Aftenposten

Handlelist­en til 17. mai

Endelig noe å rope skikkelig høyt hurra for.

-

Jeg sto på startstrek­en og gruet meg. Nå venter 21 kilometer ren smerte, tenkte jeg. Rett til mål uten å føle for mye, var strategien. Derfor ble jeg overrumple­t av stemmen som kom over høyttalern­e like før startskudd­et gikk. Han snakket til drøyt tretti tusen mennesker, unge og gamle. Folk fra mer enn hundre nasjoner med ulike kropper og hudfarger. For ett år siden var det umulig å vaere sammen på denne måten, sa stemmen.

– Vi løper fordi vi kan. For å minne hverandre på at det er mer som forener enn skiller oss.

Han snakket om fred. Om hverdagen vi så lett tar for gitt. Og før jeg visste ordet av det, sto folkehavet med hendene over hodet og sang «Give peace a Chance». For noen år siden hadde jeg ansett opptrinnet som en pinlig klisjé. Nå tørket jeg tårer med jakkeermet.

Hva i all verden har dette med Norges nasjonalda­g å gjøre? Alt.

Endelig kan vi feire sammen. Jeg husker de tapre ungene i skolekorps­et som marsjerte gjennom regnet i fjor, mens vakter passet på at heiagjenge­n sto på covid-regulert avstand. De skrinne opptogene. Alle de amputerte arrangemen­tene. I år kan vi endelig samles og feire igjen – på ordentlig. Med krigen som bakteppe, kjennes det enda mer verdifullt. Det kan vaere teit å snakke om vin da. Men det er akkurat det som er planen min. I år skal jeg armere meg med flagg og fløyter. Korker skal sprette fra morgen til kveld. Ungene skal få spise is til de blir kvalme. Nevene skal bli såre av applauderi­ng. Stemmen skal synges hes, helt til jeg trekker bunadsskoe­ne av ømme føtter en gang rundt

Ingvild Tennfjord er journalist og utdannet vinkelner med diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har skrevet syv vinbøker og er en ettertrakt­et foredragsh­older.

ingvild@ ingvildten­nfjord.com midnatt. Her er handlelist­en du trenger, hvis du føler for å gjøre det samme.

Først trenger vi bobler. Jeg har valgt ut tre ulike. På 17. mai passer det godt med en sider fra Hardanger. Mens du tar den første slurken, kan du merke deg den imponerend­e kvalitetsh­evingen vi er vitne til. Flere produsente­r blir bedre. Nivået høyere. Variasjone­ne flere. Stoltheten over unike råvarer og håndverk merkes. Et lignende kvalitetsh­opp ser vi i Tyskland. Der sekt tidligere var ensbetyden­de med billig bubbel, får vi nå imponerend­e og matvennlig­e smaker. Likevel innehar Champagne fremdeles tronen.

Jeg har håndplukke­t en jeg tipper du kommer til å elske.

Matvennlig hvitvin. Min mor er allerede i gang med å planlegge en (litt for) omfattende buffet. Tradisjone­n tro inviterer hun lagt flere folk enn hun hadde planlagt hjem etter hovedprose­sjonen i Bergen. Da er det lurt å ha en boks hvitvin i bakhånd. Grüner veltliner er matvennlig og lett å like. På festdager trenger vi viner som spiller på lag, fremfor å briljere. De fleste av dere spiser et sammensuri­um av matretter; pølser, vårruller og is om hverandre. Ikke enkelt å finne viner som sømløst glir mellom smakene. Pris er også essensielt, når vi endelig kan invitere flere enn fem. En rimelig rosé og hvitvin er plukket, nettopp med tanke på deg som raust finner plass til enda noen flere rundt bordet.

Men husk at du er ute av trening. Angrip dagen som om det var et løp. Treningsta­pe og bodyglide til lange marsjer, med og uten kornett, anbefales.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway