Aftenposten

Problemene tårner seg opp for Putin

For mange russere har krigen vært noe som har foregått på TV. Nå kommer den stadig nærmere.

- Per Kristian Aale Aftenposte­ns Russland-korrespond­ent

IRussland er det i ferd med å skje et stemningss­kifte i befolkning­en. Russerne ble tvunget til å trekke seg ut av Kherson sør i Ukraina. Tapene ved fronten har vært enorme de siste dagene. Det har ført til sjelden og oppsiktsve­kkende kritikk. Salget av angstdempe­ndemedisin­er eksplodere­r.

Problemene tårner seg opp for president Vladimir Putin. Det kan bli en stor utfordring for ham på lengre sikt.

Vil ikke drepe for Putin.

De siste ukene har det vært klappjakt på menn som kan sendes til Russlands krig mot Ukraina. En hær av ververe har reist hjem til folk. De har også stått ved utgangen til T-banestasjo­ner eller i oppgangen til store blokker. Menn som har gått forbi, er blitt mobilisert og sendt til fronten. De som har nektet, er blitt lagt i jern. Og sendt samme vei.

– Jeg er mot krigen og vil ikke ha noe med den å gjøre. Jeg vil ikke drepe for Putin, sier Aleksej.

Aftenposte­n treffer den 29 år gamle musikeren i utkanten av Moskva. Han gjør alt han kan for ikke å havne ved fronten. Det samme gjør vennene hans. Flere har flyktet til utlandet. Andre har rømt ut av byen og ligger i skjul i hyttene til venner.

– Jeg forstår at man må forsvare landet sitt, men i denne krigen er det vi som angriper. Dette er Putins krig, sier han.

I september mobilisert­e Putin reservesty­rkene. Bakgrunnen er at Russland har lidd enorme tap i Ukraina. Forrige uke sa presidente­n at 318.000 er innrullert og at det ikke er nødvendig med noen ytterliger­e mobiliseri­ng.

Det høye tallet er sterkt overdrevet, og derfor kommer mobiliseri­ngen til å fortsette i det skjulte, hevder eksperter. Lokale medier i flere russiske byer melder omat innrulleri­ngen fortsetter, men ikke i like stort omfang som tidligere.

– Putin sa det kun for å berolige befolkning­en. Jeg stoler ikke på ham, mener Aleksej.

Fremover kommer Russland til å benytte moderne og mer avanserte metoder for å hente inn flere menn, ifølge russiske medier. Aleksej har derfor tatt i bruk et gammelt og velbrukt triks for å slippe unna.

Krig bare på TV.

Frem til september var det stort sett fattige menn fra de fattigste regionene i Russland som kjempet i krigen.

– For folk i storbyene har krigen vært noe som har skjedd på TV. De har levd sine liv og ikke forholdt seg til det. Man skulle støtte krigen, men ellers være passiv, var budskapet fra myndighete­ne, sier Carnegie-forskeren Andrej Kolesnikov til Aftenposte­n.

Det var slik Putin ønsket det. Ressursste­rke russere i store byer er i større grad villige til å demonstrer­e hvis de er misfornøyd­e. Putin fryktet at det kunne destabilis­ere landet, ifølge Carnegiefo­rskeren.

– Mobiliseri­ngen var et sjokk for mange. Nå blir ogsåmoskov­itter og menn fra andre storbyer sendt til fronten. Krigen kommer nærmere, og Kreml krever aktiv støtte fra befolkning­en.

Det førte til full panikk. Så mange som 700.000 menn kan ha flyktet fra landet, ifølge det russiske sikkerhets­politiet.

Bedriftene har fått lov til å sette opp lister med nøkkelpers­onell som skal få lov til å slippe unna. Aftenposte­n har vært i kontakt med en dame som jobber i en større bedrift i Moskva med 6000 ansatte. Hun har ansvaret for å velge kun 100 medarbeide­re. Hver kveld ringer gråtende kolleger og koner. De trygler om å få komme med på listen.

Ikke bare Putins krig.

Mobiliseri­ngen har vært preget av kaos og rot, mener eksperter. På russiske sosiale medier har det vært videoer av innkalte soldater som var stupfulle. Rekruttene har fått utdelt utslitte uniformer og gamle, rustne geværer. Mange har fått beskjed om at resten av utstyret måtte de skaffe selv: førstehjel­psutstyr, hjelm og skuddsikke­r vest.

Prisen på slikt utstyr er blitt mangedoble­t. Sports- og jaktforret­ninger er utsolgt. Butikkinne­haverne forteller at de aldri har opplevd noe slikt.

I oktober sank støtten til Putin betydelig, men nå har fallet stop

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Per Kristian Aale ?? ⮉ Aleksej (29) har gjort alt han kan for ikke å havne i Russlands krig mot Ukraina.
Foto: Per Kristian Aale ⮉ Aleksej (29) har gjort alt han kan for ikke å havne i Russlands krig mot Ukraina.
 ?? Foto: Per Kristian Aale Foto: Sergei Bobylev, AP/NTB ?? ⮉ Tidligere var det få tegn i Moskva på at Russland er et land i krig. Nå er det blitt tydeligere med krigsplaka­ter mange steder. ⮉ Russlands president Vladimir Putin viser ingen tegn til å gi seg i Ukraina. På hjemmebane tårner problemet seg opp.
Foto: Per Kristian Aale Foto: Sergei Bobylev, AP/NTB ⮉ Tidligere var det få tegn i Moskva på at Russland er et land i krig. Nå er det blitt tydeligere med krigsplaka­ter mange steder. ⮉ Russlands president Vladimir Putin viser ingen tegn til å gi seg i Ukraina. På hjemmebane tårner problemet seg opp.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway