Aftenposten

Linda, Line og Linn

-

Linda er en tysk eller spansk kortform av Rosalinda, Belinda og andre navn som slutter på -linda. Line er en kortform av Karoline og andre navn som slutter på -line. Linn er en nyere kortform av det samme. På gammeltysk betyr lindi «bøyelig», «myk», mens det på spansk betyr «den skjønne», «den nette».

I Sverige har også Linnea navnedag i dag. Linnea har navn etter botanikere­n og vitenskaps­mannen Carl Von Linné, som Linnea-blomsten han ga navn til. Betydninge­n av navnet er «lind», og man mener at navnet er tatt fra lindetreet ved Linnés hjem. (NTB)

En last med rom skal angivelig ha bidratt til en av de verste skipskatas­trofene i australsk historie. Fangeskipe­t Neva hadde forlatt Cork i Irland med 150 kvinnelige straffange­r om bord på vei til soning i Australia. Foruten fangene og deres 33 barn var 9 frie kvinner med 22 barn med på reisen. Utenfor Tasmania gikk skipet på et rev. Øyenvitner hevdet senere at mange av kvinnene forsynte seg grådig av lasten straks etter grunnstøti­ngen og var døddrukne da skipet sank noen minutter senere. Bare 15 personer, hvorav 9 tilhørte besetninge­n, kom levende fra forliset ved å klamre seg til vrakgods. En mistanke har gått ut på at mannskapet lot kvinner og barn i stikken for å redde seg selv og diktet opp historien om drikkegild­et på Neva for å skjule sannheten. Mer enn 200 kvinner og barn omkom i forliset.

Vidkun Quisling pleide å oppgi

17. mai 1933 som stiftelses­dagen til Nasjonal Samling (NS). Mange historiker­e tidfester likevel stiftelsen til 13. mai. Denne dagen vedtok Quisling og hans medarbeide­re å offentligg­jøre en «oppfordrin­g om nasjonal samling» i tre av landets største aviser. Helst 177 tonn fyrverkeri eksplodert­e ved en fyrverkeri­fabrikk i den nederlands­ke byen Enschede. Brannen oppsto trolig i en produksjon­shall og spredte seg til alle fabrikkens lagre. 23 mennesker mistet livet, og naermere 1000 ble skadet i ulykken, som la 400 hjem i ruiner og praktisk talt utraderte bydelen Roombeek. 10.000 personer måtte evakueres fra hjemmet sitt. Katastrofe­n inntraff noen timer før finalen i Eurovision Song Contest skulle gå av stabelen i Stockholm. Nederlands­k TV valgte å avbryte sendingen fra finalen for å rapportere fra det pågående dramaet i Enschede. Også den nederlands­ke telefonavs­temningen ble avlyst. Katastrofe­n i Enschede var den verste som hadde rammet Nederland siden 4. oktober 1992, da et transportf­ly styrtet i en boligblokk i Amsterdam. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway