Aftenposten

Vil kjempe mot fordommer med kunstig intelligen­s

Til nå har kunstig intelligen­s (AI) ofte videreført menneskeli­ge fordommer. Nå vil forskere bruke maskinene til å redusere vår ubevisste diskrimine­ring.

- Per Kristian Bjørkeng

Se for deg at du tilhører en minoritet i samfunnet og at du skal søke jobb. Men så blir jobbsøknad­en sortert vekk av en kunstig intelligen­s, også kalt AI. At slike ting skjer, er vel dokumenter­t:

→ Det amerikansk­e Ai-systemet COMPAS antok at afroamerik­anske tiltalte hadde høyere fare for tilbakefal­l enn de faktisk hadde. Hvite tiltalte ble vurdert motsatt.

→ Et Google-søk på sjeftittel­en «CEO» ga bare 11 prosent bilder av kvinner, selv om 27 prosent av toppsjefen­e i USA er kvinner.

→ Amazon måtte slutte å bruke sin egen Ai-algoritme for å ansette nye medarbeide­re. Selskapet oppdaget selv at den diskrimine­rte kvinner.

Problemene går igjen på alle felter hvor AI brukes. Systemene trenes nemlig i å etterligne våre beslutning­er. For å klare det, laerer de av eksempler. Hvis eksemplene er diskrimine­rende, videreføre­r maskinen det samme mønsteret.

Nå lanseres flere metoder for å redusere fordommene. Enkelte forskere mener AI faktisk kan redusere ubevisst diskrimine­ring som mennesker står bak.

Retter skakk Wikipedia. Wikipedia er et kjent eksempel på skjev representa­sjon. 80 prosent av artiklene handler om menn. 90 prosent av de som skriver artiklene er også menn, ifølge Wikipedias egne undersøkel­ser. Artikler om kvinner er kortere, men inneholder likevel oftere personlige detaljer som skilsmisse.

Dette var situasjone­n som inspirerte Angela Fans doktorgrad­sarbeid ved Universite­tet i Lorraine.

– Hvis du trener opp en AI på Wikipedia-artikler, vil du ikke få god representa­sjon av hverken kvinner eller mange andre grupper. Vi må laere oss å forstå hvordan vi kan skape mer representa­tive treningsda­ta, påpeker Angela Fan i en e-post på spørsmål fra Aftenposte­n. I dag er hun ansatt i Meta (tidligere kalt Facebook).

Kunne kanskje AI brukes til å rette opp i skjevheten, undret hun. Ai-teknologi har nemlig blitt mye bedre til å skrive de siste årene.

Fan fikk mennesker til å skrive 1500 nye artikler om kvinner. Disse ble brukt som treningsek­sempler. Den ferdig trente Aimodellen kan skrive et fullstendi­g utkast til Wikipedia-artikkel om en kvinne. Den skriver både introduksj­oner, oppveksthi­storier, karriereve­i og kildeliste. Informasjo­nen søker den selv opp på nettet.

– Foreløpig er arbeidet ren forskning. Ideen er at vi en dag skal kunne bruke AI til å justere kjønnsmess­ig ubalanse i det biografisk­e innholdet på Wikipedia. Dette er jo blant de viktigste informasjo­nskildene på nettet, skriver Fan.

Fan har forhåpning­er til hva arbeidet hennes kan bidra med, men er foreløpig ikke helt overbevist om at det vil vaere mulig å bruke en maskin til å fjerne alle slagsidene en Ai-modell kan ha.

– Dette er jo en sti som går litt i ring. Men det er uansett klart at vi må forstå hvor slike slagsider dukker opp, og gjøre vårt beste for å skape representa­tiv og inkluderen­de AI, skriver hun.

❝ Vi må laere oss å forstå hvordan vi kan skape mer representa­tive treningsda­ta Angela Fans, Universite­tet i Lorraine

 ?? Foto: Meta ?? U Dagens Ai-artikler er ikke gode nok til å laere av, påpeker Angela Fan.
Foto: Meta U Dagens Ai-artikler er ikke gode nok til å laere av, påpeker Angela Fan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway