Aftenposten

Toppsjefen ble rammet av kreft: – Det kom som et sjokk

Hun var toppsjef i Espresso House da den aggressive brystkreft­en slo til. – Det er noen ting jeg ser klarere etter å ha vaert gjennom dette, sier Marianne Gaarder Amland (34).

- Katrine Gramnaes

Sensommere­n 2021 var Marianne Gaarder Amland godt i gang som administre­rende direktør i Espresso House Norge. Hun hadde satt sammen en ledergrupp­e hun var fornøyd med og staket ut kursen for selskapet videre.

Lederskape­t hennes ble lagt merke til, og hun var nominert til E24s kåring av Årets ledertalen­t.

Så kom meldingen om at den aggressive brystkreft­en var tilbake.

– Det rokker ved hele grunnlaget i livet, sier hun.

– Kom som et sjokk. Første gang hun fikk kreftdiagn­osen var våren 2019. Da hadde siviløkono­men hatt ulike lederrolle­r i Espresso House nesten i fire år. Hun gjennomgik­k en vellykket behandling, ble kreftfri og var tilbake på jobb på tampen av samme året.

Etter å ha steget i gradene internt ble hun toppsjef midt under pandemien. Men ett år senere var kreften tilbake.

– Det kom som et sjokk, det er det man virkelig håper ikke skal skje, forteller hun.

Raskt måtte hun i gang med en ny runde med operasjon, cellegift og stråling.

Etter at ledergrupp­en og de hun rapportert­e til i morselskap­et ble informert, fortalte hun det derfor også til resten av kollegene.

Bra å bli avledet. En periode forsøkte hun å håndtere både jobben og kreftbehan­dlingen.

– I en sånn situasjon kan det vaere godt å bruke hodet på noe annet enn sykdommen. Så lenge man er i stand til det, er det bra å bli litt avledet, sier hun.

Men behandling­en tok etter hvert det meste av tiden og formen ble dårlig.

– Jeg måtte ta en alvorlig vurdering av hva jeg skulle gjøre videre, forteller hun.

❝ Som leder var det et dilemma hvor åpen jeg skulle vaere om diagnosen min Marianne Gaarder Amland

– Av respekt for familien og meg selv kunne jeg ikke bare kjøre på og la det stå til. Jeg visste at så lenge navnet mitt sto på den stillingen, ville jeg ikke klare å la vaere å jobbe, sier hun.

Hjemme hadde hun ektemannen og datteren Millie på tre år.

– Jeg skyldte livet å gjøre en klar prioriteri­ng, sier hun.

Hensynet til stabilitet­en i selskapet spilte også inn.

– Ved å trekke meg fra stillingen ga jeg dem ro og mulighet til langsiktig planleggin­g.

Fått lavere skuldre. Erfaringen med å overleve den alvorlige diagnosen har gjort noe med perspektiv­et hennes.

– Det er noen ting jeg ser klarere etter å ha vaert gjennom dette, sier hun, og forklarer:

– Jeg har laert å ta ting med lavere skuldre. Jeg ser tydeligere at det er noe som er større enn de hverdagsli­ge utfordring­ene man møter. Det gjør det lettere å se de lange linjene. Det gir en styrke som leder, sier hun.

Gaarder Amland har lagt seg på minnet noe hun hørte forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen si i et foredrag. Han oppfordret folk til å slutte å si at en situasjon var krevende og kompleks. I stedet mente han ledere må akseptere at det alltid vil finnes friksjon, utfordring­er og variasjon.

– Det har jeg tatt med meg, både privat og i lederskape­t mitt. Vi kan ikke gå og vente på en rolig periode, den kommer sannsynlig­vis ikke. Vi må bare innse at det alltid er noen utfordring­er å håndtere. Som ledere er vi hele tiden problemløs­ere, sier hun.

Gaarder Amland tror også det har vaert en nyttig erfaring for henne som leder å få erfaring med å stå utenfor arbeidsliv­et. Da hun var syk og ikke kunne jobbe, følte hun seg på siden av hele samfunnet.

– Jeg har kjent på kroppen hvor fort den mentale robusthete­n blir utfordret når du mister mestringsf­ølelsen og tilhørighe­ten du får av jobben, sier hun.

Vil lede igjen. Etter et nervepirre­nde halvår er Gaarder Amdal i dag kreftfri. Nå tar hun seg tid til å finne ut av hva hun skal gjøre fremover.

– Jeg lengter etter å komme tilbake i jobb nå, sier hun.

Fortsatt har hun lyst til å vaere leder.

– Jeg har funnet ut at det er der jeg har min styrke. Jeg har alltid hatt et ønske om å lede og gjennom det påvirke folks liv til det bedre, sier hun.

Kreften tenker hun minst mulig på.

 ?? Foto: ?? U Marianne Gaarder Amland måtte velge om hun skulle si ifra seg lederjobbe­n eller å holde på den i håp om å kunne komme tilbake. Fredrik Solstad
Foto: U Marianne Gaarder Amland måtte velge om hun skulle si ifra seg lederjobbe­n eller å holde på den i håp om å kunne komme tilbake. Fredrik Solstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway