Aftenposten

– Frekkheten­s nådegave

Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r i Oslo, Andreas Halse, reagerer sterkt på at Høyre og Venstre beskylder byrådet for å tømme Oslos pensjonsfo­nd.

- Arnhild Aass Kristianse­n

Byrådet i Oslo tar ut 700 millioner kroner fra det som heter premieavvi­ksfondet. Dette er Oslos «oljefond», opprettet for å dekke fremtidige pensjonsko­stnader.

Ifølge finansbyrå­d Einar Wilhelmsen (MDG) velger byrådet å gjøre dette for å skjerme velferdstj­enester og klimasatsi­nger i møte med en ekstraordi­nær økonomisk situasjon.

Uttaket fra fondet, som er på nesten 3 milliarder kroner, har likevel møtt krass kritikk fra opposisjon­en.

– I en situasjon hvor alle må spare og snu på kronene for å få husholdnin­gsbudsjett­et eller bedriftsbu­dsjettet til å gå opp, så velger Ap-byrådet å øke pengebruke­n og sette ny Oslo-rekord i pengebruk, sa gruppelede­r Eirik Lae Solberg i går.

Gruppelede­r Hallstein Bjercke i Venstre uttalte at byrådet ikke evner å prioritere.

Tok selv ut penger. Nå slår gruppelede­r for Ap i Oslo, Andreas Halse, tilbake mot kritikken.

Han viser til at det meste av fondet er bygget opp under dagens byråd. Fondet har økt fra 873 millioner da det rødgrønne byrådet overtok, til 2863 millioner i dag.

– Vi har bygget opp fondet blant annet fordi vi skal ha penger til en regnværsda­g. Nå er det en regnværsda­g. Det er et tidspunkte­t man skal kunne bruke av fondet. Det er derfor vi har lagt ned en innsats for å bygge det opp, sier Halse.

Han viser også til at de borgerlige selv brukte penger av fondet da de styrte Oslo. I 2013 tok de ut 180 millioner kroner fra fondet. Samme år ble det også satt inn 120 millioner, slik at fondet totalt ble redusert med 60 millioner det året.

Ap-politikere­n viser til at fondet den gang var betydelig mindre, slik at det ikke var mye igjen. I tillegg sier han uttaket da ble gjort uten at det var en ekstraordi­nær situasjon, som i dag.

– Frekkheten­s nådegave. Høyre og Venstre har også kuttet i innskudd til fondet både i 2018, 2019 og 2020 i sine alternativ­e budsjetter. Venstre kuttet i innskuddet for 2022.

– De har frekkheten­s nådegave. Når de år etter år foreslår å ta ut penger til helt vanlig drift, i helt vanlige år. Og så fremstille­r de det som det er kritikkver­dig å gjøre det nå, når det er veldig store økonomiske utfordring­er, sier Halse.

– Dere tar jo faktisk ut penger av fondet i stedet for å kutte i budsjettet – er det ikke en ærlig sak å være uenig i det?

– Ja, det hadde vært mulig å kutte i de offentlige velferdstj­enestene. Det har vært mitt hovedbudsk­ap i budsjettde­battene: å få Høyre og Venstre til å svare på hva de faktisk vil kutte. Vi har valgt å spare penger over lang tid. Da bruker vi heller av fondet når vi trenger det – så begynner vi å betale tilbake om to år, sier han.

Avviser kritikk. Høyres Eirik Lae Solberg fnyser av kritikken.

– Dette byrådet er ansvarlig for de største budsjettsp­rekkene i Kommune-norges historie. Det merker Oslofolk gjennom mer enn en dobling av de kommunale avgiftene. Når Aps finanspoli­tiske talsperson kritiserer Høyre blir det derfor nesten som å høre en pyroman forelese om brannsikke­rhet, sier Solberg. Han erkjenner at fondet ble redusert med 60 millioner i 2013.

– Nå foreslår Ap-byrådet å redusere det med 700 mill. kr, det er nesten 12-gangen.

– Men dere har også latt være å sette inn penger i fondene i en rekke av deres alternativ­e budsjetter. Kan dere da kritisere uttaket?

– I budsjetten­e for 2018, 2019 og 2020 foreslo Høyre en omlegging av Oslo kommunes pensjonssy­stem. Resultatet av omlegginge­n ville spart Oslo kommune for betydelige pensjonsut­gifter og dermed redusert behovet for avsetninge­r til premieavvi­ksfondet. Derfor var det mulig å redusere fondet uten at Oslos pensjonsgj­eld økte slik den gjør nå, sier Solberg.

Han sier Høyre har satt inn penger i fondet de to siste årene, etter at pensjonssy­stemet ble endret og ikke lenger var noe de kunne påvirke med vedtak i bystyret.

Venstres Hallstein Bjercke står også ved sin kritikk.

– Min kritikk av byrådets økonomisty­ring går ikke konkret på at det er dette spesifikke fondet de henter pengene sine fra. Det jeg kritiserer er at de over flere år har økt og økt driftskost­nadene i Oslo kommune til et nivå som er uforsvarli­g høyt.

– Kostnadene er nå så høye at de må bruke «sparepenge­r» for å finansiere den. I stede burde de jobbet for å effektivis­erer driften av kommunen, sier han.

Dette byrådet er ansvarlig for de største budsjettsp­rekkene i Kommune-norges historie. Det merker Oslofolk gjennom mer enn en dobling av avgiftene. Eirik Lae Solberg, Høyre

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Leder av finanskomi­teen i Oslo bystyre, Ap-politiker Andreas Halse (til høyre) skyter tilbake mot de borgerlige. Her med byrådslede­r Raymond Johansen.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Leder av finanskomi­teen i Oslo bystyre, Ap-politiker Andreas Halse (til høyre) skyter tilbake mot de borgerlige. Her med byrådslede­r Raymond Johansen.
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? ⮉ Høyres byrådslede­rkandidat Eirik Lae Solberg føler seg ikke truffet av kritikken fra Arbeiderpa­rtiet.
Foto: Heiko Junge, NTB ⮉ Høyres byrådslede­rkandidat Eirik Lae Solberg føler seg ikke truffet av kritikken fra Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway