Aftenposten

Fakta. Gadepulsen og «Aktive drenge»

-

Artikkelen fortsetter menlignet med alternativ­ene og hvis de skulle bli kriminelle, mener de ansatte. Andre barn i området, som ikke har fått samme tilbud og blir kriminelle, koster kommunen langt mer, påpeker Johansson.

I Oslo varierer det hvor mye tiltak i barneverne­t kan koste. Kommunens egen institusjo­n for unge som begår kriminalit­et, som kan huse to til tre ungdommer mellom 12 og 15 år, koster 25.000 kroner i døgnet. Andre tiltak for unge kriminelle kan koste over 15.000 kroner i døgnet, mens mindre inngripend­e tiltak kan koste rundt 1000 kroner i timen.

De siste ti årene har Danmark sett en drastisk nedgang i gjengkrimi­nelle. Det er innført strengere straffer, de såkalte «bandepakke­ne». Kriminalit­et begått i gjengmiljø­ene og enkelte steder gir dobbel straff. Noe Frp har tatt til orde for. I Sverige har flere partier krevd strengere straffer for gjengkrimi­nelle.

Både Oslo og København har sett en nedgang i unge som begår kriminalit­et de siste ti årene. Men København, med 1,3 millioner innbyggere, har et langt lavere antall enn Oslo, som har rundt 700.000 innbyggere.

Danske forskere peker ikke på strengere straffer som grunnen til nedgangen, men tidlig innsats.

Så langt har ingen av de «aktive drengene» blitt pågrepet av politiet. De havner av og til i konflikter, men det har så langt ikke eskalert.

Århus universite­t, som har fulgt Gadepulsen, peker på at 102 personer drar nytte av prosjektet. Dette er guttene, deres familiemed­lemmer, venner og bekjente. Forskerne mener prosjektet bør vaere en fast del av det kommunale arbeidet mot ungdom. Det kriminal praeventiv­e råd, en dansk tenketank, peker også på at det mest effektive er ikke de strengere straffene i

Gadepulsen er et 30 år gammelt sosialpeda­gogisk kommunalt prosjekt, med oppsøkende aktivitete­r for barn og unge, som oppholder seg mye på gaten.

I 2017 startet de prosjektet «Aktive drenge», som hentet inn 12 unge gutter mellom 7 og 12 år. De fleste av guttene hadde fra ung alder av vaert innblandet i haerverk, volds- og trusselsak­er. Enkelte av dem har familiemed­lemmer eller bekjente i gjengmiljø­ene i København.

Målet med innsatsen er å stoppe unge fra å bli kriminelle og få guttene til å gjennomfør­e grunnskole­n.

Innsatsen gjennom «Aktive drenge» foregår på skolen, hjemmet og fritiden. Alle guttene har en kontaktper­son. De fleste av guttene ble flyttet fra arabiske privatskol­er til kommunale skoler, fordi privatskol­ene ikke ga guttene «nødvendig kompetanse» til å klare seg i det danske samfunnet.

Skolene fikk ekstra støtte for å ta imot guttene, blant annet gjennom egne kontaktper­soner.

Normalt i sosialt arbeid jobber man med enkeltpers­oner, men hos Gadepulsen jobber de både med gruppen og den enkelte gutten. bandepakke­ne. De etterlyser flere og bedre forebyggen­de tiltak.

Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byråd for oppvekst i Oslo, mener det er viktig å se på erfaringer fra andre land og om man kan bruke det for å løse Oslos utfordring­er.

1 600 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 0 2010 2015

København har rundt 1,3 millioner innbyggere. Oslos innbyggert­all var i fjerde kvartal i 2021 i underkant av 700.000.

Snart tre måneder etter at krigen startet, kommer uttalelser som gir inntrykk av at ukrainerne­s forsvarsvi­lje og tro på seier er stor.

Forsvarsmi­nisteren Oleksij Reznikov sa fredag at Ukraina er i stand til å kunne bevaepne inntil 1 million menn og kvinner i kampen mot Russland. Han fortalte at 1500 ukrainske soldater nå får opplaering i å mestre vestlige våpen og å bli instruktør­er for organisert våpentreni­ng. Ifølge Reznikov forbereder landet seg nå på en «ny, lang krigsfase», ifølge BBC News.

Det høres realistisk ut at Ukraina vil kunne greie å stable på bena en haer på inntil 1 million soldater, sier Ståle Ulriksen, høyskolele­ktor ved Sjøkrigssk­olen til Aftenposte­n:

– Det er kjent at Ukraina har en reserve på 900.000 i tillegg til de nesten 200.000 som var aktive

❝ Ukraina har en reserve på 900.000 i tillegg til de nesten 200.000 som var aktive da krigen begynte. I tillegg har de nasjonalga­rden og politiet. Høyskolele­ktor Ståle Ulriksen, Sjøkrigssk­olen

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway