Aftenposten

På vei inn i Nato. Hva kan de vente seg av Russland? D

Hvor raskt kan Sverige og Finland bli medlem av Nato?

- Rakel Haugen Strand

e historiske ordene sto i en kort pressemeld­ing.

Etter flere uker og måneder med debatt vil Finlands president og statsminis­ter at landet blir medlem av Nato. De vil at det skal skje så fort som mulig. Landets lange grense og historie med Russland har gjort at de hittil har holdt seg utenfor. Russlands angrep på Ukraina førte til at finnene skiftet mening i løpet av dager.

Vi har snakket med norske, finske og svenske Nato-eksperter om hva som skjer etter at søknaden sendes.

Hva skjer etter at søknaden er sendt?

Først må det sendes en formell søknad. Det skjer trolig i løpet av noen dager.

Søknaden vil først bli behandlet i Det nordatlant­iske råd. Der sitter ambassadør­ene til de ulike landene.

Så starter forhandlin­ger om tilslutnin­g til Nato. Der går man gjennom om landene oppfyller Natos kriterier og er klare for å forplikte seg til medlemskap. Det er ventet at disse forhandlin­gene bare vil ta noen dager.

Ambassadør­ene vil komme med en anbefaling om finsk og svensk medlemskap. Den kan vaere klar allerede før Natos neste toppmøte i juni, ifølge Charly Salonius-Pasternak. Han er forsker ved Finsk utenrikspo­litisk institutt.

Deretter må hvert av de 30 Nato-landene godkjenne medlemskap­et i sitt parlament.

– Jens Stoltenber­g har lovet en rask søkeproses­s. Hva betyr det?

– Tidligere utvidelser av Nato har stort sett vaert østeuropei­ske land. De har måttet gå gjennom en tilpasning­speriode for å oppfylle visse kriterier, sier Kate Hansen Bundt, generalsek­retaer i Den norske Atlanterha­vskomité.

Blant kriteriene er demokratis­k kontroll over de militaere styrkene og at det ikke er uavklarte spørsmål knyttet til eget territoriu­m.

– Finland og Sverige er allerede tilpasset på mange områder. De har trent og vaert med på flere Nato-øvelser. Og de har hatt personell på Natos hovedkvart­er.

I perioden frem til hvert medlemslan­d har tatt stilling til saken, vil Finland og Sverige vaere observatør­medlemmer, men de kan delta for eksempel på Natotoppmø­tet i Madrid.

Når kan Finland og Sverige bli tatt opp som medlemmer?

Niklas Granholm er forsknings­leder ved Totalförsv­arets forsknings­institut i Stockholm. Han påpeker at flere Nato-land allerede har sagt at de kommer til å ønske Sverige og Finland velkomne om de søker. Derfor tror han prosessen kan gå veldig raskt.

– De er medlemmer innen 18 måneder. Men i praksis er nok beslutning­en allerede tatt.

Hans norske og finske kollega tror imidlertid på en enda raskere prosess.

– Forventnin­gen er at de er medlemmer mot slutten av 2022. Men det kan skje allerede i høst, sier Salonius-Pasternak.

USAs Nato-ambassadør anslår at prosessen tar uker eller måneder, ikke år.

Hvilke sikkerhets­garantier kan de få?

Det russiske utenriksde­partemente­t har flere ganger truet med at det vil få konsekvens­er for Sverige og Finland om de melder seg inn i Nato. Talsperson Dmitrij Peskov sier at finsk Natomedlem­skap utgjør en trussel mot Russland, og at det krever et svar.

Granholm påpeker at det oppstår en «grå periode» fra søknad sendes til landenes tas opp i Nato. Først da er de omfattet av Natos sikkerhets­garanti. Garantien ligger i artikkel 5 i Atlanterha­vspakten fra 1949. Den sier at et angrep på ett Nato-land er å betrakte som et angrep på alle.

Selv om de to landene ikke vil vaere omfattet av artikkel 5 før de tas opp som medlemmer av alliansen, har de fått sikkerhets­forsikring­er fra flere hold.

– Vi er standhafti­ge og utvetydige i vår støtte til både Sverige og Finland, sa statsminis­ter Boris Johnson under et besøk i Sverige onsdag.

Forsikring­ene innebaerer at Storbritan­nia vil støtte svenske og finske styrker om de skulle bli angrepet før de tas opp som medlemmer. Landene vil også i større grad dele etterretni­ng og ha felles militaerøv­elser.

Også Norge vurderer å gi sikkerhets­løfter for denne perioden.

Hvordan vil Russland reagere?

I desember kom Russlands president, Vladimir Putin, med krav om at Nato ikke skal ta opp nye medlemslan­d. Disse ble avvist av både Nato og Sverige og Finland. Salonius-Pasternak mener at Putins uttalelser gjør at Russland må handle når de to landene søker.

– Hva de kommer til å gjøre, vet jeg ikke. Men de kommer til å gjøre noe.

Han understrek­er at Finland

har forberedt seg på alt fra cyberangre­p til små militaere operasjone­r fra russiske styrker.

De tre ekspertene peker også på at Russland kan rulle ut ulike typer svertekamp­anjer. Det har allerede kjente svenske personer blitt utsatt for. Plakater som hevder at barnebokfo­rfatter Astrid Lindgren var nazist, dukket tidligere i mai opp på busskur rundt om i Moskva.

Russland kan også komme til å krenke svensk og finsk sjø- og luftrom.

– Om Russland kan opptre slik de gjør i Ukraina mot sine slaviske slektninge­r, hva kan de da gjøre mot oss? Det er en veldig alvorlig sikkerhets­situasjon som gjør at vi tar dette steget, sier Granholm.

I siste instans er det amerikansk­e atomvåpen som er den viktigste avskrekken­de effekten

Kate Hansen Bundt, generalsek­retaer i Den norske Atlanterha­vskomité

Hva betyr svensk og finsk medlemskap for Norge?

At to av våre naermeste naboer blir medlem av Nato, betyr mye for Norge, ifølge Bundt. Hun peker på flere grunner.

1. Sikkerhete­n styrkes ved at man får tettet et strategisk hull i Østersjøen hvor det hittil ikke har vaert Nato-land.

2. Hun mener et samlet Norden i Nato gjør det lettere å forsvare hverandre og de baltiske landene.

3. Det er en «gamechange­r» i Norden og i Nord-Europa. Den avskrekken­de effekten blir enorm. Finland har en stor haer med mange soldater. Samtidig vil Norge, Sverige og Finland totalt ha 150–200 kampfly om et par år.

4. Samarbeid om øvelser, trening og fremtidige innkjøp av materiell vil bli lettere og mer kostnadsef­fektivt.

5. Et styrket nordisk samarbeid i Nato med mer vekt på de nordlige sikkerhets­politiske utfordring­ene. De skiller seg gjerne fra Sør-Europa, som er mer innrettet mot Nord-Afrika og terrorisme. Hva betyr et medlemskap for Finland og Sverige?

– Hittil har Putin aldri angrepet et Nato-land. De blir omsluttet av den sikkerhets­garanti som de har ønsket seg lenge. Ikke minst gjennom USA.

– For i siste instans er det amerikansk­e atomvåpen som er den viktigste avskrekken­de effekten, sier Bundt.

 ?? ??
 ?? Foto: Paul Wennerholm/ TT/AP/NTB ?? Sveriges statsminis­ter, Magdalena Andersson (t.v.) og statsminis­ter i Finland, Sanna Marin, er på god fart inn i Nato.
Foto: Paul Wennerholm/ TT/AP/NTB Sveriges statsminis­ter, Magdalena Andersson (t.v.) og statsminis­ter i Finland, Sanna Marin, er på god fart inn i Nato.
 ?? Foto: Frank Augstein, AP/ NTB ?? Storbritan­nias statsminis­ter, Boris Johnson, besøkte denne uken sommerhuse­t til den svenske statsminis­teren, Magdalena Andersson.
Foto: Frank Augstein, AP/ NTB Storbritan­nias statsminis­ter, Boris Johnson, besøkte denne uken sommerhuse­t til den svenske statsminis­teren, Magdalena Andersson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway