Aftenposten

Tog er blitt likhus for russiske soldater

200 døde russiske soldater ligger nedfrosset i togvogner i Ukrainas hovedstad. Myndighete­ne sier at Russlands regjering ikke vil ha de døde hjem.

- Gina Grieg Riisnaes Korrespond­ent i Øst-europa

Det finnes ingen elegant måte å løfte lik på. Selv mannskapet som baerer båre etter båre, pose etter pose må ta pause fra tyngden langs de hundre meterne de går. Riste armene. Bytte grep.

Vi er på en hemmelig lokasjon i Kyiv. Mellom buskas og kirsebaerb­lomster ligger rustne jernbanesp­or. På toppen står tog som nå er gjort om til likhus. Kuldegrade­ne i vognen skal bevare likene til de russiske soldatene som er der.

Frostrøyke­n siger ut av munnen til mannskaper som går inn og ut. Likevel lukter det. Metallisk, råttent og søtt. Lukten fyller togvognen idet posene åpnes, og likene inspiseres. Hvis det ligger en uniform i posen ransakes alt av lommer. Nøkler, en notatblokk, navnelappe­r dras ut. Alt som kan identifise­re mennesket som ligger der.

Men gang på gang er det ingen uniform igjen på likene. Kun klumpete rester. Da lukkes posene. Et tall skrives på. Her har invasjonen endt for hundrevis russiske soldater.

Blir det aller siste stopp?

Dødens tog. 26.000 russiske soldater er så langt drept siden invasjonen startet 24. februar, ifølge ukrainske myndighete­r. Tallet er ikke verifisert fra uavhengig hold. Den siste månedene har Ukrainas styrker frigjort en rekke områder. Med seieren kommer et vanskelig spørsmål:

Hva skal skje med de russiske soldatene som ligger igjen på slagmarken? På «dødens tog» i hovedstade­n fraktes lik fra Kyiv, Tsjernihiv og Kharkiv. Fra sistnevnte er det ventet at langt flere lik kan fraktes i den kommende tiden. På fredag skrev tenketanke­n Insitute for Study of War (ISW) at Ukraina ser ut til å ha vunnet slaget om landets nest største by. Russland har «sannsynlig­vis bestemt seg» for å trekke seg tilbake fra Kharkiv, ifølge ISW.

Årsaken er Ukrainas motangrep og mangel på russiske forsterkni­nger. I slagets etterspill ligger flere russiske soldater igjen på slagmarken. Og flere av dem sendes hit til Kyiv fra Kharkiv.

Siste stopp? Det forteller oberst Volodymyr Liamzin til Aftenposte­n. Han følger med på mannskapen­e som baerer likene inn i kjølevogne­n. Fredag fikk de syv til. Totalt er det cirka 200 lik her nå, ifølge Liamzin.

– Hvor lenge skal de døde oppbevares her?

– Så fort russerne bestemmer seg for å ta likene bort, vil vi levere dem. Så langt er det ikke bestemt hvor lenge de skal vaere her.

Han venter at flere lik vil fylle togvognene fremover – og ikke bare fra Kharkiv.

– Det er mange flere lik. Nylig fant etterforsk­erne våre rundt 12 lik i Kyiv-regionen. Og det er mange flere, forteller Liamzin.

Tusenvis av Russlands soldater er allerede lagt i russisk jord. Aftenposte­n har tidligere verifisert begravelse­ne til over 800 av dem. Men så langt har ikke regjeringe­n til Russlands president Vladimir Putin vist interesse for å få tilbake soldatene som ligger halvfrosne i dødens tog, ifølge ukrainske myndighete­r. Dette utsagnet er ikke verifisert fra uavhengig

❝ Så fort russerne bestemmer seg for å ta likene bort, vil vi levere dem Volodymyr Liamzin, oberst i Ukrainas haer

 ?? ?? U I disse togvognene i Kyiv oppbevares likene etter russiske soldater som ble liggende igjen på slagmarken. Alle foto: Gina Grieg Riisnaes
U I disse togvognene i Kyiv oppbevares likene etter russiske soldater som ble liggende igjen på slagmarken. Alle foto: Gina Grieg Riisnaes
 ?? ??
 ?? ?? U Et lik baeres inn i en kald togvogn.
U Et lik baeres inn i en kald togvogn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway