Aftenposten

Fakta. Helsedirek­toratet om skjermtid

-

Helsedirek­toratet oppfordrer nok en gang til å kutte ned skjermtide­n. Men problemet kan ikke løses av hver enkelt på individniv­å. Vi trenger politiske løsninger, og vi trenger dem nå.

I dag er ungdommers sosiale møteplasse­r flyttet online. De har ikke lenger et reelt valg når det står mellom det å henge med, og det å logge av.

For det er på nett det skjer. Chatting, videoer, konsumerin­g, mobbing, flørting. Slitsomt nok da det foregikk i friminutte­t på skolen. Men i dag tar denne digitale «skoledagen» aldri slutt.

For mye ansvar. Mange av appene ungdom bruker, er spesialdes­ignet for å trekke brukerne tilbake. Og venner forventer svar, «streaks» på Snapchat eller likes. Verden beveger seg i et voldsomt tempo. Om man skal henge med, må man kobles på.

Da er ungdommen i algoritmen­es klør. Det er for mye ansvar på smale skuldre.

Du som leser dette, er kanskje voksen. Du har sett en verden før Some. Du har noen tanker om hvilke liv du vil leve. Likevel dras du kanskje tilbake til skjermen, til tross for alle dine modne ressurser. Tenk på deg selv da du var 14 år. Hvor ung og usikker, hvor hektet på bekreftels­e du var.

Hva skjer når man er ung og tvunget inn i en verden som bruker ditt behov for bekreftels­e til å tjene penger? Hva når rammene for suksess i en ungdoms liv er skrevet i kildekoden til Instagram?

Oppmerksom­heten og livsgrunnl­aget ditt brukes for å utvinne data. Data som blir til annonser. Av apper som vet når du er glad, trist eller lei deg. Appene er ikke onde, men de må tjene penger. Det gjør de på annonser.

Foregangsl­andet Norge. Norge er et foregangsl­and når det gjelder regulering av markedsfør­ering. Derfor er det absurd at vi ikke beskytter ungdom bedre på sosiale medier.

Vi som samfunn må ta ansvar. For vit at det er et faktum at den mest attraktive markedsgru­ppen, den algoritmen­e er mest opptatt av å treffe, er de unge. Slik er de mest sårbare, de som er mest opptatt av å bli likt av alle andre, de mest påvirk

Denne uken kom Helsedirek­toratet med nye råd om skjermtid for barn og unge i alderen 6–17 år:

→ Spesiell oppmerksom­het bør rettes mot passiv skjermtid på fritiden. Med det menes tid foran TV, nettbrett, PC eller mobiltelef­on som innebaerer lite eller ingen form for fysisk aktivitet, bevegelser eller samhandlin­g.

→ Aktiv skjermbruk, eksempelvi­s spill som innebaerer aktivitet, spill hvor man utforsker omgivelsen­e eller spill som er kognitivt utfordrend­e, vil ikke omfattes av dette rådet.

→ Begrensnin­ger bør ikke gå ut over pedagogisk bruk av digitale laeremidle­r. bare, tvunget inn på en arena der uregulerte krefter kniver om deres oppmerksom­het.

Unge i dag mister muligheten til kontroll over oppmerksom­heten sin. Over tid, livsvalg og identitet. Nå må vi handle.

Politikern­e kan ikke lenger få hevde at problemet er langt borte i Silicon Valley, og at vi ikke forstår eller kan gjøre nok. For at digitalise­ringen skal vaere et gode, trenger vi tydeligere politiske løsninger på skolenivå.

I tillegg trenger vi en styrket opplaering. Det klassiske nettvettet er utdatert i en konstant oppdatert verden.

Politikern­e har sviktet. Vi må ta på alvor at innholdet på smarttelef­onen er krevende å håndtere. For krevende for unge mennesker med behov for tilhørighe­t og relasjoner. Vi beskytter voksne fra mye, barn fra mer. Men her har politikern­e sviktet.

Friheten til egen oppmerksom­het og tid må gå foran friheten til smarttelef­oner for de unge. Politikern­e må forstå at det å logge av, er et valg som må tas i fellesskap. Våger foreldre eller ungdom å ta valget alene, blir det tyngre å baere. Det er da man ender opp isolert.

For ungdom betyr det at aldersgren­ser på sosiale medier må settes, respektere­s og håndheves tydeligere. I tillegg må grunnskole og FAU gå sammen for å lage

måter ungdom kan henge med på samtidig som man får frihet til sin egen oppmerksom­het.

Argumentet for å la åttendekla­ssinger gå rundt med dopaminsku­dd i lommen, er at ungdom på et tidspunkt kommer til å leve i en digital verden, og at de ikke kan skjermes fra den, men må laeres opp i digitale ferdighete­r.

I beste og i verste fall. Slik laereplane­n ser ut nå, er det overhodet ikke nok. Nettvett er én ting. Å vaere kritisk er en annen. Dessuten har vi en hel industri som gir blaffen så lenge de kan sende nok en annonsør din retning.

Ungdom må få opplaering i digitalt selvforsva­r. Hvorfor personvern­sinnstilli­nger ikke er irriterend­e, men viktige. Vi må forklare hvordan en hel økonomi går rundt av at du ser på nok en Tiktok-video, og at det derfor ikke er tilfeldig at du ser akkurat den videoen.

Det er et faktum at ungdommer er mer påvirkelig­e enn resten av befolkning­en. Derfor bør man vaere ekstra føre var.

Ansvaret for å gi ungdom frihet til egen oppmerksom­het kan ikke legges på den enkelte ungdom eller foreldrene deres. Det vil i beste fall vaere å forsterke skiller mellom mennesker. Det vil i verste fall vaere å selge en generasjon til høystbyden­de annonsør.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? U Det er absurd at vi ikke beskytter ungdom bedre på sosiale medier, skriver debattante­n.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB U Det er absurd at vi ikke beskytter ungdom bedre på sosiale medier, skriver debattante­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway