Aftenposten

Fire nyttige råd før du flytter plantene ut for sesongen

– Sterk sol og vind kan ta livet av planter og blomster på kort tid, sier gartneren.

- Terje Andersen

Mai betyr at du mange steder i landet kan begynne å plante ute. Men ikke alt kan settes ut samtidig, og du må fortsatt vaere påpasselig med temperatur og solmengde.

– På denne tiden er deler av landet midt i sesongen for å plante ting ut, sier Marianne Utengen, gartner og fagansvarl­ig i Det norske hageselska­p.

Men variasjone­ne i temperatur er store. Utengen anbefaler derfor å følge svaert godt med på vaermeldin­gene når du begynner å flytte ting ut.

– Det er kjempestor­e svingninge­r fra sted til sted. Tidlig i sesongen skal det veldig lite til før det går galt. En enkel frostnatt kan vaere nok til å ødelegge.

Trekken er en velkjent trussel mot helsen, så også i planterike­t.

– Sterk sol og vind er ikke bra når vi planter ut. Trekken drar fuktighet rett ut av plantene, sier Utengen.

Vekster som er dyrket innendørs, må derfor gradvis herdes når de flyttes ut, slik at plantene danner tykkere hud og blir mer robuste.

– Velg en overskyet dag, for å unngå at plantene blir brent. Sett de eventuelt i skyggen og unngå vinden. En fiber- eller akrylduk selges på de fleste hagesentre og kan vaere nyttig mot både sol og vind.

Mange steder i landet kan mai fortsatt gi frostnette­r selv om det er varmt om dagen. Utengen anbefaler å flytte plantene inn igjen om natten den første uken.

– Jo lengre du gidder, desto mykere blir overgangen for plantene. Én uke bør vaere nok. Er du blant dem som har dyrket frem veldig mye, er det uaktuelt å flytte ting ut og inn. Da bør det settes i ly mot sol og vind både dag og natt.

Tips

Planter som har tykke, laeraktige, grålige eller hårete blader, er planter fra solområder. De kan du sette i solen etter herding. Eksempler på dette er pengeplant­er, yucca, voksblomst, kaktus og rosetter.

Planter med tynne, flate og store blader, ofte på lange stilker, er designet for å fange opp lys. Utengen sier det ofte betyr at planten opprinneli­g vokser på skogbunnen. Disse bør ikke stå i solen, men plasseres i skygge eller delvis skygge. Eksempler er monstera, gullranke og fredslilje.

Gjennom senvinter og vår er det dyrket mange grønnsakpl­anter rundt i norske vinduskarm­er. Disse må du vaere mer tålmodig med, mener Utengen.

– Det som skal i veksthuset, er en egen kategori. Arter som tomat, agurk, aubergine, paprika og chili skal rett ut i veksthuset og ikke vaere utendørs.

Hun påpeker at saerlig agurk er svaert varmekreve­nde. Plantes den ut for tidlig, vil den dø.

– Også noe av det som skal plantes i kjøkkenhag­en, venter jeg med. Gresskar, squash og mais er tandre planter. Disse flytter jeg ikke ut før i første eller andre uke i juni.

Utengen understrek­er at sommerblom­ster og grønnsakpl­anter som kjøpes på hagesenter, allerede er herdet og kan settes rett ut. Men de må plantes om i jord i potter, kasser eller bed.

– Om noe bare står i den lille plastpotte­n den kommer i, kan en formiddag i solen vaere nok til at planten dør. Tar du av potten, ser du at planten ofte er full av røtter. Gi dem bedre plass og mer å vokse i.

Hun anbefaler derfor å velge potter eller kasser som kan romme mye jord, som igjen vil holde lengre på fuktighete­n. Det som plantes i bed på bakken, får gjerne nok fuktighet uten å måtte vannes så mye.

– Jo større potte, desto bedre er det for plantene. En plante som lever på marginale forhold med lite vann og naering, får ofte lus. Folk med balkong bør huske at det er mer vind i høyden, og det tørker ut jorden raskere.

Utengen anbefaler også å velge materiale på potter og kasser med omhu, isaer på solrike plasser.

– Det er populaert med kasser laget av stål. Men disse kan bli svaert varme i solen. Planterøtt­er liker å ha det varmt, men det er en grense.

Grønne stueplante­r kan også få dekorere uterommene våre. Men også her, må du se an vaerforhol­dene.

– Mange stueplante­r har tropisk opphav. Disse trenger varmere vaer før de kan flyttes ut. Også disse må herdes og settes ut gradvis, sier Utengen.

For selv om de får sol gjennom vinduet, får de ikke Uv-stråling. Dermed kan også planten bli solbrent om den settes rett ut i stekende sol. Begynn forsiktig med noen timer i starten, og øk tiden gradvis.

– Jeg tenker at én ukes herding bør holde, dersom man bruker fiberduk. Men det er smart å følge med litt. Hvis planten tydelig mistrives etter en uke, er kanskje plassen feil. Det kan vaere vind eller annet. Flytt den eller sett den inn igjen.

Utengen understrek­er at ikke alle grønne planter tåler å stå i sterk sol. Hun anbefaler å kjenne godt på bladene før du plasserer grønne planter ute (se tips). Grønne planter bør få stå lunt.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? U En duk i fiber eller akryl er nyttig for å beskytte vekstene mot vind og sterk sol i begynnelse­n av sesongen, påpeker Marianne E. Utengen.
Foto: Morten Uglum U En duk i fiber eller akryl er nyttig for å beskytte vekstene mot vind og sterk sol i begynnelse­n av sesongen, påpeker Marianne E. Utengen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway