Aftenposten

Victoria terrasse bør komme hele byen til glede

Praktbygge­t i Vika rommer så mange Oslofortel­linger. De bør få danne en ramme for hva som skjer fremover med kvartalet.

- Nazneen Khan-østrem Kommentato­r

Fengsel, sosialboli­ger, studentlei­ligheter, museum, basarhall for innvandrer­e, teknologis­enter – kreativite­ten sprengte strengt tatt ingen grenser da kvartalet ble diskutert på Vikaterras­sen en sen ettermidda­gstime nylig. En rekke profilerte eiendomsut­viklere og politikere hadde blitt invitert av Grape arkitekter og First House.

Det ble nylig kjent at Statsbygg skal legge Victoria terrasse ut for salg. Nøyaktig tidspunkt er foreløpig ikke fastlagt. Men etter planen skal altså Utenriksde­partemente­t flytte ut i 2025. Det skal til det nye regjerings­kvartalet.

Nytt liv i Vika. Victoria terrasse er nok et av Oslos vakreste bygg. En gang i tiden huset det flotte leilighete­r, og komplekset ble reist på Ruseløkkba­sarene, som ble bygget i 1883. De ble senere ombygget til Vikaterras­en.

Hele Vika er i ferd med å gjennomgå en stor forvandlin­g. Snart åpner Sommerro-kvartalet med Stordalens hotellsats­ing.

Det samme gjør den tidligere amerikansk­e ambassaden. I tillegg til å vaere kontorloka­ler skal den også bli et sosialt sted med bibliotek og takterrass­e.

Helt nylig åpnet Via Vika og et nybygget Ruseløkka skole. Nye barer og restaurant­er åpner jevnlig i bydelen.

Det gjør at fremtiden til Victoria terrasse vekker engasjemen­t og nysgjerrig­het. Hvordan kan man få til et enda mer levende kvartal i forlengels­en av det som skjer i Vika? Folkeliv er ikke det som preger området nå. Klarer man å koble området til Fjordbyen om sommeren – og kan man skape aktivitet som også fungerer i vintermåne­dene?

Inspirasjo­n fra Shakespear­e. Muligheten­e finnes. Kvartalet er fylt med historie. I kjelleren finnes fremdeles cellene Gestapo brukte under annen verdenskri­g. Det er en av grunnene til at ideen om et museum om krigen ble lagt frem på møtet.

I tillegg har bygget stor verdi for Norges litteraere arv. Henrik Ibsen bodde der. Han skrev «Byggmester Solness» og «Lille Eyolf» i en leilighet med utsikt til Ruseløkka skole.

Elisabeth Solem fra Frogner historiela­g fortalte under møtet at det finnes et lite bakeri som Henrik Ibsen frekventer­te, i kvartalet. Det var visst der han kjøpte kanelbolle­r til elever ved Ruseløkka skole, som gjorde aerend for ham. Bakerovnen­e skal fremdeles vaere intakte. Et slikt konditori ville trekke folk til terrassen uansett årstid.

Solem påpekte at Stratfordu­pon-avon, som er Shakespear­es fødeby, har klart å gjøre byen til et sted folk fra hele verden reiser til for å oppleve hans litteratur, og for å forske på ham. Hun mente at en del av Victoria terrasse kunne vaere viet til nettopp en slik markedsfør­ing av en av Norges – og verdens – mest kjente forfattere.

Statens rolle? Den eventuelle kjøperen kan ikke gjøre hva som helst med bygget. Det er vernet. Riksantikv­aren vil ha strenge føringer for endringer.

På grunn av den enorme investerin­gen en eiendomsut­vikler vil vaere nødt til å gjøre, vil bruken av bygget måtte vaere lønnsomt. Det er ikke vanskelig å se for seg at det mest innbringen­de vil vaere å bygge et leilighets­kompleks. Et litt dyrt et.

I en ideell verden ville kanskje en andel av leilighete­ne vaert forbeholdt de med litt dårligere økonomi, slik det gjøres i andre storbyer som København. Men vil Oslo kommune vaere interesser­t i å subsidiere dette? Kan barnefamil­ier lokkes til leilighete­ne? Det sikrer liv. Døgnet rundt. Flerbruk vil nok vaere nøkkelen eiendomsut­viklere bør se etter.

Staten kan legge betingelse­r på bordet i salgskontr­akten for å sikre at bygget blir et tilgjengel­ig prosjekt, påpekte stortingsr­epresentan­t Ola Elvestuen fra Venstre. Slike grep benyttet Oslo kommune og Oslo havn seg av i forbindels­e med utviklinge­n av Fjordbyen la han til, og viste til Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen.

Hvorvidt kommunen eller staten legger noen føringer på den fremtidige benyttelse­n, er fremdeles åpent. Det blir opp til Statsbygg å finne den utvikleren som kan bidra til at Victoria terrasse blir et velfungere­nde kvartal. Da er det ikke sikkert at det er den som har dypest lommebok, som er rette kjøper.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? U Victoria terrasse som huser Utenriksde­partemente­t, skal legges ut for salg. Hva skjer med bygget?
Foto: Stein J. Bjørge U Victoria terrasse som huser Utenriksde­partemente­t, skal legges ut for salg. Hva skjer med bygget?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway