Aftenposten

Vipers tok sin femte strake Nm-tittel: – Grei skuring

Vipers Kristiansa­nd herjet og vant 38-20 over Molde i NMfinalen for kvinner i håndball lørdag. Det var klubbens femte cuptriumf på rad.

-

tte scoringer fra Ragnhild Valle Dahl og Nora Mørk, samt sju fra Sunniva Amalie Naes Andersen, hjalp seriemeste­r Vipers til et nytt trofé.

Valle Dahl er selv fra Molde, og etter kampen la hun ikke skjul på gleden av å slå laget fra hjembyen.

– Det var grei skuring. Vi slet litt i starten, men så ble det komfortabe­lt til slutt. Jeg kan ikke lyve, det smaker litt ekstra godt, sa hun til TV 2.

Kristiansa­nd-laget kjemper også om seier i sluttspill­et, der de møter nettopp Molde i semifinale­n. Lørdag startet Molde kampen godt anført av toppscorer Mona Obaidli med ni mål. Hun kunne likevel ikke hindre laget i å tidvis bli overkjørt av suverene sørlending­er.'

– Det var gøy, men det er jaevlig kjipt å tape. Jeg føler ikke vi er så mye dårligere enn Vipers, sa Obaidli.

Yppet seg. Den første tittelen Vipers vant var NM i 2017. Siden den gang har klubben vaert medaljegro­ssist og vunnet omtrent alt som er å vinne i hjemlig liga og cup, i tillegg til å hevde seg stort i Europa. Lørdag ble det ny jubel.

Mørk og resten av stjernene i Vipers har tatt seg forbi Grane Arendal, Larvik, Storhamar og Fana tidligere i NM.

Molde åpnet kampen med godt tempo og ledet etter fem minutter. Deretter våknet Vipers og tok styringen. De ledet med 22-8 til pause, en føring de aldri ga fra seg på vei mot gullsukses­s og den femte Nm-tittelen på rad.

Annen omgang ble hakket jevnere, men Molde var sjanseløse på å hente inn 14-målsledels­en fra 1. omgang.

Kjemper på flere fronter. Lagene møttes for kun tre dager siden i den første semifinale­n i sluttspill­et. Molde tar imot Vipers til returoppgj­øret 18. mai.

Der må romsdaling­ene opp noen hakk om de skal greie å komme tilbake mot det norske mesterlage­t i best av tre-serien.

Vipers kjemper dessuten om seier i årets mesterliga, der de møter franske Metz i semifinale­n 4. juni. Györ og Esbjerg møtes i den andre semifinale­n. Totalt vil det vaere over 20 norske landslagss­pillere i aksjon i «Final4» for kvinner. Metz er eneste semifinali­st uten norske spillere.

Finalen spilles dagen etter. Sørlending­ene er tittelfors­varere i den gjeveste europacupe­n.

Stig-tore Moen Nilsen herjet for Elverum og scoret tolv mål i oppgjøret. Elverum «snek» seg til finale med minst mulig margin da Drammen ble slått 32–31 i semifinale­n. Finalen var til tider like jevn, der lagene fulgte hverandre tett som hagl hele veien. Etter en dramatisk siste del av kampen var det til slutt Elverum som kunne strekke armene i vaeret.

Det var klubbens fjerde NMtittel på rad. De kom på 2.plass i 2016, og har siden løftet kongepokal­en tre ganger på rappen.

Det sto 19–19 til pause. Det brygget dermed opp til en svaert spennende 2. omgang, som forble like jevn lenge. Med sju minutter igjen skaffet Elverum seg den første tomålslede­lsen i omgangen og med det litt pusterom.

Det holdt til at laget som har spilt mesterliga­håndball denne sesongen kunne kontroller­e inn seieren på tampen.

Lørdagens oppgjør er trolig ikke den siste finalekamp­en mellom lagene. De er også i posisjon til å møte hverandre i sluttspill­et. Elverum er én seier unna mot Naerbø, mens ØIF kan avgjøre mot Drammen i neste kamp 20. mai.

❝ Jeg kan ikke lyve, det smaker litt ekstra godt Valle Dahl, Vipers Kristiansa­nd

lag. Oslo-klubben Koll hadde en ledig plass.

– Ifølge mine tidligere lagkamerat­er har de endret mening om det som skjedde på Krim. De var vennlige med oss da vi møttes igjen, men jeg er usikker på om det var genuint, forteller hun.

Lagleder for IL Koll, Øyvind Helmersen, forteller om en åpen og aerlig utøver som ble en berikelse for laget. I løpet havnet de på 198. plass av 315 lag, med Balabanova på ankeretapp­en.

– De prøvde å få en normal familiehel­g, hvor de kunne prøve å tenke på noe annet enn krig og elendighet, forteller Helmersen.

Balabanova har tidligere deltatt på tre verdensmes­terskap for det ukrainske landslaget.

– Orienterin­g har vaert livet og jobben min siden jeg var 13. Men det er ikke like lett nå, forteller Balabanova.

Med en ett år gammel sønn og en krig som herjer i hjemlandet, er det naturlig at orienterin­gen havner i andre rekke.

Et nytt liv. Da familien flyktet, ble Balabanova­s ektemann igjen i

Dnipro. På grunn av hans hviterussi­ske statsborge­rskap, har han ikke kunnet kjempe for det ukrainske militaeret. Men Pavel har hjulpet til på andre måter.

– Han hjelper oss med å vinne på sin måte. Han har et stort kontaktnet­tverk gjennom jobben i byen. Vi har organisert et sted der folk kan komme å bo. Han hjelper også med å kjøpe inn militaert utstyr som hjelmer og skuddsikre vester for våre venner.

Hun legger til at mange av vennene deres er sterke og flinke idrettsutø­vere.

– Noen av dem har til og med deltatt i OL.

Pavel fikk fri et par uker for å hjelpe med å få familien på plass i Sverige. På lørdag løp de begge orienterin­gsstafette­n i Sverige, sammen med deres to eldste sønner på 12 og 14 år.

Sist mandag sendte hun mannen tilbake til en ny etappe av krigen i hjembyen.

– Jeg gråt da mannen min dro. Å vaere adskilt er vanskelig for meg, men jeg forstår begrunnels­en hans for å vaere i Ukraina og deler hans syn på å hjelpe der man kan.

Hun vet ikke når returen til hjemlandet vil bli eller når hun ser Pavel igjen. I mellomtide­n prøver hun og barna å leve så normalt de kan.

– Når du trener eller løper konkurrans­er, kan det vaere en pause fra urovekkend­e tanker. Det er den beste medisinen, forteller hun.

Sammen med de tre eldste barna, har de en kjaerlighe­t for sporten. Der kan de prøve å få tankene bort fra alt det vonde.

– Man tror aldri at krig kan bli en realitet for deg. Det var et sjokk, og vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Nå lever vi et nytt liv, uten garantier, uten fremtidspl­aner.

Nå sitter hun igjen med håpet om at det vil gå bra, og prøver å smile så ofte hun kan.

Vidar vant foran arrangørkl­ubb Tjalve i kvinneklas­sen i Holmenkoll­stafetten lørdag. Gular vant for fjerde gang på rad etter en dramatisk avslutning for herrene.

Tjalve var på forhånd sett på som en av de aller største vinnerkand­idatene, og de hadde hekkeløper Amalie Iuel på siste etappe. Hun kunne imidlertid ikke stoppe Vidar fra å vaere først over målstreken.

Therese Johaug bidro sterkt til det med en god 7.-etappe.

Lørdag gikk startskudd­et for den første Holmenkoll­stafetten siden 2019. Koronapand­emien gjorde at de måtte avlyse på 2020 og 2021-utgaven av arrangemen­tet.

– Det var kjempegøy. Deilig å komme og løpe. Vi hadde et sterkt lag, og det er stappa med jenter som kan å løpe. Alle gjorde sitt beste, og det er alt man kan be om, sa Iuel til Direktespo­rt. (NTB)

Hødd ..................... 6 Eidsvold Turn ........ 6 Vålerenga 2 .......... 6 Gjøvik-lyn ............. 6 Alta ........................ 6 Kjelsås ................... 5 Ullensaker/kisa .... 5 Traeff ...................... 6 Tromsdalen .......... 6 Levanger ............... 5 Baerum .................. 6 Asker ..................... 5 Frigg ...................... 6 Brattvåg ................ 6 4 4

3 3 3 2 2 2 2 1 2

1 1 0

4 3 1

/30 Mjällby-ifk Värnamo (0-1) 1-1 Mål: 0-1 Oscar Johansson (6.), 1-1 Herman Johansson (90.)

AIK ......................... 8

Hammarby ............. 7

Malmö FF .............. 8

Häcken ................... 7

Mjällby .................. 8

Kalmar FF ............... 7

Djurgården ........... 8

Elfsborg ................. 7

Norrköping ............ 7

IFK Göteborg ......... 7

Sirius ...................... 7

Varberg .................. 7

IFK Värnamo ......... 8

Helsingbor­g .......... 8

Sundsvall ............... 7

Degerfors ............... 7 6 5 4 4 4 4 3 3 3 3 3 2 1

1

1 1 2 1

1 1 0 2 2 2 2 4 1

1 0 1 0 1 3 2 2 0 3 2 1 1 1 1 3

2

0 0 0 1

2 2 3 1 1 2 2 0 3

3 5 5 2 1 1 1 2 3 2 2 3 3 3 4 4

5

6 6 11- 2 10- 8

14-10 11-11 14-14 9- 3 10- 9 11-11 8- 8 9- 7 7-10

5- 9 6-12 6-17 107 134 83 139 96 105 12- 7 14- 6 7- 6 7- 6 5-11 4- 9 6-11

6-10

6-17 5-18 14 13

10 10 9 8 8 8 8 7 7 18 16 15 14 14 12 12 11 10 10 10 7 6

5

3 3

/22

 ?? Foto: Christoffe­r Andersen / NTB ?? U Nora Mørk og Vipers Kristiansa­nd slo Molde og ble norgesmest­er for femte gang på rad.
Foto: Christoffe­r Andersen / NTB U Nora Mørk og Vipers Kristiansa­nd slo Molde og ble norgesmest­er for femte gang på rad.
 ?? Foto: Christoffe­r Andersen/ntb ?? U Endre Langås og Elverum kunne juble for sin fjerde strake Nm-tittel lørdag.
Foto: Christoffe­r Andersen/ntb U Endre Langås og Elverum kunne juble for sin fjerde strake Nm-tittel lørdag.
 ?? Foto: Erik Borg ?? l Kontrasten­e er store for familien Balabanova. Denne helgen løp Olga Balabanova orienterin­gsstafett i Sverige. Mannen Pavel, var på permisjon fra militaer tjeneste og er nå tilbake i Ukraina.
Foto: Erik Borg l Kontrasten­e er store for familien Balabanova. Denne helgen løp Olga Balabanova orienterin­gsstafett i Sverige. Mannen Pavel, var på permisjon fra militaer tjeneste og er nå tilbake i Ukraina.
 ?? Foto: Martin Meissner, Ap / NTB ?? U Joachim Blichfeld (86) scoret hat trick for Danmark i Vm-åpningen mot Kasakhstan.
Foto: Martin Meissner, Ap / NTB U Joachim Blichfeld (86) scoret hat trick for Danmark i Vm-åpningen mot Kasakhstan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway