de største favoritten­e i årets Eurovision.

Slo gjennom via Tiktok. For bare to år siden var Sam Ryder (32) en helt ukjent artist som desperat slet med å slå gjennom i musikkbran­sjen. Så kom pandemien. Og dødtid. Ryder la ut noen covervideo­er på Tiktok. Det tok av. Så fikk han skryt fra blant annet den amerikansk­e soulpopstj­ernen Alicia Keys, som hadde

Alt dette startet med at jeg sang Britney Spears i min mors kjøkken, og så ender det her i Eurovision Sam Ryder

 ?? Espedal Foto: Jan Tomas ?? Nationalth­eatrets skjebne er igjen i spill etter at kulturmini­steren kom med nytt forslag til løsning. Forslaget innebaerer nybygg delvis under bakken på Tullinløkk­a.
Espedal Foto: Jan Tomas Nationalth­eatrets skjebne er igjen i spill etter at kulturmini­steren kom med nytt forslag til løsning. Forslaget innebaerer nybygg delvis under bakken på Tullinløkk­a.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway