Aftenposten

Kjønnsfors­kjellene blir tydeligere når den ene i et parforhold blir syk

Menn og kvinner gjør ikke de samme prioriteri­nger når de er syke.

- Line Marie Warholm Psykologsp­esialist og skribent

Faedreland­svennen brakte i forrige uke nyheten om at Arbeiderpa­rtiets Adriana Ruiz raser etter Demokraten­es Alf Alberts beskrivels­e av kvinner som det svake kjønn. Under et møte i organisasj­onsutvalge­t i Kristiansa­nd skal Albert ha uttalt: «Ellers konstatere­r jeg at sykefravae­ret har gått ned lite grann fra 5,3 til 5,2. (...) Men jeg må jo fremheve det sterke kjønn som hadde et sykefravae­r på 3,3, mens det svake kjønn 6,6. Så dere jenter, der har dere en utfordring å ta tak i denne forbindels­e.»

Sykefravae­r er komplisert, og når politikere kan komme med slike uttalelser er det nødvendig å trekke frem noen nyanserend­e perspektiv­er.

Albert gjør tre feil når han trekker sine slutninger:

→ Han snakker til «jenter» som én homogen gruppe.

→ Ordvalget insinuerer at kvinner ikke ønsker å gå på jobb.

→ Han viser manglende forståelse for dynamikken i en familie.

Tar flere oppgaver i hjemmet. Det er det siste punktet jeg vil si litt om. Det er foreslått mange grunner til at kvinner har høyere sykefravae­r enn menn. Deriblant trekkes frem at kvinner fortsatt gjør mer husarbeid enn menn, at de har ekstra stressbela­stning i form av å føle seg ansvarlig for planleggin­g og organiseri­ng at familieliv­et (også kalt det tredje skiftet) og har større omsorgsopp­gaver enn menn, for eksempel for egne foreldre og svigerfore­ldre (det fjerde skiftet).

Når den ene i parforhold­et blir syk, gjør det noe med hele familien. Og ofte blir kjønnsfors­kjellene mer tydelige.

Min erfaring fra terapiromm­et er nemlig at det ikke alltid er den sykmeldte som er syk. Eller som var syk først. Bak mang en sykmeldt kvinne, ligger en syk mann.

Som psykolog har jeg gjennom årene hatt mange sykmeldte på mitt kontor. Og selv om jeg gjør samme feil som Albert ved å sette kvinner og menn i hver sin bås, vil jeg likevel våge å beskrive noen trekk som går igjen.

Helt forenklet kan vi si at når kvinnen sykmeldes, faller straks flere oppgaver knyttet til barna og hjemmet på henne. Når hun likevel ikke er på jobb kan hun vel bli med på den tannlegeti­men, sørge for servicen på bilen og handle inn til barnebursd­agen?

Kvinnen, som allerede har dårlig samvittigh­et for å vaere sykmeldt, sier ja selv om hun ikke orker. Derfor blir veien tilbake på jobb ekstra lang: Det tar lengre tid å bli frisk fordi hun ikke setter grenser hjemme, og i tillegg har hun nå flere oppgaver slik at kapasitete­n hun har igjen til jobb er mindre enn før.

Enig i at kvinner må ta tak. Det er ikke nødvendigv­is slik at kvinner er taprere enn menn når de er syke. Men for den typiske mannen blir det viktig å holde prestasjon­snivået oppe på jobb på tross av sykdom. Og noen ganger går det på bekostning av familien. Han presser ut den siste rest av krefter for så å kraesjland­e på sofaen når han kommer hjem.

Basert på historiene fra terapiromm­et vil jeg komme med et innspill i tenkningen rundt sykefravae­r. Jeg er enig med Albert i at kvinner må ta tak: Ta deg selv på alvor når du er syk, og bruk sykmelding­en til å bli frisk, ikke til å bidra ekstra mye hjemme.

Og så håper jeg at jeg snart får å se den kvinnen som klarer å sykmelde seg fra det tredje og fjerde skiftet før hun sykmelder seg fra jobb. Men da må det faktisk vaere en «vikar» som tar over hjemme. Så her er det litt å ta tak i for mennene også.

❝ Helt forenklet kan vi si at når kvinnen sykmeldes, faller straks flere oppgaver knyttet til barna og hjemmet på henne

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway