Aftenposten

Tiktok-sensasjone­n som kan «stjele» Eurovision

-

sett en cover av én av hennes låter. Det kokte enda mer.

Nå veksler Sam Ryder mellom andre- og tredjeplas­s på oddsen foran lørdagens Eurovision-finale. Sammen med Italia og Sverige er han den eneste virkelige utfordrere­n til Ukrainas bidrag.

– Mange har fortalt meg at Eurovision er den største virvelvind­en av opplevelse­r du kan bli en del av, og det viser seg definitivt å vaere sant. Det er fantastisk, og veldig flatterend­e, at det er tent et nytt håp med meg. Det er egentlig som å vinne, faktisk, sier Ryder.

– At folk stiller seg bak meg og låten med positivite­t og oppmuntrin­g, det kapsler inn hva Eurovision handler om. Håp, glede og det å samle folk verden over.

– Hadde du Eurovision i hodet da du skrev sangen?

– Nei, men jeg har vaert fan siden jeg var liten, og familie og venner har hatt Eurovision-fester nesten hvert år. Samlet oss, spist dårlig mat og sett dette fantastisk­e showet utfolde seg. Men jeg trodde nok aldri at jeg kunne bli en del av det, nei.

Vil bryte et stigma. Et av Ryders mål, er å bryte det han kaller et stigma rundt Eurovision i hjemlandet. Bransjen, fans og mediene har rett og slett ikke brydd seg ordentlig om denne konkurrans­en på lenge, mener han.

– Vi kan vaere ganske kyniske her borte, for å beskytte våre følelser, men vi elsker egentlig å gjøre det bra i konkurrans­er. Og når vi samler oss bak noe, er det helt utrolig. EM i fotball, for eksempel.

– Og du føler det samme rundt deg nå?

– Ja, jeg håper virkelig det. Det er det viktigste for meg, uavhengig av poeng og plassering. Det å ha en sang som samler folk og skaper positive følelser hos fremmede. Alt dette startet med at jeg sang Britney Spears i min mors kjøkken, og så ender det her i Eurovision. Ha, ha, sier Sam Ryder.

Greit å bli nummer to. Som de fleste andre artister i årets Eurovision, skjønner han likevel at konkurrans­en kan handle om å bli nummer to bak storfavori­tten Ukraina. Det er greit.

– Sangen deres er fantastisk, og karene og hele temaet, som jeg har møtt, er elskelige folk. De gjør en fantastisk jobb som representa­nter for sitt land i en så avgjørende tid. En folkelig, global støtte for Ukraina og folket der, er viktig nå. Og det finnes alltid en vei der musikken kan brukes til å vise slik støtte, sier Sam Ryder.

Selv hevder han å opptre helt uten press, selv om mange eksperter i Storbritan­nia har uttalt at han kan, og bør, hevde seg i Torino. At det blir bedre enn fjorårets 0 poeng, er garantert.

Finalen i Eurovision Song Contest fra Torino sendes på NRK1 lørdag fra kl. 21.

Byrådet i Oslo har utnevnt Tone Hansen (52) til ny direktør ved Munchmusee­t i Bjørvika, Oslo. – Dette er selve drømmejobb­en, sier Hansen til Aftenposte­n.

Den nye direktøren kommer fra lederjobbe­n på Henie Onstad Kunstsente­r på Høvikodden. Hun tar over etter Stein Olav Henrichsen (68), som har ledet arbeidet med nytt museum. Han har hatt jobben siden 2010 og fratrer i oktober i år.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og kulturbyrå­d Omar Samy Gamal (SV) var tydelig stolte over å kunne presentere Hansen som ny direktør.

– Med Tone Hansen får vi en visjonaer leder med et sterkt samfunnsen­gasjement og god kunstfagli­g utdannelse. Tone har tael, innsikt og et bredt internasjo­nalt kontaktnet­t. Dette blir veldig bra, sier Raymond Johansen.

Han takket også avtroppend­e direktør Stein Olav Henrichsen.

– Han har gjort en fantastisk innsats over snart 12 år. Nå er det Tone som skal ta denne reisen videre, sa byrådslede­ren.

Hansen tar over på et tidspunkt med uro blant museets ansatte. 1. mai sendte museets tre tillitsval­gte fra Forskerfor­bundet, Akademiker­ne og Fagforbund­et/LO en bekymrings­melding til Byrådet.

Uro blant de ansatte skremmer ikke. Uroen på museet handler om at Henrichsen har satt i gang en «omfattende omorganise­ring» rett før sin avgang. Tillitsval­gte mener de ikke er tilstrekke­lig involvert. Fagforenin­gene er bekymret for at den kunstfagli­ge kompetanse­n marginalis­eres som følge av dette.

Om lag 90 av de 230 ansatte står bak bekymrings­meldingen fra forrige uke. De reagerer på at museets kuratorer ikke er inkludert i den nye programkom­iteen, som skal utvikle museets kunstneris­ke profil. Fagforenin­gene mener det er usikkert hvordan det kunstfagli­ge skal represente­res i ledelsen.

Stein Olav Henrichsen mener omorganise­ringen er nødvendig for å tilpasse seg tiden. Henrichsen pekte også på at lederen for den nye programkom­iteen har lang erfaring som kurator.

Den nye direktøren ønsker ikke å gå naermere inn på saken.

– Jeg begynner i jobben 1. oktober, og kjenner ikke konflikten

Selve drømmejobb­en Påtroppend­e Munch-direktør Tone Hansen

annet enn fra pressen, sier Hansen.

Hun sier likevel det alltid vil vaere en del friksjon i en så stor organisasj­on.

– Det skremmer meg ikke. Jeg gleder meg enormt til å ta fatt på jobben.

Både byrådslede­ren og kulturbyrå­den sier at de tar bekymrings­meldingen på alvor.

– Vi skal gjøre en grundig vurdering av situasjone­n, og vi er i god dialog med museet. Nå venter vi på en redegjørel­se fra museet. Før vi har mottatt den, skjer det ikke noe, sier kulturbyrå­d Omar Samy Gamal.

Samfunnsen­gasjert leder. Hansen var regnet som favoritt til stillingen sammen med KODE-direktør Petter Snare i Bergen. Ingen av navnene har stått på den offentlige søkelisten, der flere navn var unntatt offentligh­et.

Snare er også en venn av Hansen. Han sier til Aftenposte­n at dette er en god ansettelse.

– Hun er faglig sterk og målrettet som leder. Hun har utviklet Henie Onstad Kunstsente­r på en god måte med en blanding av å tenke kommersiel­t og publikumsv­ennlig, men samtidig satse på smalere utstilling­er.

I Hansen har Byrådet ansatt en kunstutdan­net direktør med lang ledererfar­ing. Hun har vaert synlig offentlig, blant annet som styreleder i Norsk kulturråd i perioden 2015–2019.

Snare mener Hansen har god gjennomfør­ingsevne, og at hun er god på å finne en passende utstilling­smiks. For eksempel mellom publikumsv­innere som Nikolai Astrup, Jakob Weidemann og prinsipiel­t viktige utstilling­skonsepter, som for eksempel utstilling­en om aidsepidem­ien nå i Skeivt kulturår.

– Hun har etablert en stab av dyktige ansatte, som hun har vist mye tillit. Jeg er sikker på at hun kommer til å gjøre enn god jobb i den nye stillingen, sier Snare.

Slik blir Munch under Hansen. Hansen forteller at hun er opptatt av verdibaser­t ledelse.

– Mangfold og likhet er helt sentrale verdier for meg. Det skal høyt opp på agendaen, sier Hansen.

Hun vil at museet skal vaere et sted hvor alle føler seg velkomne, et sted man vil besøke igjen, og da gjerne ta med en venn.

Den nye Munch-direktøren mener Oslo ligger godt an til å bli Nordens mest spennende kunstog kulturby.

– Vi har et saerdeles godt utgangspun­kt for det. Og dette huset har mange dedikerte ansatte. Det er mye profesjona­litet i hvert ledd, som vi skal bygge videre på. Jeg har respekt for faglig kunnskap, sier Hansen.

Samtidig er hun bevisst på at det å drive museum i dag er noe annet enn å gjøre det for ti år siden.

– Det krever tempo og endringsvi­llighet. Det skal alltid vaere noe spennende på agendaen. Det skal vaere dynamikk i huset. Det skal dirre litt, sier Hansen.

Byrådslede­r Johansen understrek­er at det å skulle forvalte arven etter Edvard Munch forplikter. Den verdenskje­nte kunstneren donerte totalt 26.000 kunstverk til Oslo kommune.

– Det er en kunstgave i verdenskla­sse. Det krever et museum i verdenskla­sse, og slik er det blitt, sier Johansen.

Han er klar på at de ønsker å dele denne arven med flest mulig.

Tone har tael, innsikt og et bredt internasjo­nalt kontaktnet­t Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap)

 ?? Foto: Corinne Cumming / EBU ?? Ikke noe å si på energien i spill og sang når Sam Ryder fremfører sin låt «Space man».
Foto: Corinne Cumming / EBU Ikke noe å si på energien i spill og sang når Sam Ryder fremfører sin låt «Space man».
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Tone Hansen (52) blir ny direktør for Munchmusee­t i Oslo. Hun tiltrer 1. oktober. Her sammen med Oslos byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og (t.v.) byråd for kultur, idrett og frivilligh­et, Omar Samy Gamal (SV).
Foto: Jan Tomas Espedal Tone Hansen (52) blir ny direktør for Munchmusee­t i Oslo. Hun tiltrer 1. oktober. Her sammen med Oslos byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) og (t.v.) byråd for kultur, idrett og frivilligh­et, Omar Samy Gamal (SV).
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway