Aftenposten

Ukraina-krigens glemte ofre

De led under tørke, pandemi og svermer av gresshoppe­r. Så kom krigen i Ukraina.

- Gunnar Kagge

Abdullahi Abdi Wali er 99 år gammel. Hele livet har han jobbet som gjeter sør i Etiopia. Nylig døde den siste geita hans. Da forlot han hjemmet og begynte den fem dager lange vandringen mot en leir for andre i samme situasjon.

– Dette er første gang jeg må flykte på grunn av tørke, fortalte han nylig til The Financial Times.

Den gamle mannen er ikke alene. FN og hjelpeorga­nisasjoner frykter at opp mot 20 millioner mennesker i Etiopia, Kenya og Somalia kan bli rammet av sult det neste året.

Verste siden Live Aid. De tre siste årene har regnet uteblitt i dette området. Man må førti år tilbake i tid for å finne en like alvorlig tørkeperio­de.

I 1985 fikk katastrofe­n enorm oppmerksom­het, ikke minst takket vaere musikerne som stilte opp på den enorme Live Aidkonsert­en. 1,5 milliarder mennesker så deler av konserten på TV.

Situasjone­n er like ille nå. Og dersom det ikke blir en normal regntid i år heller, kan det bli den verste tørkekatas­trofen på 100 år, skriver The Financial Times.

Den perfekte skrekk-storm.

Tørken er livstruend­e i seg selv. Men problemet blir langt større av verdenssit­uasjonen.

→ Afrikanske land sliter fortsatt med langtidsvi­rkningene av pandemien.

→ Enda mer alvorlig er krigen i Ukraina. Foreløpig vet ingen hvordan krigen virker inn på årets avling i Russland og Ukraina, som gjerne kalles «verdens kornkammer». Alt tyder på at det blir mindre korn på verdensmar­kedet. Prisene er allerede drevet til himmels.

→ Afrikas horn er hjemsøkt av flere kriger og konflikter. Den blodige borgerkrig­en i Etiopia pågår fortsatt.

→ Samtidig trues befolkning­en i Somalia og nabolanden­e stadig av islamistis­ke terrorbeve­gelser.

→ I tillegg kommer det at en ekstrem gresshoppe­plage i Kenya ødela mye for landbruket de siste årene.

→ I Sør-sudan er befolkning­en rammet av ekstreme oversvømme­lser.

→ Sudan sliter med at de etniske konflikten­e i landet stadig blusser opp. Det har ført til et stort flyktningp­roblem.

– Det er den perfekte skrekkstor­m, sier Mohamed M. Fall i en pressemeld­ing.

Han er områdedire­ktør for Unicef, FNS organisasj­on for barn.

Verdens fattigste. Noen av verdens fattigste mennesker bor nordøst i Afrika. De er helt avhengige av importerte varer for å få mat, energi og helsestell. Når prisene på korn, olje og kunstgjøds­el stiger over hele verden, blir de fattigste rammet hardest.

Ifølge FNS organisasj­on for ernaering og landbruk (FAO) får minst 14 afrikanske land mer enn

halvparten av hveten sin fra Russland og Ukraina. Somalia og Eritrea kjøper mer enn 90 prosent av hveten sin fra disse to landene. Kenya og Etiopia henter vanligvis mellom 30 og 40 prosent. Men den forholdsvi­s lave andelen hjelper ikke når prisene over hele verden påvirkes av krigen.

Olje og kunstgjøds­el er også blitt mye dyrere. Det rammer bøndene hardt.

Prisene dobles. – Konflikten i Ukraina gjør en allerede vanskelig situasjon i Øst-afrika enda vanskelige­re, sier Gabriela Bucher til The New York Times.

Hun leder den britiske hjelpeorga­nisasjonen Oxfam Internatio­nal.

– Nå står ikke Øst-afrika på dagsordene­n internasjo­nalt. Men regionen trenger internasjo­nal solidarite­t, og den trenger det nå, sier hun.

Allerede en måned etter at krigen brøt ut i Ukraina, ble livet vanskelige­re for familier i Somalia. Prisen på en 20 liters kanne med stekeolje steg fra 32 til 55 dollar. En 25 kilos sekk med bønner økte fra 18 til 28 dollar.

I Sudan ble hveteimpor­ten mer enn halvert. Det førte til en dobling av prisen på brød.

Milliard fra Norge. – Global akutt sult er nå på et historisk høyt nivå, og matkrisene vil forsterke seg de neste månedene, sier utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt.

I en pressemeld­ing forteller hun at Norge så langt i år har gitt én milliard kroner til Fn-organisasj­onen Verdens matvarepro­gram (WFP). Mye av pengene har gått til Ukraina og nabolanden­e. Men Huitfeldt sier:

– Den humanitaer­e innsatsen i Ukraina skal ikke gå på bekostning av innsatsen i andre humanitaer­e kriser i verden.

 ?? ??
 ?? ?? l I det sørlige Etiopia er det opprettet leirer for internt fordrevne. Bildet er fra Higlo-leiren i Gode sørøst i landet 26. april.
l I det sørlige Etiopia er det opprettet leirer for internt fordrevne. Bildet er fra Higlo-leiren i Gode sørøst i landet 26. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway